Kako riješiti probleme s gostima koji ne gase klimu?

Vrlo aktualni problem trenutno je nemarno korištenje klime od strane gostiju. Često čujemo komentare: "gosti sjede na balkonu, vrata širom otvorena, a klima na najjače". Mnogi domaćini su vidno iznervirani i svakih malo po društvenim mrežama stižu žalbe na nemarne goste te se pitaju što napraviti. Nije očito dovoljno uputiti goste na dolasku, nije dovoljno što to piše sve u kućnom redu, nije dovoljno podsjetiti ih svaki put kad ih sretnemo, izgleda da ništa od toga nije dovoljno. Ljudi su različiti, različitih navika i kultura i izgleda da je teško očekivati od gostiju da o tome vode računa i budu baš svi dovoljno obazrivi.
Kliknite ovdje za nastavak članka...

 

Da li je to krivica gosta?

U konačnici se pitamo, jesu li onda stvarno krivi gosti ili se domaćin trebao ranije adekvatno pripremiti na troškove koji se mogu predvidjeti? Uostalom, prilikom kreiranja cijene smještaja, cijena mora biti tako finalizirana da pokriva sve moguće troškove i donosi adekvatnu, zadovoljavajuću zaradu. I miran san. Zamislimo kad bi samo hoteli vodili za goste svake pojedine sobe ovakve brige? 🙂

Pa što onda učiniti da riješimo taj problem? U svakom slučaju nisu to toliko enormno veliki iznosi kako se nekima čine, a s druge strane su dovoljni da opravdaju zabrinutost domaćina. Pokušali smo stoga istražiti okvirne dnevne troškove ukupne struje, a onda i samo klima uređaja. S tim podacima bismo već dobili bolju percepciju kako bismo lakše nešto mogli poduzeti.

 

Kako je iznajmljivačica S.K. iz Dalmacije sama sebi izračunala dnevnu potrošnju struje i tako otklonila sve brige

Pronašli smo podatak da samo za vrijeme kada gost nije u apartmanu, a ostavio je svjetla i klimu upaljenu, da se radi otpilike o trošku od oko 15.6 kWh. To je prosječno oko 16kn. Sad procijenite sami isplati li se sav taj strah i trepet za samo 16kn. Imate pravo, nije to mali iznos, nije niti veliki, ali dovoljno da budemo zabrinuti. Ako ga pomnožimo sa brojem svih noćenja u sezoni, suma nikako nije zanemariva, ako znamo da se može izbjeći.

Iznajmljivačica S.K. iz Dalmacije pokušala je izračunati koštanje struje po danu uključujući svjetlo i sva ostala trošila. To je napravila tako da je jednostavno uzela ukupan mjesečni iznos računa za struju (plaća po potrošnji svaki mjesec jer redovito očitava brojilo) te ga je podijelila sa brojem dana u mjesecu. Za uzeti je u obzir da je kapacitet njene kuće za odmor, 8 osoba. U dnevno korištenje ulaze svi uređaji i trošila: od bojlera, glačala, perilice za rublje i suđe (oni su A+ i A++), žarulje (sve su LED) do naravno klime koja radi non-stop (klima je radila najčešće uz zatvorene prozore uz inverter 5,8 kW).

Njen izračun je na kraju ispao 24kn dnevno (24h). I to je trošak kompletne struje, u velikom objektu, uz sve potrošače zajedno s klimom. Zgodno je imati ovakav primjer da možemo dobiti barem okvirnu predodžbu o troškovima.

 

Koliko klima troši na dan da radi cijelo vrijeme?

Ono što nas sada najviše zanima je prosječna dnevna potrošnja samo za klima uređaj. Nije lako doći do točnog podatka iz više razloga jer o potrošnji ovise brojni parametri, počevši  samo od toga da klime različito troše pa sve do cijene struje koja varira od dobavljača do tarife. Ali smo  kraju uspjeli doći do neke okvirne, prosjećne cijene. Zanima nas dakle potrošnja klime prilikom hlađenja i kad radi nerestance 24h. Evo rezultata:

Kaže se da kod hlađenja i u punoj snazi u prosjeku klima troši 1,1 kW po satu (na klima uređaju će možda pisati vati, recimo 900 W, a to je 0,9kW (kilovati) jer je 1000 vati = 1 kilovat). Cijena električne energije s PDV-om neka je 1,05kn kWh. Ispada da klima prosječno na sat pojede 1,15kn. Neki su čak došli do izračuna od 0,50kn po satu. Ako sve sumiramo, mogli bismo reći da je prosjek potrošnje klima uređaja po danu (24h) negdje od 12kn do najviše 25kn.

