Investicije u turizmu

Financiranje za vlasnike obiteljskog smještaja:

Postoji nekoliko načina da financirate svoje investicije u turizmu.

EU fondovi

Najkompleksniji oblik, a time i financijski najizadšaniji je sufinanciranje putem bespovrtanih sredstava iz EU fondova, odnosno natječaja koji raspisuje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u rujnu 2017 pod nazivom „Podrška razvoju malih i srednjih poduzetnika u turizmu“. Da bi se prijavili na natječaj, potrebno je da ste registrirani kao pravna osoba. (www.strukturnifondovi.hr )

Zajmovi iz EU fondova

Iz EU fondova za pravne, ali i fizičke osobe na raspolaganju su i vrlo povoljni krediti s kamatnom stopom od 0,5% - 1,5%,  točnije program „ESIF mikro i mali zajmovi“ koje provodi HAMAG-BICRO. (www.hamagbicro.hr/esifzajmovi )

Natječaji za bespovratna sredstva Ministarstva Turizma

Na godišnjoj razini za pravne osobe ali i fizičke osobe vlasnike obiteljskog smještaja (iznajmljivače) postoje natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava koje raspisuju Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica te lokalne turističke zajednice, županije i gradovi. Bespovratna sredstva koje su kroz te natječaje na raspolaganju su puno manja od bespovratnih sredststava iz EU fonda, ali i natječajna dokumentacija je manje kompleksna od one za EU natječaj. (www.mint.hr, www.business.croatia.hr/hr-HR/Business )

Krediti banaka

Za fizičke osobe su još i na raspolaganju za financiranje turistički krediti poslovnih banaka. Svaka banka ima svoje uvjete. Potrebno je izdvojiti nešto vremena i naprosto provjeriti uvjete više banaka i pronaći sebi odgovarajuće.

 

Pripremila:

Jasmina Simić
Simić Savjetovanje
jasmina@simic-savjetovanje.com

Ilustracija: Arhiv Kluba iznajmljivača