Podsjetnik: Rok za obračun turističke članarine je do kraja veljače!

Turistička članarina je obvezna za sve iznajmljivače i prateće djelatnosti u turizmu. Obračunava se na temelju prometa ostvarenog u prethodnoj godini, konkretno članarina za 2017. godinu predaje se u Poreznu upravu sve do zaključno 28.2.2018. Uz obračun turističke članarine (obrazac TZ) podnosi se i EP obrazac (obrazac evidencije o prometu). Ukratko obračun se radi na način da se ukupni promet koji je evidentiran u Evidenciji o prometu množi sa stopom ovisno o razredu turističkog mjesta u koje spada iznajmljivač.
Kliknite ovdje za nastavak teksta...
​​
​​

DOSTAVLJANJE OBRASCA TZ

Obveznici plaćanja članarine fizičke osobe Obrazac TZ podnose nadležnoj ispostavi područnog ureda Porezne uprave nadležnoj prema svome prebivalištu zajedno s Prijavom poreza na dohodak. Dakle, ponavljamo, prijava poreza se podnosi poreznoj prema prebivalištu iznajmljivača, a ne prema mjestu gdje su smještene smještajne jedinice iznajmljivača. Za sva pitanja iznajmljivač se može obratiti u poreznu upravu, a oko ispunjavanja obrasca i obračuna također pomoć se može dobiti i od računovodstvenih servisa.

NAČIN PLAĆANJA ČLANARINE TURISTIČKIM ZAJEDNICAMA

Iznajmljivači  uplaćuju članarinu turističkoj zajednici općine ili grada gdje se nalaze iznajmljivačeve smještajne jedinice, to jest u mjestu gdje se obavlja djelatnost.

 

NOVOST: SMANJENE STOPE ČLANARINA

Novost je ta da su od 1.1. 2017. godine na snazi smanjene stope članarina nego što su bile dosad što je dobra vijest (Zakon o izmjenama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama).

Za iznajmljivače vrijede stoga sljedeće stope:

 

Turistički razred mjesta:      A               B              C              D
Stopa članarine TZ:         0,16150    0,14858   0,12920   0,11628

 

Za više informacija oko obračuna i plaćanja turističke članarine kliknite ovdje.

 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]