 

To je svakako iznos koji nije zanemariv i treba nešto poduzeti. Evo što predlažemo iznajmljivačima u slučaju kada klima zadaje previše glavobolje:

 

Ugraditi uređaje za automatizaciju

Ovo se čini kao najsigurnije i najjednostavnije rješenje, ali zahtjeva nešto ulaganja. Takozvana automatizacija apartmana je ukratko skupina elektroničkih uređaja koji međusobno povezani optimiziraju rad klime i ostalih trošila i omogućuju uštede električne energije. Pritom se mogu ugraditi i posebne brave koje umjesto ključa koriste kartice za ulaz u smještajnu jedinicu. Moderno i vrlo praktično. Hoteli to već odavna koriste. Prilikom izlaska gosta, svjetlo i određena trošila kao i klima se gasi. Mogućnosti su različite i na tržištu je mnogo tvrtki koje nude takva rješenja. Treba samo malo proguglati internet.

 

Povećati cijenu noćenja

Uobičajeno je da se prilikom prvog kreiranja cijene usluge noćenja moraju uz ostale cjenovne uvjete, ukalkulirati svi troškovi pa i klima. Ako ste na klimu zaboravili ili vam se čini da je potrošnja puno veća onda se može povećati cijena kako bi se došlo do nekog optimalnog iznosa. S obzirom na prethodne obračune i kalkulaciju cijene, čini se da je dovoljno jednostavno povećati cijenu noćenja za 3 -5 eur. Izgleda kao iznos koji će neosjetno povećati cijenu, a vi ćete lakše spavati.

Naplatiti naknadu za klimu

Naplatiti klimu kao posebnu uslugu možda nije najsretnije rješenje, profesionalnije je da takvi kao i svi ostali troškovi ostanu u cijeni smještaja.  U svakom slučaju, neki imaju praksu naplaćivati klimu posebno i to nije zabranjeno. Najčešće je cijena klime po noćenju oko 5€. Ako ništa drugo, ova je solucija brže rješenje i ne zahtjeva neki ulog kao u prvom slučaju.

Uobičajeni iznos od 5 eura koji se već koristi u praksi, a prema prosječnoj kalkulaciji troškova klime  koje smo opisali gore u članku, ispada da se s 5€ ne samo sigurno pokrivaju dnevni troškovi za klimu, već se ostvaruje i manja zarada. Dovoljno za miran san.

 

Ugraditi klimu koja se može ugasiti s veće udaljenosti

To se još zove WIFI upravljanje klima uređajem i smatra se dodatnom funkcijom i prednosti na klima uređajima. U posljednje vrijeme WiFi upravljanje klima uređajima je jako popularno. Ono omogučuje kontrolu klima uređaja s udaljenog mjesta i to putem pametnog telefona ili tableta. Pa tko se odluči za ovu opciju i redovita dežurstva pred apartmanom može nakon što gosti odu, jednostavno ugasiti klimu. 🙂 Nije najsretnije rješenje, ali može pomoći.

Niže na slikama možete vidjeti kako izgleda aplikacija na zaslonu telefona preko je moguće podešavati klimu s veće udaljenosti, to jest i izvan apartmana.

 

Piše: Kruno Pekas
Naslovna ilustracija: aura.ba
Print-screen aplikacije na kraju članka: Kruno Pekas

Administrator kluba

View Comments

  • Izraču za klimu za dvotarifno brojilo ide ovako za klimu 5,8kw inverter potrošnja po satu 1,0 kw 1 kw=1,15 kuna skupa struja je od 8 ujutro do 22h uvečer.Znači 14(h)x1,15=16,1 kuna.
    Zatim klima radi 10 sati po nižoj tarifi koja iznosi 0,56kw po satu dakle 0,56x1.0=0,56x10(h)=5,6kuna.
    Obračun potrošnje klime koja radi cijeli dan je 5,6+16,1=21,7kuna na dan.To pomnožite sa 31 danom u mjesecu pa ispada 21,7x31=672 kuna mjesečno.To je potrošnja klime koja radi cijeli mjesec
    bez prestanka tu treba dodati još cijenu servisiranja godišnje koja se kreće oko 350kuna zavisi od
    modela.Klima je marke Daikin a potrošnja hlađenja je uzeta iz priručnka za upotrebu.

    • Hvala na izračunu. Vi ste se potrudili nešto preciznije doći do iznosa. Naš je zaključak u članku da cijena varira od 12-25kn. To potvrđuje i vaš izračun. :-)

Recent Posts

POZIV: Edukacija za iznajmljivače privatnog smještaja

U današnjem okruženu gdje se sve brzo mijenja bitno je ostati u trendu. Izdvojite malo…

3 godine ago

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila.…

3 godine ago

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve…

4 godine ago

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila…

4 godine ago

Prvi koraci Njemačke za oporavak gospodarstva

Njemačka - Bavarska ovog mjeseca planira oživljavanje turizma Savezna država Bavarska djelomično će se ponovno…

4 godine ago

COVID-19: Daljnji razvoji – Paket financijske pomoći za države EU

Komisija je usvojila prijedlog paketa makrofinancijske pomoći u iznosu od tri milijarde eura. S obzirom…

4 godine ago

This website uses cookies.