COVID-19: Daljnji razvoji – Aplikacija za praćenje korisnika

Objavljeno je da su države članice EU, uz potporu komisije, razvile EU alatni okvir za upotrebu mobilnih aplikacija za praćenje korisnika kao odgovor na pandemiju COVID-19. Ovo je dio zajedničkog koordiniranog pristupa za postepeno ukidanje mjera karantene, kako je utvrđeno u preporuci EU komisije. Paket alata popraćen je smjernicama o zaštiti podataka za takve mobilne aplikacije, koje su također objavljene.

Aplikacije za praćenje korisnika i zaštita podataka

Neki od glavnih preduvjeta za razvoj/upotrebu "koronavirusnih aplikacija" su:

  • Korisnici i dalje imaju potpunu kontrolu nad svojim osobnim podacima
  • Instalacija aplikacije na korisnikovom uređaju trebala bi biti dobrovoljna
  • Korisnik bi trebao biti u mogućnosti dati svoj pristanak na svaku funkcionalnost aplikacije
  • Ako se koriste podaci o lokaciji, oni bi se trebali pohraniti isključivo na uređaj pojedinca i dijeliti samo uz pristanak korisnika; korisnici bi trebali imati svoja prava prema GDPR-u

Ograničena upotreba osobnih podataka

Aplikacija se treba pridržavati načela regulacije podataka, zbog čega se mogu obraditi samo osobni podaci koji su relevantni i ograničeni na predmetnu svrhu. Komisija smatra da podaci o lokaciji nisu potrebni u svrhu praćenja korisnika i savjetuje da se u tom kontekstu ne koriste podaci o lokaciji.

Sigurnost podataka i stroga ograničenja za pohranu podataka

  • Osobni se podaci ne trebaju čuvati duže nego što je potrebno.
  • Rokovi se trebaju temeljiti na medicinskoj važnosti, kao i realnom trajanju neophodnih administrativnih koraka koje treba poduzeti.
  • Podaci trebaju biti pohranjeni na uređaju pojedinca i šifrirani.

Okvir alata odražava najnovije i najbolje u korištenju takve vrste aplikacije za praćenje korisnika i upozorenja u svrhu rješavanja krize. To je dio procesa u kojem države članice zajedno rade na osmišljavanju i dorađivanju korištenja ovog i drugih praktičnih alata u narednim tjednima i mjesecima. Početna verzija će se naknadno obogatiti iskustvom korištenja od država članica.

Do 30. travnja 2020. tijela javnog zdravstva procijenit će učinkovitost aplikacija na nacionalnoj i prekograničnoj razini. Države članice trebale bi izvijestiti o svojim djelovanjima do 31. svibnja 2020. te učiniti mjere dostupnima drugim državama članicama i komisiji za stručni nadzor. Komisija će procijeniti ostvareni napredak i objavljivati periodična izvješća koja počinju u lipnju 2020. godine, te na osnovu istih odlučivati o budućim izgledima mjera.

Izvor: EHHA - https://ehha.eu/ prati situaciju i redovno objavljuje novosti.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]