Vaša pitanja: Kod smještaja rodbine ili prijatelja, mora li se također izdati račun?

I isto tako postavlja se pitanje: Kako izdati račun ako smo prijateljima ili rodbini pružili uslugu smještaja besplatno?  U specijalnoj brošuri u izdanju Ministarstva financija pod nazivom "Najam stanova soba i postelja putnicima i turistima i organiziranje kampova" (skini ovdje PDF brošuru) stoji vrlo jasno navedno sljedeće:

"Porezni obveznik koji pruža ugostiteljske usluge u domaćinstvu obavezan je izdati račun za svaku obavljenu uslugu"

To znači da je odgovor iz naslovnog pitanja potvrdan! Bilo da je domaćin odobrio manji ili veći popust ili uopće nije ništa naplatio, ipak MORA IZDATI RAČUN!

Čitajte dalje...

 

Popust ako je dan, obavezno ga je navesti u računu

Račun se može izdati u punom iznosu, s popustom ili na iznos nula kuna. Gostima naime možemo odbriti popust u bilo kojem postotku ili iznosu i visina popusta nije nigdje zakonski limitirana. To je stvar poslovne politike domaćina. Razlog samog popusta nije nužno opisivati u račun. Ako je smještaj ustupljen besplatno, predlažemo da se u račun ipak navede neki minimalni iznos ili se može navesti naprosto i puni iznos usluge noćenja (ako to domaćinu ne smeta na kraju godine kod primjerice prelaska praga PDV-a) .  Čim je usluga smještaja obavljena, račun je obvezano ispostaviti. Čak iako domaćin nije primio novac. Po tvrdnjama računovođa, moguće je izdati i račun na iznos od nula kuna (0.00kn) s time da se na iznos usluge noćenja navede "popust 100%".

Važna usklađenost sa službenim cjenikom

Nije zgorega podsjetiti da svako odstupanje od službene cijene ("cjenik sa zida") mora biti jasno navedeno na računu. To jest iznos na računu mora biti usklađen sa cijenama iz službenog cjenika smještaja. Može se recimo prilikom navođenja popusta na računu navesti prvo službena cijena, zatim iznos i/ili postotak popusta pa onda ukupan zbrojni iznos.  Tako je sve u računu jasno. Za nenavođenje popusta na računu domaćini mogu dobiti kaznu oko 1000kn.

 

Napisao: Kruno Pekas

 

 

Administrator kluba

View Comments

  • Imam početničko pitanje: Moraju li svi suvlasnici zgrade u kojoj sam vlasnik stana potpisati suglasnost za iznajmljivanje ili su dovoljni potpisi većine suvlasnika?
    Kako to riješiti u neboderu u kojem ima 150 suvlasnika?
    Kojim je zakonom ili pravilnikom regulirana obveza pribavljanja suglasnosti suvlasnika?
    Zahvaljujem uz sradčan pozdrav,
    STM

    • Ne moraju svi stanari zgrade, ali moraju suvlasnici stana. Dodatno provjerite koje sve papire prilikom registracije trebate tako da se uputite u ured za gospodarstvo, odjel za kategorizaciju smještaja.

Recent Posts

POZIV: Edukacija za iznajmljivače privatnog smještaja

U današnjem okruženu gdje se sve brzo mijenja bitno je ostati u trendu. Izdvojite malo…

3 godine ago

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila.…

3 godine ago

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve…

4 godine ago

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila…

4 godine ago

Prvi koraci Njemačke za oporavak gospodarstva

Njemačka - Bavarska ovog mjeseca planira oživljavanje turizma Savezna država Bavarska djelomično će se ponovno…

4 godine ago

COVID-19: Daljnji razvoji – Paket financijske pomoći za države EU

Komisija je usvojila prijedlog paketa makrofinancijske pomoći u iznosu od tri milijarde eura. S obzirom…

4 godine ago

This website uses cookies.