Iznajmljivači očekuju uporabne dozvole

Izmjene Zakona o prostornom uređenju i građenju i Zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata mnogi su, prije svega arhitekti, dočekali na nož, ali njegovim su donošenjem zadovoljni iznajmljivači privatnoga smještaja jer će konačno moći dobiti uporabne dozvole za svoje objekte. Kako objašnjava Ana Popović, predsjednica Udruge iznajmljivača privatnog smještaja grada Hvara, iznajmljivači apartmana i soba imaju uglavnom objekte koji su građeni kao obiteljske kuće, a ne za komercijalnu namjenu pa su godinama imali neodređen status. To bi se trebalo riješiti promjenama prostornih planova, a sam je ministar graditeljstva Branko Bačić kazao kako će navedeni zakon ubrzati proceduru donošenja prostornih planova i izdavanja dozvola. Konačno smo i mi, s terena, mogli dati svoje mišljenje. Dali smo prijedlog da se ozakoni sve što je već godinama privedeno svrsi, tj. što je u službi turizma. Dakako da se to ne odnosi na bilo koji objekt na ledini, kaže Popović.
(Preuzeto sa stranice limun.hr) Cijeli članak pročitajte ovdje.

2 thoughts on “Iznajmljivači očekuju uporabne dozvole

  1. poznajem puno domaćina koji su izgradili (dogradili )apartmane i koji bi htjeli legalizirati i raditi na legalan način ali dozvole i ostale papire (građevinske dozvole)je kod nas nemoguće ishoditi jedno je što tvoj predmet čeka po 8 godina u nečijoj ladici ,drugo što advokat napravi samo pola posla pa moraš ponovo platiti za dalji postupak (koji traje ,traje i traje),treće što geodet kojeg moliš da ti dođe izmjeriti parcelu i pokrenuti postupak legalizacije uopće se nejavlja već par mjeseci (a uglavnom sjedi u uredu kad dođemo tamo ali to nije samo jedan ima ih više koji rade na takav način)a najbolji je onaj što sjedi u uredu i neda građevinsku dozvolu zbog nečega što se njemu ne sviđa a u drugoj županiji to može proći bez problema.
    u konačnici ne razumijem našu vladu i sve ostale koji na neki način koče sve iznajmljivače jer ako pogledaš logično:ako radiš legalno plaćaš taxu,porez,općina dobiva svoje,država svoje,domaćin na kraju krajeva svoje (nitko nije u gubitku).kod nas konkretno naša općina nema novaca a selo je krcato krcato gostima ,a neću reći koliko njih radi na crno a što je g.Ante mislim rekao kad dođe inspekcija onda mi moramo platiti sve one iznajmljivače koji rade na crno.(ako nemaš grešku naći ćemo je)i za sam kraj umjesto da nam ostane 20 kateg.ležaja oni nam spuste na 16.
    bravo mi
    lp
    brankica

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]