Turistička zajednica napuhava broj noćenja?

Statistički podaci o turističkom prometu koji plasiraju Državni zavod za statistiku (DSZ) i Hrvatska turistička zajednica međusobno se uvelike razlikuju. Pritom HTZ broji više dolazaka i noćenja turista nego DZS. Razlog je, doznajemo, različita metodologija izrade izvješća.

Ministar voli veće brojeve
Turistička zajednica za razliku od Zavoda 'broji' vlasnike objekata članove obitelji i i prijatelje koji u tim objektima borave. Ministarstvo turizma na službenim stranicama prikazuje podatke DZS-a, no u svojim nastupima ministar Damir Bajs, ujedno i predsjednik HTZ-a, redovno se služi statistikama Turističke zajednice. Iz službenih odgovora DZS-a i HTZ-a ne naslućuje se da te institucije u dvojnoj statistici vide problem. Kako u ministarstvu nismo dobili odgovor, nismo uspjeli doznati stav ministra o tome koje podatke smatra relevantnima. No, predstavnicima gospodarstva razlike u statistici predstavljaju problem na koji već dugo upozorava Hrvatska gospodarska komora, zasad bez odgovora.

Turistička zajednica u prvih 10 mjeseci 2010. 'izbrojila' je 61,2 milijuna noćenja, a Zavod gotovo šest milijuna manje, odnosno 55,6 milijuna, dok je razlika u dolascima oko 200.000. Za 2009. razlika u noćenjima je oko 2,5 milijuna te oko 12.000 u dolascima. Te je godine samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji HTZ zabilježio 4,56 milijuna noćenja, a DZS 4,32 milijuna. "Razlika od 245.000 noćenja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja u ukupnim noćenjima sudjeluje s više od 7%, znači da se radi o velikoj neusklađenosti. Na to upozoravamo više godina, ali nitko nije reagirao ni poduzeo ništa da se statistika uskladi", kaže Marica Pulitika, suradnica za turizam u HGK Dubrovnik, koja je u u prosincu 2010. ponovno uputila DZS-u, Ministarstvu turizma i HTZ-u zahtjev za usklađivanje podataka. U DZS-u kažu da izvještaje sastavljaju na temelju evidencija u knjigama gostiju, a metodologija temelji se na preporukama Eurostata i Svjetske turističke organizacije.

Pročitajte cijeli članak ovdje.

(Izvor: poslovni.hr)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]