Rezanje cijena noćenja za neke još nije opcija

Ako su se pojedinci nadali da će ove sezone jeftinije putovati s obzirom na nastalu situaciju zbog COVID 19, trebali bi se opet zapitati. Takav scenarij, barem kada su u pitanju iznajmljivači, se najvjerojatnije neće dogoditi. Prenosimo nekoliko riječi iz članka Poslovnog Dnevnika:

Turizam, o kojem Hrvatska financijski ovisi, ove godine, po svemu sudeći, možemo zaboraviti.

Kako piše RTL, hotelijeri i iznajmljivači s kojima su razgovarali, mahom su odgovorili da sniženja cijena noćenja neće biti. Većina se oslanja na rezervacije koje su već zaprimili i to većinom stranih gostiju.

Poslali su i upite najvećim hotelskim sustavima kao što su Sunce hoteli i Maistra.

Sunce hoteli: ‘Rušenje cijena bi ugrozilo tržišni položaj’

“Još je prerano za donošenje konačnog zaključka, ali svakako očekujemo značajno lošiju sezonu od lanjske. U najoptimističnijem scenariju, dio kapaciteta bi se mogao otvoriti u srpnju, naravno, ako okolnosti to budu dozvoljavale. Bit ćemo spremni za to, a broj otvorenih hotela će ovisiti o obimu potražnje”, kaže Ivan Potkrajčić, član uprave Sunce hoteli.

Na upit hoće li biti korekcije cijena smještaja u smislu smanjenja ili povećanja, Potkrajčić odgovara:

“Nismo još sigurni oko razvoja situacije. Više smo skloni optimiziranju i otvaranju manjeg broja hotela, nego značajnom rušenju cijena koje bi dugoročno ugrozilo tržišni položaj.

Maistra: ‘Ne razmatramo mogućnost drastičnih promjena cijena’

Iz Maistre također odgovaraju kako je nezahvalno u ovom trenutku govoriti o samim očekivanjima od ove sezone.

“U stalnom smo praćenju situacije s koronavirusom te organiziramo svoje poslovanje primjereno novonastalim okolnostima. Ne podliježemo panici nego pokrećemo akcije koje će nam dugoročno osigurati stabilnost poslovanja. Imamo razrađenih nekoliko mogućih scenarija ovisno o daljnjem razvoju situacije na domaćem tržištu i u zemljama iz kojih nam dolazi najveći broj gostiju.

Cijene noćenja nisu se znatno mijenjale te ne razmatramo mogućnost drastičnih promjena istih. Smatramo da takve akcije imaju vrlo upitne kratkoročne efekte, a dugoročno su u pravilu vrlo štetne.

Što kažu iznajmljivači?

Iznajmljivačica apartmana na Cresu: ‘Ne razmišljam o snižavanju. Mogu jedino podići cijene’ Kaže kako su joj svi kapaciteti rezervirani i to su mahom stalni gosti, stranci.

“S obzirom na namete koje nam je država odredila, cijenu mogu jedino podići. K nama dolaze turisti iz Češke i oni su već sve rezervirali”, govori ova iznajmljivačica.

Izvor:  https://www.poslovni.hr/hrvatska/ako-ste-mislili-jeftinije-ljetovati-razmislite-opet-cijenu-nocenja-ne-namjeravam-spustati-mogu-je-samo-podici-4226645

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]