Preporuka iznajmljivačima kod RTV pretplate!

rtv_pretplata(1)Trakavica oko RTV pretplate ne jenjava. U ovom članku ćemo vam dati neka objašnjenja i savjete što činiti u tri jednostavno objašnjena koraka. U suradnji sa Zajednicom obiteljskog smještaja i turizma pri HGK proslijeđujemo vam njihovo mišljenje i savjete oko postupanja i plaćanja RTV pretplate.

„Iako su i dalje odredbe navedenog zakona dvojbene i u dijelu kontradiktorne, naša je preporuka iznajmljivačima obiteljskog smještaja slijedeća:

1. Plaćanjem 1 RTV pretplate domaćinstva stječu pravo na korištenje još tri RTV prijamnika bez plaćanja dodatne naknade Više

2. Veći broj RTV prijamnika od 4 treba ODJAVITI po isteku sezone iznajmljivanja i PRIJAVITI ih sa datumom početka iznajmljivanja smještaja

3. Dodatnu pristojbu (jednu za svaka 4 nova RTV prijamnika) treba plaćati samo u periodu za koji ste prijavili dodatne RTV prijamnike“

Sveukupno 4 prijamnika domaćinstvo može imati!

Preporuku i tumačenje dao je gdin. Nedjeljko Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizama pri HGK.

Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji (NN 137/10, 76/12) propisuje člankom 34. stavkom 8. da 'pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost, sukladno posebnom zakonu, plaćanjem mjesečne pristojbe za jedan prijamnik u ugostiteljskom objektu stječu pravo korištenja triju dodatnih prijamnika u istom ugostiteljskom objektu bez plaćanja mjesečne pristojbe'.

Ova mogućnost odnosi se na fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti („Narodne novine“ 138/06, 152/08, 43/09 i 88/10, 50/12).

HRT će uvijek tumačiti odredbe zakona u svoju korist. To se može i dalje očekivati.

Ipak jedan zakon nesmije biti u kontradikciji sa drugim zakonom. Osobito ne "mlađi" sa "starijim". Činjenica je da je "Pružanje usluga smještaja građana u domaćinstvu" regulirano posebnim Zakonom (Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti), koji ne može biti podređen Zakonu o RTV pristojbi.

hrt0Status između domaćinstava i poslovnih subjekata!

Prema odredbi tog zakona nedvojbeno je da se predmetna usluga odvija u domaćinstvu - kućanstvu, gdje smještajne jedinice mogu i nemoraju imati zasebni ulaz i gdje isto tako gosti koriste zajedničku infrastrukturu kućanstva - okućnicu, terase, parkiralište, priključak struje, priključak vode, često i zajedničke frižidere, kuhinje, vanjske tuševe, wc-e, spremišta... sve što koriste i ukućani.

Pri tome treba napomenuti da zakonom nije propisano da bi se navedena infrastruktura i sadržaji strogo odijelili od korištenja ukućana, niti da smještajne jedinice moraju imati zasebni prilaz i vanjski ulaz.

Dapače, domaćinstva - kućanstva NE MOGU udovoljiti takvim uvjetima koji vrijede za poslovne subjekte.

Također niti jedan dio kućanstva NE MOŽE dobiti uvjete kao zasebna cjelina da bi se na taj način izdvojio iz kućanstva, dao u podnajam poslovnom subjektu, koristio kao poslovni prostor ili smještaj u statusu obrta ili trgovačkog društva, ne može dobiti zaseban priključak električne energije, vode, zaseban račun za komunalije...

Dakle, sve se obaveze plaćaju u sklopu obaveza kućanstva – domaćinstva, a turisti su slobodni koristiti sve sadržaje domaćinstva koje koriste i domaćini, naravno u dogovoru sa svojim domaćinima.

Nedvojbeno je stoga da svi sadržaji koji se nalaze u objektu domaćinstva, pripadaju domaćinstvu. To se odnosi i na RTV prijamnike.

Skrećemo pozornost na mogućnost odjave "prekomjernih" RTV prijamnika nakon završetka sezone iznajmljivanja i njihovo ponovno prijavljivanje početkom sezone iznajmljivanja."

Prva slika preuzeta sa: izkruga.org

 

8 thoughts on “Preporuka iznajmljivačima kod RTV pretplate!

  1. Prije par godina sam imala isti problem kao i mnogi iako uopće nisam imala TV u apartmanima već samo u svom stanu za koji plaćam pristojbu. Kontrola je bila na terenu i vidjeli stvarno stanje (jedan TV i antena na “štapu od metle”) a ipak su poslali uplatnice za apartmane. Naravno nisam platila pa je “veliki” Handžeković poslao opomene i svoje troškove. Uputila sam pismeni prigovor ali bez rezultata. Po savjetu društva Potrošač iz Splita obratila sam se inspektoratu u Zagrebu i poslala im kopiju prigovora. Rezultat je za mene bio pozitivan.
    Nemojte odustajaati i plaćati porez za budale.

  2. Mi ukupno imamo tri apartmana, u jednome stanujemo tijekom cijele godine, jer je to obiteljska kuća i dva apartmana koja se iznajmljuju, ukupno u kući ima tri televizora, svaki apartman ima po jedan tv prijemnik, zašto da se plaća pretplata za 4 tv prijemnik koji ne postoji. Ukoliko netko ima sličnu situaciju, molim da se javi. Hvala

  3. Ja imam apartman koji je fizički dislociran od kuće gdje stanujem (udaljen je cca 1 kilometar). Da li moj apartman spada u dio mog domaćinstva, iako je fizički dislociran? Odnosno da li za njega trebam plaćati posebnu TV pretplatu, iako istu već uredno plaćam za kuću u kojoj imamo samo jedan prijemnik? Zahvaljujem unaprijed na vašim odgovorima…

  4. Vrlo jasno objašnjenje, za koje ne treba biti ni posebno pametan, ni posebno pismen. Naravno da RTV neće tako lako odustati od prihoda. Bi li se moglo i njima uputiti takvo objašnjenje? Pisala sam im, ali evo, dobila sam opomenu po drugi put. Plaćam pristojbu i zajedno s apartmanom imam 3 prijemnika. Možda bi neki vaš dopis ili onaj HGK ili ministarstva turizma imao veću snagu.

    1. Ta RTV pretplata ce nas izluditi. Evo da se tako malo izrazimo. Radimo na ovoj temi konstantno, u komunikaciji smo s nasom suradnicom pravnicom i vidjet cemo sto mozemo napraviti. Nije lako se s rogatim bosti, ali ucinit cemo sve sto mozemo u korist privatnih iznajmljivaca.

  5. Pozdrav,

    vezano na odjavu/prijavu prijemnika: imate li informaciju je li potrebno i kako dokazati HRT-u da sezona traje kraće od “default-a” koji navode njihovi kontrolori: 4 mjeseca?

    Hvala.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]