Za ozbiljniji posao s apartmanima, veće su mogućnosti za dobivanjem poticaja ako se registrira tvrtka ili obrt!

Ministarstvo turizma je prijašnjih godina u svojem programu "Konkurentnost turističkog gospodarstva" poticalo vlasnike obiteljskog smještaja na gradnju bazena ne pružajući im mogućnost prijave na ostale mjere bespovratnih sredstava. Iznajmljivači su naravno nezadovoljni takvim tretmanom jer se upravo njih spominje kao pokretač našeg turizma. Objavljen je natječaj Ministarstva turizma u kojem nažalost više nema poticaja za iznajmljivače.

Kliknite ovdje za nastavak teksta...
​​

Dugi niz godina jednom godišnje Ministarstvo turizma je davalo mogućnost bespovratnih poticaja za privatne iznajmljivače za gradnju bazena. Iznajmljivači su bili nezadovoljni ovakvim tretmanom i strpljivo očekivali i druge mogućnosti poticaja, za rekonstrukciju, adaptaciju ili opremanje. No, ovogodišnji natječaj im ne pruža više ni mogućnosti poticaja za bazene. Kroz sve mjere su prihvatljivi jedino trgovačka društva, obrti ili zadruge.

 

Požurite, u tijeku je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za iznajmljivače Splitsko-dalmatinske županije!

Kako su poticaji za iznajmljivače gotovo prava rijetkost, ipak dobre vijesti dolaze iz Splitsko-dalmatinske županije gdje je u tijeku javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava. Ovu priliku treba iskoristiti. Evo osnovnih informacija:

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa podizanja kvalitete turističke ponude na području Splitsko-dalmatinske županije za 2018. godinu.

U tijeku je natječaj Splitsko-dalmatinske županije na koji mogu aplicirati privatni iznajmljivači. Sufinanciraju se aktivnosti kroz dvije mjere:
Mjeru I. - Podizanje kvalitete postojećih Objekata u domaćinstvu na području Splitsko-dalmatinske županije i
Mjeru II. - Poticanje kategoriziranja većeg broja novih Objekata u domaćinstvu, kategorije „Kuća za odmor” na području zaleđa Splitsko-dalmatinske županije.

Prihvatljive aktivnosti za mjeru I. jesu:
1. Nabava i ugradnja sustava koji omogućuje proizvodnju električne energije, grijanje i hlađenje objekta te pripremu tople vode, koja se koristi u "Objektu u domaćinstvu", iz sustava obnovljivih izvora energije (kogeneracijski i trigeneracijski sustav)
2. Uređenje te opremanje novih dječjih igrališta i sportskih terena
3. Izgradnja i opremanje isključivo novih bazena, minimalne vodene tlocrtne površine 30 m² za vanjske bazene i minimalne vodene tlocrtne površine 20 m² za unutarnje bazene (unutar čvrstih objekata), uz uvjet da uz planirani bazen podnositelj zahtjeva mora imati registrirane minimalno 3 sobe, odnosno 6 stalnih kreveta
4. Ugradnja i opremanje isključivo novih hidromasažnih bazena za vanjsku ili unutarnju upotrebu te novih sauna (isključivo za objekte koji u ponudi nemaju vanjski i/ili unutarnji bazen)
5. Kupnja bicikala, električnih bicikala, biciklističke opreme te uređenje prostorija za smještaj bicikala, uz uvjet dobivanja certifikata Bed&Bike*
6. Kupnja ostale sportske oprema za razvoj aktivnih oblika turizma (kajaci, kanui, SUP-ovi, daske za surfanje i jedrenje...)*
*Uz uvjet i obvezu oglašavanja i reklamiranja navedenih bicikala i ostale sportske opreme kao besplatne dodatne ponude gostima koji borave u smještajnom objektu

Prihvatljive aktivnosti za mjeru II. jesu:
1. Obnova, proširenje, uređenje i/ili opremanje postojeće zgrade u skladu s Zakonom o gradnji (NN 153/13, NN 20/17), a s ciljem stavljanja u funkciju „Objekt u domaćinstvu” kategorija „Kuća za odmor”

Maksimalni iznos bespovratne potpore je 75.000 kn.

