Izašao je novi broj časopisa Apartman plus u kojem možete pročitati razne zanimljive i korisne teme i informacije za iznajmljivače. Medju ostalim zanimljivostima objašnjeno je vrlo jasno i detaljno što činiti u slučaju ako tijekom zime želimo u apartman ugostiti studente ili radnike na privremenom radu na kraći ili na duži period. Dvije su bitne razlike s obzirom na to da li vam je smještaj registriran za sezonsko poslovanje ili cjelogodišnje. Puno je dosad bilo pitanja na ovu temu pa evo konačno odgovora.

​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Kliknite ovdje za nastavak teksta...
​​
​​

Svi iznajmljivači maksimalno žele povečati popunjenost svojih kapaciteta. Negdje je jako teško održati popunjenost tijekom čitave godine. Primjerice na udaljenim otocima, izvan glavne sezone teško će iznajmljivac postići popunjenost. Naravno da to nije nemoguće, ali potrebno je na takvoj lokaciji objekt opemiti za zimu, posteljinom, grijanjem, dodatnim sadržajem (sauna, grijani bazen i sl.) te znatna sredstva i vrijeme uložiti u marketing.

Mnogo jednostavnije je poslovati tijekom čitave godine ako se naš objekt nalazi u gradu ili općini koja je sveučilisno središte, tj koja ima veći broj studenata. To su uglavnom veći gradovi u kojima postoji potreba za studentskim smještajem. Studenti trebaju smještaj u prosjeku od desetog do šestog mjeseca. Studenti uglavnom nemaju potrebe za smještajem tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna. To jest, nije im isplativo placati najamninu tijekom tih mjeseci jer ako dolaze na fakultet dolaze zbog ispita i slično, a ne zbog redovitih predavanja kojima su obvezni prisustvovati.

Upravo su studenti poželjni gosti, nakon što turisti iz svih krajeva svijeta odu svojim kućama.

Na ovaj način iznajmljivači imaju cjelogodišnje poslovanje, a studenti visokokvalitetan smještaj.

 

Radnici na privremenom radu kao poželjni gosti

Osim studenata u gradovima, općinama, manjim mjestima, ruralnim krajevima ili na otocima, jednako su zanimljivi radnici na privremenom radu. Upravo se u tim sredinama tijekom zime, tj izvan turističke sezone grade različite građevine, mnoge građevinske tvrtke otvaraju gradilišta te im je potreban smještaj za svoje radnike. Kao i studenti u gradovima i u ostalim destinacijama radnici postaju izvan sezone pošeljni gosti.

Ako iznajmljivač ima kategoriziran objekt koji posluje tijekom čitave godine i plaća paušalnu boravišnu pristojbu za cjelogodišnje poslovanje, može sve svoje goste, dakle i turiste i studente i radnike i dr. prijaviti u eVisitoru kao goste. U ovom slučaju preporučuje se jednom mjesečno izdati gostu odnosno studentu ili radniku račun za pružanje usluga smještaja za taj mjesec.

Što ako iznajmljivač ima kategoriziran objekt koji posluje tijekom čitave godine?

Iznos računa bit će upravo onoliki koliko smo sa studentom ili radnikom dogovorili. Iznos na cjeniku se mora poklapati s iznosima navedenim na računu. S obzirom da unaprijed znamo koliku će gost/student/radnik platiti možemo na cjeniku navesti cijenu noćenja koja će biti u skladu s računom. Primjerice, ako je cijena mjesečnOg najma koju smo dogovorili sa studentom 3.000,00 kuna, cijena noćenja u apartmanu bit će 100kn/noć.

S obzirom na to da kao pružatelj ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu za objekt koji je registriran za cjelogodišnje poslovanje plaćamo boravišnu pristojbu i paušalni porez po noćenju 300,00kn po osnovnom ležaju ako je naš objekt u turističkom razredu A za čitavu godinu, nemamo dodatnih troškova poreza.

U tom slučaju gosta/radnika/studenta prijavljujemo u eVisitor kao i svakog drugog gosta.

 

Što ako je objekt registriran samo za sezonsko poslovanje?

Ako smo pak objekt registrirali za sezonsko poslovanje tj. ako pružamo ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu samo tijekom sezone, npr. tijekom četiri mjeseca u godini, tada sa studentom ili radnikom kojem smo iznajmili apartman izvan sezone sklapamo ugovor o najmu i plaćamo porez i prirez u skladu s tim ugovorom. To je dakle sustav oporezivanja koji se odnosi na sklapanje klasicnog ugovora o najmu nekretnina.

 

Tekst: Apartman plus, zima 2017

Foto: http://lorialexander.blogspot.com

 

Administrator kluba

View Comments

  • Račun koji smo izdali gostu može biti i manji nego što je to na cjeniku ali u tom slučaju na računu mora biti izražen odgovarajući popust koji smo odobrili

  • Poštovani!
    Kako student na takav način može dobiti prijavu boravka koju mora priložiti MUP-u i Fakultetu u kojem studira? Je li ovaj način preko e-Visitora primjenjiv i u te svrhe?Moramo li ipak sklapati ugovore o najmu,predavati ih na porezno i u MUP?
    Članak nije potpun pa vas molim da objasnite i ove nejasnoče.
    Hvala.

    • Poštovani, prilikom prijave gostiju u eVisitor automatski MUP dobiva tu informaciju. Za fakultet nismo sigurni zašto traže potvrdu. Pokušajte u lokalnom TZ-u tražiti onaj papirnati obrazac za prijavu gostiju koji bi vam eventualno potvrdili. To je dakle ako poslujete cijelu godinu (stoji vam ta info u Rješenje) i kada studente prijavljujete kao sve ostale goste. Ako vam student dodje izvan sezone, a vama u Rješenju stoji da pružate usluge smještaja samo ljeti, onda takvog studenta tretirate ne kao gosta u turističkom smislu već kao klasičnog najmoprimca. A tada se sa studentom potpisuje ugovor o najmu. Taj ugovor vam može služiti ujedno i kao potvrda da je osoba prijavljena kod vas. Što se tiče poreza u tom smislu, potrebno je otići u poreznu s kopijom ugovora o najmu i ondje će vam izračunati iznos poreza kojeg je potrebno platiti. Takav student onda može ugovorom kod vas stanovati sve do početka sezone to jest do datuma od kojeg službeno pružate usluge smještaja turistima. Evo nadamo se da smo uspjeli dati vam razumljiv odgovor na Vaše pitanje. Hvala

Recent Posts

POZIV: Edukacija za iznajmljivače privatnog smještaja

U današnjem okruženu gdje se sve brzo mijenja bitno je ostati u trendu. Izdvojite malo…

3 godine ago

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila.…

3 godine ago

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve…

4 godine ago

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila…

4 godine ago

Prvi koraci Njemačke za oporavak gospodarstva

Njemačka - Bavarska ovog mjeseca planira oživljavanje turizma Savezna država Bavarska djelomično će se ponovno…

4 godine ago

COVID-19: Daljnji razvoji – Paket financijske pomoći za države EU

Komisija je usvojila prijedlog paketa makrofinancijske pomoći u iznosu od tri milijarde eura. S obzirom…

4 godine ago

This website uses cookies.