Ministarstvo turizma želi stati na kraj domaćinima koji ne plaćaju PDV!

Samo je bilo pitanje vremena kada će država poduzeti mjere da obvezu plaćanja PDV-a na proviziju stranih putničkih agencija (platforme poput Airbnb, booking.com i druge) s kojima posluju domaćini obiteljskog smještaja u Hrvatskoj, dovede pod strožu kontrolu. Toliko se mnogo pisalo o tom nesretnom PDV-u i o obvezi iznajmljivača da ga plaćaju, a još uvijek se javljaju domaćini s brojnim pitanjima i nedoumicama oko obračuna i plaćanja te uopće kod kojih se agencija to mora činiti kod kojih ne. Pritom treba također dodati beskrajno složenu proceduru za vađenje PDV ID broja koja iznajmljivače već tjera u potpisivanje peticija. Čini se kako bi ipak prvo trebalo stvar malo pojednostaviti i uložiti truda u bolju infoirmiranost iznajmljivača. Plan je naime Moinistarstva Turizma ni manje ni više nego ozakoniti tu obvezu. A to direktno znači i kazne za neizvršavanje te dužnosti. Stvar je prilično jasna, rijetki su domaćini koji koji ne rade s nijednom stranom agencijom, tako da ta obveza kači veliki većinu iznajmljivača u Hrvatskoj.

Kliknite ovdje za nastavak teksta...
​​

Većina iznajmljivača i dalje tapka u mraku iako je Porezna uprava još davno izdala upute za snalaženje na svojoj stranici: http://www.porezna-uprava.hr/Gradani/Stranice/Nekretnine/Iznajmljiva%C4%8Di-rezidenti.aspx
U ovom javno dostupnom dokumentu stoji da je iznajmljivač dužan preuzeti obvezu plaćanja PDV-a na usluge stranih agencija - na sebe.

Ne samo iznajmljivače obvezati, već i rezervacijske platforme!

Prema najavama Ministarstva Turizma a kako piše Jutarnji list planiraju se obveze prijavljivanja poslovanja iznajmljivača s agencijama uvesti u dva Zakona; Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti (u njemu pišu sve obveze iznajmljivača) i Zakon o pružnju usluga u turizmu (tu stoje svi propisi za putničke agencije).

Dakle u članku prvonavedenog Zakona koji nabraja obveze iznajmljivača planiraju uvesti još jednu, isticanje svog poreznog broja u radu s obveznicima EU-a. A istu obvezu planira se uvesti i platformama za najam kroz Zakon o pružanju usluga u turizmu - doznaje Jutarnji list. Ministarstvo smatra da je to jedini efikasan nacin da se obje strane dovede u red.

Zakon o PDV-u već sadrži propise o PDV identifikacijskom broju, no time se ne obvezuju platoforme. Primjerice, trenutno ako radite preko Airbnb-a, postoji mogućnost upisa PDV idetifikcijskog broja, no mnogi ga iznajmljivači nisu unijeli, naravno niti ga preko Fine uopće otvorili.

 

Ministrastvo će poslati direktno pismo Booking.com i Airbnb-u!

Zato će stupanjem na snagu novog Zakona o ugostiteljskim djelatnostima, što se očekuje nakon sredine srpnja, ministar Cappelli Airbnbu, Booking.comu i ostalim online platformama uputiti posebno pismo u kojem će ih upozoriti na nastale i planirane zakonske izmjene te na obvezu da od iznajmljivača, s kojima posluju, traže porezni broj. Taj PDV identifikacijski broj, naime, predstavlja poreznu oznaku koju je svaki iznajmljivač koji posluje s drugim zemljama EU dužan zatražiti od Porezne uprave te Republici Hrvatskoj platiti PDV na provizijske usluge.

Analiza koju je Porezna naporavila još prošle godine govori kako 50% iznajmljivača nije predalo porezni broj. S time su naravno prikazani manji prometi od realno ostvarenih.

 

 

Ministarstvo je odlučno s idejom, čeka se javno savjetovanje, a potom i konačno prihvaćanje u Saboru

Odluka o unošenju obveze isticanja poreznog broja u ovaj zakon, naime, donesena je na koordinaciji Ministarstva turizma i ostalih dionika te će, iako nije prošla javno savjetovanje, uz suglasnost svih članova Koordinacije biti unesena u konačni prijedlog zakona koji Sabor može, ali i ne mora prihvatiti. - navodi Jutarnji list.

Zanimalo nas je svakako što sve na ovo može reći vlasnica prvog savjetovališta za male iznajmljivače i savjetnica za obiteljski smještaj Anamarija Cicarelli:

-S obzirom da se mnogi gradovi, posebno europski ili udružuju ili samostalno bore protiv nelegalnog smještaja,
overturizma, i sličnih negativnih strana poslovanja s portalima kao što je airbnb u prvom redu ali i ostali, odlična vijest je da se i Hrvatska, odlučila na takav korak.
Koliko će Ministarstvo uspjeti uvesti red koji su portali u ovom segmentu turističke ponude napravili s obzirom da se radi o preko 95.000 iznajmljivača i to bez nelegalnih tek ćemo vidjeti.
Ima već nekoliko godina da portali ne traže Rješenje o kategorizaciji za objekte koje oglašavaju. Airbnb to nije nikada ni radio, kad su vidjeli da se to tako može, tu praksu su nažalost prihvatili svi ostali portali. Rezultat je da danas imamo po raznim portalima veliki broj nelegalnog smještaja. To je nešto što prvo moramo rješiti.

Kad bi npr. booking.com vratio takvu obvezu, znači da objekt može biti aktiviniran tek kad ste poslali
skenirano Rješenje rješio bi se jedan veliki dio problema.
Isto tako bi bilo i sa PDV-om. Ukoliko bi PDV broj (provjerljiv) bio obvezan na način da se bez njega ne može
aktivirati objekt, to bi imalo smisla.
Ograničenja poput PDV i "Rješenja o kategorizaciji" bi značajno doveli u red čitavo tržište privatnog smještaja ali
bi u tom slučaju portali pretrpjeli znatnu štetu. S obzirom na ove činjenice, ostaje za vidjeti tko će biti jači. - tvrdi Anamarija.

I nakon sve ove zavrzlame, kako smo dobili nedavno odgovor od Fine, Fina tvrdi da je osim poreza na proviziju portala potrebno i samu prijava poreza kao takvu takodjer plaćati. To je nešto s čime se kao Klub iznajmljivača ne možemo složiti i jedna je od gorućih tema s kojom se ovih dana bavima i o čemu ćemo uskoro pisati kad dodjemo do više informacija.

Pripremili: Lidija Nikolac i Kruno Pekas 
Slika: 5portal.hr

2 thoughts on “Ministarstvo turizma želi stati na kraj domaćinima koji ne plaćaju PDV!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]