Vaša pitanja: Kod smještaja rodbine ili prijatelja, mora li se također izdati račun?

racun_gotovinskiI isto tako postavlja se pitanje: Kako izdati račun ako smo prijateljima ili rodbini pružili uslugu smještaja besplatno?  U specijalnoj brošuri u izdanju Ministarstva financija pod nazivom "Najam stanova soba i postelja putnicima i turistima i organiziranje kampova" (skini ovdje PDF brošuru) stoji vrlo jasno navedno sljedeće:

"Porezni obveznik koji pruža ugostiteljske usluge u domaćinstvu obavezan je izdati račun za svaku obavljenu uslugu"

To znači da je odgovor iz naslovnog pitanja potvrdan! Bilo da je domaćin odobrio manji ili veći popust ili uopće nije ništa naplatio, ipak MORA IZDATI RAČUN!

Čitajte dalje...

 

Popust ako je dan, obavezno ga je navesti u računu

Račun se može izdati u punom iznosu, s popustom ili na iznos nula kuna. Gostima naime možemo odbriti popust u bilo kojem postotku ili iznosu i visina popusta nije nigdje zakonski limitirana. To je stvar poslovne politike domaćina. Razlog samog popusta nije nužno opisivati u račun. Ako je smještaj ustupljen besplatno, predlažemo da se u račun ipak navede neki minimalni iznos ili se može navesti naprosto i puni iznos usluge noćenja (ako to domaćinu ne smeta na kraju godine kod primjerice prelaska praga PDV-a) .  Čim je usluga smještaja obavljena, račun je obvezano ispostaviti. Čak iako domaćin nije primio novac. Po tvrdnjama računovođa, moguće je izdati i račun na iznos od nula kuna (0.00kn) s time da se na iznos usluge noćenja navede "popust 100%".

Važna usklađenost sa službenim cjenikom

Nije zgorega podsjetiti da svako odstupanje od službene cijene ("cjenik sa zida") mora biti jasno navedeno na računu. To jest iznos na računu mora biti usklađen sa cijenama iz službenog cjenika smještaja. Može se recimo prilikom navođenja popusta na računu navesti prvo službena cijena, zatim iznos i/ili postotak popusta pa onda ukupan zbrojni iznos.  Tako je sve u računu jasno. Za nenavođenje popusta na računu domaćini mogu dobiti kaznu oko 1000kn.

 

Napisao: Kruno Pekas

 

 

3 thoughts on “Vaša pitanja: Kod smještaja rodbine ili prijatelja, mora li se također izdati račun?

 1. Imam početničko pitanje: Moraju li svi suvlasnici zgrade u kojoj sam vlasnik stana potpisati suglasnost za iznajmljivanje ili su dovoljni potpisi većine suvlasnika?
  Kako to riješiti u neboderu u kojem ima 150 suvlasnika?
  Kojim je zakonom ili pravilnikom regulirana obveza pribavljanja suglasnosti suvlasnika?
  Zahvaljujem uz sradčan pozdrav,
  STM

  1. Ne moraju svi stanari zgrade, ali moraju suvlasnici stana. Dodatno provjerite koje sve papire prilikom registracije trebate tako da se uputite u ured za gospodarstvo, odjel za kategorizaciju smještaja.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]