Nove karijere: savjetnici i specijalisti za obiteljski smještaj!

Anamarija Cicarelli - prva savjetnica za iznajmljivače u Hrvatskoj.

S idejom za pokretanje prvog savjetovališta za male iznajmljivače Anamarija Cicarelli iz Splita je došla prije tek nekoliko godina, uvjerena kako na domaćem turističkom tržištu koje čini oko 80 tisuća vlasnika apartmana, soba i kuća za odmor, postoji realna potreba za jednom takvom specijaliziranom uslugom. Uz svoje iskustvo i znanje imala je i jasnu viziju kako s time uobličiti dobru poslovnu strategiju. Dosadašnjim uspjehom kao "savjetnica za obiteljski smještaj" pokazala je kako je uska specijalizacija za savjetodavne usluge za vlasnike obiteljskog smještaja ne samo potreba tržišta već i stabilna profitabilna profesija. Sada je Interligo uspješna tvrtka koja ne samo da nudi pojedinačna savjetovanja i pomoć iznajmljivačima, već se shodno ekspanziji samog tržišta, posao širi te Anamarija vodi razna korisna predavanja i edukacije diljem Hrvatske, a nedavno je pokrenula i vrlo koristan časopis Apartman plus, specijaliziran za privatni smještaj. Prvi takav u Hrvatskoj. Evo što je Anamarija do danas sve uspješno realizirala:
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Kliknite ovdje za nastavak teksta...
​​

 

Primjer uspješne savjetnice s nizom hvalevrijednih projekata i aktivnosti iza sebe

Anamarija je danas vlasnica agencije za savjetovanje u turizmu „Interligo“ koja se bavi savjetovanjem u turizmu. Nekoliko tisuća malih iznajmljivača je prošlo individualna i grupna savjetovanja u Savjetovalištu koje djeluje u Splitsko dalmatinskoj županiji pod pokroviteljstvom TZ SDŽ ali je otvoreno i za sve ostale. Do sada je održala više od 150 edukacija za male iznajmljivače koje je pohađalo preko 10.000 ljudi, u svim dijelovima Hrvatske. Autorica je 4 knjige na temu obiteljskog smještaja: “Mali iznajmljivač - Veliki posao”, “Vodič za vlasnike obiteljskog smještaja”, “Kako urediti apartman za iznajmljivanje” i “Kako internetom doći do gostiju”.​​

Portal Klub iznajmljivača, a usporedno i informativni blog iznajmljivaci20.com prije otprilike desetak godina bili su, možemo to slobodno i ponosno reći, prve i jedine informativne web stranice specijalizirane za temu obiteljskog smještaja. Već tada je bilo jasno da iznajmljivači nužno trebaju mjesto gdje mogu brzo doći do potrebnih i točnih informacija. Osjećaj da postoji još netko koga možemo pitati za savjet predstavljao je pravo olakšanje, obzirom da se čovjek kontaktirajući službene institucije za najobičnija pitanja osjećao poput ping pong loptice. Ubrzo su te stranice pobudile su sve veći interes iznajmljivača.

 

Polagani ali ambiciozni počeci prije desetak godina

Svakim je danom bilo sve više posjetitelja koji su bili gladni točnih informacija posebice oko poreza i propisa i koji su na svoja pitanja prije ili kasnije dobili i odgovore.

Danas već imamo puno više sličnih savjetodavnih stranica na internetu, ali i broj edukacija i predavanja za iznajmljivače danas se gotovo održavaju svakodnevno. Iza svih tih informativnih središta koji su se zadnjih godina pojavili, krili su se osobe, ne samo iz turističke struke već i entuzijasti koji su naprosto iznajmljivači s iskustvom, dobro informirani i upućeni u propise te poslovanje u obiteljskom smještaju uopće.

Ne samo to, slijedom mnogih pitanja iznajmljivača, u Klubu iznajmljivača se primjerice do odgovora dolazilo u hodu, brojni dopisi su se slali ministarstvima i drugim institucijama od kojih bi se tražila službena mišljenja i objašnjenja. Na taj način se gradilo iskustvo, dolazilo se do mnogih konkretnih odgovora za koje se dotad nije znalo ili bilo posve sigurno. Brojnim pritiscima i dopisima Ministarstvima oko nespretnih i neprimjenjivih zakonskih obveza koje guše iznajmljivače, čak su urodila i plodom te su se loše odredbe iz Zakona ukidale na dobrobit iznajmljivača (npr. ukidanje liječničke potvrde).

 

Sve je veća potreba za savjetodavnim uslugama za iznajmljivače

Svima je danas poznato ime gospodina Nede Pinezića, osobe koja posjeduje stručnost, iskustvo i znanje i čije ime danas već automatski vežemo uz iznajmljivače i obiteljski smještaj. Njegovim radom samostalno i kroz Zajednicu obiteljskog smještaja unutar Hrvatske gospodarske komore, ovaj dotad zanemareni segment turizma kao što je obiteljski smještaj primamio je puno veću pozornost i na državnoj razini te rezultirao konkretnim pozitivnim promjenama.

Danas je potreba tržišta iznjedrila i druge specijalizirane internet stranice, portale i zajednice koje iznajmljivačima nude mogućnost da dođu do bitnih informacija, dobiju potrebne savjete, informiraju se i educiraju. O svemu, od zakonskih obveza iznajmljivača, poreza i financija pa do savjeta oko komunikacije s gostima, oglašavanja i slično. Doslovce sve što je u prirodi poslovanja u obiteljskom smještaju. Posebice je razlog pojavljivanje sve više novih iznajmljivača, ne samo na obali, već i u gradovima, ali i kontinentalnoj Hrvatskoj. Tako se danas pojavljuje se sve više onih koji se specijaliziraju za obiteljski smještaj ne samo kao pružatelji smještajnih usluga - iznajmljivači, već u smislu poslovnog savjetništva  za iznajmljivače i to pretvaraju u osnovni posao od kojeg žive.

