Seljačka domaćinstva

Slika preuzeta sa suvremena.hr
Slika preuzeta sa suvremena.hr
Jedan od najraširenijih oblika selektivnog turizma je seoski turizam. U RH danas je registrirano preko 260 obiteljskih seoskih gospodarstava u 11 županija.

Seljačko domaćinstvo, u smislu Pravilnika je seljačko gospodarstvo ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo upisano u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava sukladno Zakonu o poljoprivredi i koje pruža ugostiteljske usluge u seljačkom domaćinstvu sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti.

Da bi se seosko domaćinstvo moglo baviti seoskim turizmom, kraj u kojem je smješteno mora imati neke turističke atraktivnosti. Pri odluci o pokretanju seoskog domaćinstva treba procijeniti dva osnovna kriterija: turistička atraktivnost kraja i atraktivnost seoskog obiteljskog gospodarstva.
Elementi za procjenu atraktivnosti seoskog gospodarstva: posjedovanje poljodjelskog zemljišta, posjedovanje gospodarskih zgrada i stoke, mogućnost prezentacije načina poljoprivredne proizvodnje gostima, atraktivnost lokacije stambenog objekta.

U seljačkom domaćinstvu, mogu se pružati ugostiteljske usluge smještaja u sobama i apartmanima do ukupno najviše 10 odnosno 20 postelja, te u kampovima do najviše 10 smještajnih jedinica, odnosno 30 gostiju istodobno.
Gostima se mogu pružati i usluge doručka, polupansiona i pansiona, te usluživanje pića i napitaka iz pretežito vlastite proizvodnje.

(Više o seljačkim domaćinstvima + Zakoni i Pravilnici)

Izvor: pins-skrad.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.