Kako prilagoditi privatni smještaj cikloturistima?

lanternewebdotwordpressdotcomPrilagodba posebnim ciljnim grupama gostiju može za iznajmljivače biti korisna i povećati broj rezervacija pa i produžiti sezonu. Jedna od takvih ciljnih grupa gostiju su i cikloturisti. Zadnjih godina Hrvatska se profilira i kao biciklistička destinacija. S tim saznanjima je već nekolicina naših privatnih iznajmljivača krenula u dodatnu prilagodbu svojih objekata kako bi bili Bike-friendly. Više ili manje uspješno glede sadržaja i opremljenosti. Termin Bike&Bed („bicikl i krevet“) dobili smo kao podvrstu kategorije ruralnog B&B. Namijenjena ciljnoj skupini biciklista. Čitajte dalje

Cikloturist je osoba kojoj je motiv relaksacija i opuštanje, zdrav život i boravak u prirodi. Također, turiste možemo podijeliti na dvije glavne kategorije:

  • Oni koji iznajmljuju bicikl na određenoj destinaciji (obično su to jednodnevni izleti)
  • Oni koji koriste bicikl na putovanjima i kao glavno prijevozno sredstvo.

Više o cikloturizmu pročitajte OVDJE.

Cikloturisti dolaze u grupama, ali i kao individualci

U nastavku teksta navesti ćemo neke od prijedloga osnovnih prilagodbi vezano uz sam prostor, ali i mogućnost osmišljavanja dodatnih usluga i aktivnosti za tu vrstu turista. Za skupinu biciklista jedan od idealnijih smještajnih objekata su hosteli, jer je smještaj prilagođen većim skupinama gostiju, ali to mogu biti i apartmani ili više apartmana na jednom mjestu, povezane apartmanske jedinice i slično obzirom da cikloturisti dolaze često u grupama, no dolaze i kao individualci.

Opremite i odredite dodatne korisne prostorije

Dodatno uz same smještajne jedinice dobro je imati i  neke dodatne korisne prostorije kao što je prostorija za spremanje bicikla koja je prilično važna.
To može biti  recimo tipa  garaža, podrum, konoba, prostorija u prizemlju ili suterenu, no mora imati primjerenu kvadraturu i prilaz. Idealno bi bilo da u sklopu ove prostorije ili tik do nje postoji prostor namijenjen kao garderoba i praonica. Ona može sadržavati elemente za ručno pranje opreme, ali i perilice i sušilice rublja, mjesta za odlaganje i vješanje opreme, mjesto za sušenje biciklističke opreme. Poželjno je da prostorija sadržava i sanitarni čvor. Bitan element u sklopu ove prostorije je mjesto (radni kutak) gdje gosti biciklisti mogu obaviti brzinske popravke ili sanacije na biciklima. Tada ćemo za goste osigurati neki osnovni alat za popravak bicikla.

bikenorfolgdotorg

Kada razmišljamo o tome da ove prostorije prilagodimo biciklistima najprije se moramo odmaknuti od pojma ili viđenja ovih prostorija kako ih „mi“ vidimo: garaže, spremišta, natrpane prostorije, suhoparno uređene, s neadekvatnom rasvjetom i slično. Kada nešto uređujemo da bude na korištenje gostima onda to mora biti lijepo, komunikativno, atraktivno, zanimljivo, kreativno i uredno...

Već imamo sjajnih primjera u Hrvatskoj

Smještaj koji ima adekvatnu okućnicu, može i vanjski prostor prilagoditi biciklistima u vidu prostora gdje se vrši pranje bicikla i opreme te prostor za parkiranje s mogućnosšću zaključavanja. Zanimljivi su vertikalni parkirni uređaji, pogledajte tvrtku koja ih proizvodi: www.bikepark.auto-mart.hr

Bicycle racks 24

Poželjno je takodjer ako raspolažete većom okućnicom i više smještajih jedinica da odredite prostorije ili mjesta za druženje npr. dnevni boravak većih kvadrata ili vanjske terase i okućnice koje mogu zaprimiti veći broj gostiju zbog zajedničkog druženja. Pogledajte jedan lijepi primjer privatnog smještaja Barboška iz Vodnjana: http://www.barboska.hr/

barboška

Svakako se poigrajte i detaljima u prostoru, kreativne instalacije na temu bicikla Vaše goste neće ostaviti ravnodušne. Na donje dvije slike pogledajte Agroturizam crvendać u Bilju (Baranja).

13

narodna_nosnja003

 

Prijedlog ponude za adekvatnu prilagodbu cikloturistima:

- Prihvat cikloturista i za samo jednu noć
- Sigurna prostorija pod ključem za besplatno ostavljanje bicikala preko noći (po mogućnosti u prizemlju ili podrumu, npr. garaža)
- Prostor za sušenje odjeće i putne opreme (npr. soba za sušenje, podrum, tavan, sušilica rublja itd.)
- Bogata ponuda doručka ili mogućnost korištenja kuhinje
- Podjela ili prodaja karata regije/biciklističkih karata; raspored vožnje za autobus, vlak, trajekt ili zrakoplov
- Mogućnost korištenja alata za jednostavne popravke
- Informacije o lokaciji, radnom vremenu i telefonskim brojevima najbližih mehaničara u slučaju većih kvarova

Ako se odlučite Vaš privatni smještaj prilagoditi biciklistima imate mogućnost osmišljavanja vlastite dodatne ponude za vaše goste kao npr:

- iznajmljivanje kvalitetnih bicikala (moguće kod obrtnika ili firmi koje registriraju tu djelatnost) ili preporuka za drugog iznajmljivača u odredištu (ponuda, telefonski broj)
- transfer prtljage iz prijašnjeg smještajnog objekta u sljedeći objekt
- prijedlog dnevnih biciklističkih ruta - izleta
- rezervacija noćenja u sljedećem Bike&bed smještaju
- mogućnost raspolaganja glavnim rezervnim dijelovima - prema potrebi u dogovoru s najbližim mehaničarom (zračnice, gume i sl.)
- popis ostalih Bike&bed smještaja u regiji
- knjiga gostiju za bicikliste

Više informacija na: www.mojbicikl.hr

Vjerujemo da će u budućnosti sve više iznajmljivača vidjeti potencijal u prilagođavanju smještaja, jer tržište je u stalnoj promjeni i traženju novih sadržaja i ponude. Ovakvi objekti kao i drugi koji budu personalizirani ( smještaj za osobe s invaliditetom, smještaj za parove,...) , iznajmljivači koji rade na kvalitetnom osmišljavanju, ali i na dinamičnom brendiranju svojih objekata. Imat će mogućnost da budu prepoznati po određenoj ponudi, konkurentni na tržištu te s mogućnošću produljenja sezone.

Ovisno u kojoj regiji se nalazite, koji oblik smještaja trenutno imate, analizirajte tržište, mikrolokaciju, koliko sličnih objekata imate u neposrednoj blizini, da li je Vaša destinacija interesantna za ovakva vid smještaja....jer možda upravo vaš objekt ima sve potrebno da postane Bike&Bed smještaj, Sretno 🙂 !

Piše: Davorka Jurić
Grafika: bikenorfolg.org, lanterneweb.wordpress.com

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]