Tvrtke ne mogu kategorizirati apartmane!

Brojni uređeni apartmani i kuće na jadranskoj obali zjape prazni. Naime, ne mogu se kategorizirati jer su im vlasnici trgovačka društva. Iako trgovačka društva imaju registriranu djelatnost usluga smještaja i uložila su velika sredstva u uređenje svojih objekata, koji su još pri izdavanju građevinske dozvole za njihovu gradnju zbog urbanističkog plana naselja na kojem se nalaze bila svrstana u stambene objekte, ne mogu ih iznajmljivati turistima.

Pribaviti uvjerenje

Naime, ako je riječ o objektima koji su sagrađeni na temelju građevinskih dozvola izdanih do 1. listopada 2007. godine, za njihovo kategoriziranje Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas uvjetuje pribavljanje potvrde kojom se utvrđuje da je građevina sagrađena u skladu s građevinskom dozvolom u pogledu vanjskih gabarita i namjene. Pritom se pozivaju na Zakon o prostornom građenju i gradnji. Ali ako je u vrijeme izdavanja građevinske dozvole naselje ili dio naselja u kojemu se nalazi objekt urbanističkim planom bilo predviđeno za stambene objekte, Ured državne uprave odbija trgovačkom društvu izdati rješenje o kategorizaciji objekta pozivajući se na njegovu “stambenu namjenu”. S druge strane, građani koji su vlasnici kuća na tom istom području rješenje o kategorizaciji svojih soba i apartmana za iznajmljivanje turistima dobivaju bez ikakvih problema.

Na temelju važećih propisa, s gledišta prostorno urbanističkog plana nije moguće da trgovačka društva kao vlasnici “stambenih objekata” naprave formalnu prenamjenu u apartmane za najam turistima. U obrazloženju Ureda državne uprave stoji kako bi se za te stanove mogla odobriti kategorizacija da je prilikom njihove gradnje unaprijed predviđeno da će se raditi o apartmanima, a ne o stanovima za stanovanje, što tada nije bilo moguće. S druge strane, da trgovačko društvo taj isti stan iznajmljuje u poslovne svrhe drugom trgovačkom društvu koje će u njemu imati ured, problem ne postoji! Tada stambeni objekt može imati ulogu poslovnog objekta.

Treba mijenjati propise

Ali kada je riječ o smještaju turista u apartmane, dolazi do administrativno-birokratske blokade. Propis treba mijenjati i prilagoditi gospodarskom trenutku kako bi se poduzetniku omogućilo obavljanje registrirane djelatnosti, a državi ubiranje poreza. Ovako i jedni i drugi ostaju bez prihoda – a sve to zbog nekoordiniranosti između ministarstava, ovaj put između Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Ministarstva turizma kojemu je u interesu da ima što više raspoloživih i vrhunski opremljenih turističkih objekata.

Uzaludno je pozivanje vlade na izlazak iz gospodarske krize koji bi se velikim dijelom trebao temeljiti na prihodima od turizma kada pojedina Ministarstva onemogućavaju obavljanje djelatnosti u turizmu. Brojna trgovačka društva s tim problemom pokrenula su tužbe na Upravnom sudu i već nekoliko godina čekaju da sud zauzme stav. Čini se da sudska rješenja čekaju i uredi državne uprave kako bi po tome kreirali svoju daljnju praksu. Postavlja se pitanje hoće li nove izmjene Zakona o porezu na dobit ubrzati odluku suda i omogućiti poduzetnicima da apartmane koriste za obavljanje djelatnosti.

Piše: Tea Romić/VLM (prenesno iz Večernjeg lista)

One thought on “Tvrtke ne mogu kategorizirati apartmane!

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]