U Hrvatskoj je samo 59 turističkih inspektora!

adriaticsailordotcomČak 34 vrste inspekcije postoji u Hrvatskoj, od sportske, detektivske i rudarske do ribarske, cestove i čak inspekcije krvi i tlaka. U jednom od idućih članaka koje pripremamo sastavit ćemo popis samo onih koji se tiču privatnih iznajmljivača kako bismo na taj način bolje informirali iznajmljivače o njihovim obvezama. Prije toga evo nekih zanimljivosti oko turističke inspekcije.

Dvije inspekcijske službe koje su bitne onima koji pružaju usluge smještaja turistima bilo na crno ili legalno, su carinska inspekcija (Ministarstvo financija) i turistička inspekcija naravno (Ministarstvo turizma). Prema izračunu tjednika Globus u svim inspekcijskim službama, osim policijskih, radi ukupno 2700 državnih službenika. Inspekcija ponekad niti sama ne zna što je točno čije zaduženje. Čitajte dalje

Jednih previše, drugih premalo

Carinsku inspekciju čine, za razliku od turističkih kojih je bitno manje, čak 370 inspektora. Zanimljiv je možda i podatak koji navodi Globus, da im prosječna plaća iznosi oko 10.878 kuna bruto.

I dok primjerice u poljoprivredi ima višak inspektora, u turizmu ih je manjak. Nad 123 tisuće kreveta u hotelima, 428 tisuća u privatnim sobama te 232 tisuće u kampovima, nadzor provodi samo 59 turističkih ispektora za čije plaća izdvajamo oko 8,4 milijuna kuna. Jedan turistički inspektor tako u prosjeku dolazi na 15,422 ležaja! - navodi se u Globusu.

Naplaćene kazne ne pokrivaju niti 59% njihovih bruto plaća

Ustanovljeni broj uočenih nepravilnosti je velik, tvrde nadalje u Globusu, od 4646 nadzora utvrđeno je 1737 nepravilnosti (dakle nepravinost je zabilježena kod svakog trećeg nadzora), a dosad je naplaćeno 1,8 milijuna kazni! Računajući lanjsku statistiku, do kraja bi se ove godine moglo naplatiti ukupno oko pet milijuna kuna kazni, a to znači da će svojim radom u proračun uprihoditi samo 59% od svote koja je potrebna da pokrije samo brutto plaće.

Kako nitko sigurno ne bi želio da se broj inspektora poveća, to jest da država zapošljava nove, naša je namjera prethodno informirati iznajmljivače o njihovim obvezama kako bi kazni bilo što manje. Koliko god mi upućivali i pisali o zakonskim obvezama za iznajmljivače, ipak čini se da naše informacije još nedovoljno dopiru do svih. Mnogi ili ne prate naš portal, nisu možda niti čuli za nas, neke niti ne zanima ali i razlog je taj da se rapidno povečava broj novih iznajmljivača.

Uskoro detaljan popis za samoprovjeru svih obveza iznajmljivača

U Klubu iznajmljivača u pripremi je jedan članak u kojem ćemo pokušati sastaviti popis svih obaveza građana koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i to dijeleći ih u dvije glavne cjeline, administrativne obveze (računi, plaćanje boravišne i poreza, prijava gostiju, popis gostiju...) i obveze opremljenosti smještaja (kutija prve pomoći, plan evakuacije, naljepnica ako je pušenje zabranjeno, broj potrebnih ručnika itd).

Pripremio: Kruno Pekas
Izvor: Globus
Slika preuzeta sa: adriaticsailor.com

 

2 thoughts on “U Hrvatskoj je samo 59 turističkih inspektora!

  1. Normalno je kada inspektor uoci neku nepravilnost da te upozori i ostavi rok u kojem se moze ta nepravilnost ispraviti, a ako je ne ispravis u zadanom roku, onda neka se naplati kazna.
    Odnosi se na nas iznajmljivace koji radimo legalno i sve prijavljujemo.

  2. zato plaćamo takse turistickim zajednicama, ima starijih izjmljivaća koji se ne koristi internetom ,stalno se uvode neka nova pravila,mislim da bi nas trebali obavjestavati o tome sto se mjenja u zakonu o pausalnom iznamljivanju,ne bjezimo od obaveza ali trebamo biti ipak upoznati

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]