Tvrtke ne mogu kategorizirati apartmane!

Brojni uređeni apartmani i kuće na jadranskoj obali zjape prazni. Naime, ne mogu se kategorizirati jer su im vlasnici trgovačka društva. Iako trgovačka društva imaju registriranu djelatnost usluga smještaja i uložila su velika sredstva u uređenje svojih objekata, koji su još pri izdavanju građevinske dozvole za njihovu gradnju zbog urbanističkog plana naselja na kojem se nalaze bila svrstana u stambene objekte, ne mogu ih iznajmljivati turistima.

Pribaviti uvjerenje

Naime, ako je riječ o objektima koji su sagrađeni na temelju građevinskih dozvola izdanih do 1. listopada 2007. godine, za njihovo kategoriziranje Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas uvjetuje pribavljanje potvrde kojom se utvrđuje da je građevina sagrađena u skladu s građevinskom dozvolom u pogledu vanjskih gabarita i namjene. Pritom se pozivaju na Zakon o prostornom građenju i gradnji. Ali ako je u vrijeme izdavanja građevinske dozvole naselje ili dio naselja u kojemu se nalazi objekt urbanističkim planom bilo predviđeno za stambene objekte, Ured državne uprave odbija trgovačkom društvu izdati rješenje o kategorizaciji objekta pozivajući se na njegovu “stambenu namjenu”. S druge strane, građani koji su vlasnici kuća na tom istom području rješenje o kategorizaciji svojih soba i apartmana za iznajmljivanje turistima dobivaju bez ikakvih problema.

Na temelju važećih propisa, s gledišta prostorno urbanističkog plana nije moguće da trgovačka društva kao vlasnici “stambenih objekata” naprave formalnu prenamjenu u apartmane za najam turistima. U obrazloženju Ureda državne uprave stoji kako bi se za te stanove mogla odobriti kategorizacija da je prilikom njihove gradnje unaprijed predviđeno da će se raditi o apartmanima, a ne o stanovima za stanovanje, što tada nije bilo moguće. S druge strane, da trgovačko društvo taj isti stan iznajmljuje u poslovne svrhe drugom trgovačkom društvu koje će u njemu imati ured, problem ne postoji! Tada stambeni objekt može imati ulogu poslovnog objekta.

Treba mijenjati propise

Ali kada je riječ o smještaju turista u apartmane, dolazi do administrativno-birokratske blokade. Propis treba mijenjati i prilagoditi gospodarskom trenutku kako bi se poduzetniku omogućilo obavljanje registrirane djelatnosti, a državi ubiranje poreza. Ovako i jedni i drugi ostaju bez prihoda – a sve to zbog nekoordiniranosti između ministarstava, ovaj put između Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Ministarstva turizma kojemu je u interesu da ima što više raspoloživih i vrhunski opremljenih turističkih objekata.

Uzaludno je pozivanje vlade na izlazak iz gospodarske krize koji bi se velikim dijelom trebao temeljiti na prihodima od turizma kada pojedina Ministarstva onemogućavaju obavljanje djelatnosti u turizmu. Brojna trgovačka društva s tim problemom pokrenula su tužbe na Upravnom sudu i već nekoliko godina čekaju da sud zauzme stav. Čini se da sudska rješenja čekaju i uredi državne uprave kako bi po tome kreirali svoju daljnju praksu. Postavlja se pitanje hoće li nove izmjene Zakona o porezu na dobit ubrzati odluku suda i omogućiti poduzetnicima da apartmane koriste za obavljanje djelatnosti.

Piše: Tea Romić/VLM (prenesno iz Večernjeg lista)

One thought on “Tvrtke ne mogu kategorizirati apartmane!

  1. Evo pitanje za znalce.
    Kakav je postupak kategorizacije za d.o.o. NPR: Radim objekat sa 10 soba za iznajmljivanje (pansion).
    Kako ga registrirati: kao sobe, pansion, hotel,…….Što je najbolje?
    zahveljujem

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]