 

Za one koji žele pokrenuti ozbiljniji biznis, mogu se iskoristiti drugi aktualni poticaji

Jedino što iznajmljivačima preostaje je da intenzivno razmisle o profesionalnom načinu vođenja poslovanja sa smještajnim uslugama i u skladu s tim otvaranje nekog od oblika tvrtke. U tom slučaju mogu aplicirati na mjere za rekonstrukciju, opremanje, dogradnju ili pak proširenje ponude na neke od posebnih oblika turizma - aktivni, avanturistički, sportski ili pak zdravstveni.

Ono što iznajmljivači trenutno mogu je preispitati svoj ulazak u svijet poduzetništva kroz obrt, d.o.o., j.d.o.o. ili OPG. Dakle svi oni koji bi željeli još više profesionalizirati svoj posao, povećati broj smještajnih jedinica, povećati zaradu i ne nuditi smještaj samo kao sekundarni oblik dodatnih primanja već uči u ozbiljan posao sa smještajnim uslugama, treba razmišljati u smjeru otvaranja tvrtke. Nije na žalost moguće kao fizička osoba dalje razvijati neki ozbiljniji biznis.

 

Zašto je poželjno ići na otvaranje firme ili obrta?

Zašto? Zato što se nude puno veće mogućnosti za poticaje i razvoj poslovanja. Kao pravne osobe iznajmljivači su prihvatljiviji za prijavu na poticaje Ministarstva turizma kao i napoticaje iz EU fondova kroz program Ruralnog razvoja i program Konkurentnost i koehezija.

Poticaji mogu osim bespovratnih potpora biti i u obliku povoljnih kredita, npr. ESIF zajmovi uz kamatu 0,5% gdje prijavu može podnijeti fizička osoba uz obvezu registriranja gospodarskog dubjekta u slučaju odobrenja zajma.

 

Za ulazak u ozbiljniji posao "poslovni plan" je neophodan

No, ne treba bezglavo srljati u to bez prethodne pripreme. Početni korak za svakog iznajmljivača je izrada poslovnog plana. Poslovni plan je pisani dokument koji sadrži razrađeni analizu o ulaganju u posao, o procjeni budućih rezultata poslovanja te o rješenjima za moguće rizične situacije koje bi moglo donijeti buduće vrijeme.

Upravo je stručno izrađeni poslovni plan glavni alat koji pokazuje zeleno svjetlo za vlasnika poslovanja, ali jednako tako i za ostale investitore kao što je banka. Dakle, upravo je ozbiljan poslovni plan obvezni dio projektne dokumentacije prilikom prijave gospodarskog subjekta na bespovratna sredstva.

Komentar Kluba iznajmljivača: Može biti prilično kompleksno za samog iznajmljivača da sam prikuplja svu potrebnu dokumentaciju, izrađuje poslovni plan i sve u roku i i na pravilan način izvrši prijavu za poticaje. U tome mu mogu pomoći stručne osobe koje su s time dobro upoznate i koje već imaju sličnog iskustva. Stoga za sve konkretnije informacije iznajmljivači mogu kontaktirati suradnicu Kluba iznajmljivača Jasminu Simić.

 

Piše: JASMINA SIMIĆ
Simić Savjetovanje
[email protected]

Naslovna slika: apartmanivile.com

One thought on “Za ozbiljniji posao s apartmanima, veće su mogućnosti za dobivanjem poticaja ako se registrira tvrtka ili obrt!

  1. Poštovani,

    ulazim u posao iznajmljivanja apartmana i studio apartmana, te mi je plan bio otvoriti obrt iako sam u stalnom radnom odnosu. U početku ne planiram nikoga zapošljavati, no s obzirom da sam ekonomske struke, zanima me mogu li otvoriti obrt iz okvira ugostiteljske djelatnosti, a da nisam te struke? ili ću morati zaposliti nekog sa odgovarajućom spremom na puno radno vrijeme?

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]