 

Dobra predispozicija za mnoga radna mjesta

Uza sve to što smo naveli, ali i svakako vrijednih aktivnosti Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK, plus pod utjecajem novih svjetskih turističkih trendova (značajan utjecaj Airbnb-a)  sve to je nekako rezultiralo da je do danas obiteljski smještaj u Hrvatskoj doživio i doživljava stanovite promjene i konstantno se razvija.

Sam taj razvitak danas generira nove ideje, potiče gospodarstvo i otvara mogućnosti i prostor za novim radnim mjestima, novim vrstama usluga koje su u službi obiteljskog smještaja. To je dobar trend i ne mozemo se složiti s onima koji danas tvrde da obiteljski smještaj nekontrolirano raste i da je to loše za naš turizam.

I stoga usko se specijalizirati za obiteljski smještaj danas je isplativo i daje mogućnost za stvaranjem profesionalne karijere. Stoga izgraditi se kao "savjetnik/ca za obiteljski smještaj" ili "specijalist/ica obiteljskog smještaja" nudi se ne samo mogućnost da se ostvari samostalna karijera ili pokrene vlastiti biznis, već je takvo stečeno znanje i iskustvo, također odlična predispozicija za mnoga radna mjesta primjerice u specijaliziranim putničkim agencijama za obiteljski smještaj, specijaliziranim savjetodavnim tvrtkama iznajmljivačima, u raznim udrugama i organizacijama, brojnim internet booking portalima pa čak i državnim ustanovama kao što su turističke zajednice gdje je takvo znanje čak i neophodno.

 

Piše: Kruno Pekas
Foto: Davor Puklavec / PIXSELL, izvor: portal Poslovni dnevnik

 


DODATAK KLUBA IZNAJMLJIVAČA:

KAKO SE SPECIJALIZIRATI ZA OBITELJSKI SMJEŠTAJ?

 

Osim naravno službenog studija turizma, evo još jedne sjajne (neformalne) mogućnosti za sve one koje bi htjeli steći dodatno korisno iskustvo na području obiteljskog smještaja ako se planiraju u budućnosti specijalizirati za obiteljski smještaj. Klub iznajmljivača nudi mogućnost suradnje kroz volonterski rad, a moguće je i više od toga.

 

Klub iznajmljivača stoga zainteresiranim studenticama i studentima turizma, iskusnim iznajmljivačima i početnicima, ali i svima ostalima zainteresiranima osobama nudi mogućnost da se uključe u rad Kluba iznajmljivača i tako dodatno steknu korisna iskustva i znanja koje će im pomoći u izgradnji buduće karijere kao savjetnik/ca ili specijalist/ica za obiteljski smještaj. (Imena ovih "titula" su naravno neslužbene).

 

Rad kojim se stječe najviše vrijednog iskustva u Klubu iznajmljivača je upravo istraživanje raznih tema i problematika, pisanje raznih članaka, intervjua i reportaža te praćenje svih aktualnosti na području obiteljskog smještaja. Tako se najbolje usvajaju i stječu nova znanja i informacije na području Zakona i propisa iz Turizma i ostalih relevantnih za turizam i ugostiteljstvo. Osim pisanja stručnih članaka za portal Kluba iznajmljivača tu su i sljedeće aktivnosti:

  • istraživanje raznih tema i problematika vezanih u obiteljskom smještaju uz turizam kroz komunikaciju sa svim relevantnim institucijama, tvrtkama, iznajmljivačima i slično. Većinom to uključuje provjeru informacija iz više izvora, pretraživanje Zakona i Pravilnika, pretraživanje interneta i slično
  • praćenje i posjet raznim događanjima kao što su edukativne radionice, seminari za iznajmljivače i slično (troškovi će biti plaćeni) te
  • Savjetovanje iznajmljivača pisanim putem i odgovaranje na upite i nedoumice iznajmljivača (najvrjednija iskustva i znanje stječu se upravo kroz pitanja iznajmljivača...)
  • aktivnost na Facebook stranici te pisana komunikacija s iznajmljivačima, objava novosti...
  • marketinške aktivnosti, briga i kreiranje newslettera, vođenje popisa tvrtki koje nude usluge i proizvode za iznajmljivače, slanje ponuda,
  • osmišljavanje novih aktivnosti,
  • administracija i rad na sustavu članstva, unutarnja organizacija projekta Kluba i

Također, dajemo mogućnost ne samo povremene ili redovite suradnje, na bazi volontiranja pa i mogućeg honoriranja, već i u određenim okolnostima i mogućnost stalnog zaposlenja. Za više informacija, zainteresirani se mogu javiti na email adresu: info@klub-iznajmljivaca.com.

 

Administrator kluba

Recent Posts

POZIV: Edukacija za iznajmljivače privatnog smještaja

U današnjem okruženu gdje se sve brzo mijenja bitno je ostati u trendu. Izdvojite malo…

3 godine ago

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila.…

3 godine ago

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve…

4 godine ago

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila…

4 godine ago

Prvi koraci Njemačke za oporavak gospodarstva

Njemačka - Bavarska ovog mjeseca planira oživljavanje turizma Savezna država Bavarska djelomično će se ponovno…

4 godine ago

COVID-19: Daljnji razvoji – Paket financijske pomoći za države EU

Komisija je usvojila prijedlog paketa makrofinancijske pomoći u iznosu od tri milijarde eura. S obzirom…

4 godine ago

This website uses cookies.