polupansion

Nova pravila za iznajmljivače: Što donosi rekategorizacija i gube li iznajmljivači pravo pružanja usluge ručka i večere?

U posljednjih tjedan dana su nas kontaktirali predstavnici skoro svih domaćih medijskih kuća sa pitanjima vezanima uz:

1. rekategorizaciju smještaja
2. najavu izmjene zakona vezanu uz dozvolu pružanja usluge hrane i pića od strane privatnih iznajmljivača

Spomenute teme ćemo stoga obraditi i ovdje kako bismo pokrenuli raspravu i među onima kojih se ovaj zakon najviše i tiče, iznajmljivačima.

1. REKATEGORIZACIJA: Gube li iznajmljivači stečene zvjezdice?

Ova tema je podigla možda najviše bure. Iz Ministarstva javljaju da je sva panika nepotrebna i da se objekti u domaćinstvu neće ni zatvarati ni rušiti.

Zakon je razvojan i omogućuje usklađivanje uvjeta poslovanja za sve privatne iznajmljivače. Čak i oni iznajmljivači koji ne budu svoje objekte prilagodili standardima, mogu bez ikakvih prepreka nastaviti obavljati djelatnost, ali bez isticanja kategorije. Za usklađivanje smo predvidjeli razuman rok te će svatko imati dovoljno vremena za prilagodbu. Monika Udovičić, pomoćnica ministra turizma Garija Cappellija iz Uprave za pravne poslove i standarde
(Izvor: Novi List)

Koliki je rok za prilagodbu?

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Kliknite ovdje za nastavak teksta...
​​
​​

Ponovna kategorizacija soba i apartmana u će se Hrvatskoj provoditi čak četiri godine. Ona će pogoditi manji dio iznamljivača (one koji su kategorizaciju dobili prije 1. rujna 2007.). U Hrvatskoj takvih iznajmljivača ima oko 20 tisuća, od njih ukupno 90 tisuća.
Kako su mnogi od spomenutih iznajmljivača u međuvremenu ulagali u sobe i apartmane te poboljšali njihovu kvalitetu, vjeruje se da će broj pogođenih iznajmljivača biti i znatno manji od 20 tisuća.

 

Glavna promjena koja očekuje iznajmljivače kategorizirane prije 2007. odnosi se na kvalitetu soba. Prema starom pravilniku, dvije sobe mogle su dijeliti jednu kupaonicu, a sada svaka soba mora imati svoju kupaonicu - što znači da se povećava kvadratura iznajmljenih soba. Studio apartmani istodobno su smanjili kvadraturu. Prije su morali imati površinu od 25 četvornih metara, a nakon 2007. dovoljan je 21 kvadrat. Stari je pravilnik propisivao koliko moraju biti velike pojedine prostorije apartmana, ali od 2007. propisana je samo ukupna veličina apartmana. Ukratko, oni koji su kategorizirani prije 1. rujna 2007. morat će se prilagoditi pravilniku donesenom nakon toga.

Nakon što stupi na snagu novi zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, a to se neće dogoditi prije ljeta ove godine, iznajmljivači će u roku od četiri godine morati podnijeti formalni zahtjev za rekategorizaciju kako bi se uskladili s kvalitetom koju traži pravilnik iz 2007. Ako u te četiri godine ne podnesu zahtjev, neće im se dogoditi ništa, osim što će vjerojatno izgubiti poneku zvjezdicu. Međutim, mnogi iznajmljivači cijelo vrijeme ulažu novac u poboljšanje kvalitete svoje ponude, a novi zakon će svima njima, neovisno o tome kada su kategorizirani, omogućiti jeftine kredite s 2 do 3 posto kamata kako bi nastavili s poboljšavanjima. Prema izvorima iz Ministarstva, cilj predstojećih zakonskih promjena jest da se kvaliteta kategoriziranih soba i apartmana u Hrvatskoj najprije ujednači, a potom da iznajmljivači nastave širiti kvalitetu svoje ponude. (Izvor: Novi list)

Koliko se iznajmljivači trebaju brinuti oko nove rekategorizacije?
Mišljenja smo da je kategorija u vidu zvjezdica u današnje vrijeme važna malo ili nimalo. Većinu iznajmljivača ionako pune portali poput booking.com ili airbnb koji imaju svoj sustav ocjenjivanja i prema kojima gosti donose odluku da li će odsjedati u nekom smještaju ili ne.

Neki od iznajmljivača s kojima smo ušli u raspravu, a koji se iznajmljivanjem bave po 10 (a neki i po 30 godina) kažu da ih niti jedan gost nikada nije pitao za kategorizaciju.

Ocjenjivanje gostiju u stvarnom vremenu je daleko jači i vjerodostojniji kriterij od bilokakve zvjezdice.

Naši iznajmljivači se svakako trude ići u korak sa potražnjom, višak prihoda ulažu u podizanje kvalitete, i većinom svaki od njih vjeruje da su ulaganje, čistoća i uljudnost garancija uspjeha. Nikakve kategorizacije nisu potrebne da bi ih se dodatno motiviralo.

2. Izmjena zakona vezana uz dozvolu pružanja usluge hrane i pića

Kako bismo se što bolje informirali o prijedlogu zakona morali smo ga i iščitati. Zakon je trenutno u raspravi na: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=7352

Putem e-savjetovanje svi zainteresirani mogu uputiti mišljenja, primjedbe, kritike i prijedloge do 2. lipnja.

Ono što smo mi saznali iz napisanoga je sljedeće, zakonom se pokušava stati u kraj iznajmljivačima koji predstavljaju konkurenciju malim obiteljskim hotelima(trgovačkim društvima i obrtima).

Citiramo:

 

..s obzirom na ciljeve Strategije razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine, između kojih je smanjenje privatnog smještaja (prema posljednjim podacima 61%) u odnosu na hotelski (prema posljednjim podacima 16%), potrebno je osigurati uvjete za ostvarenje toga cilja, te potaknuti razvoj malih obiteljskih hotela; iznajmljivači koji posluju u manjem smještajnom kapacitetu od maksimalno dozvoljenog u najvećem broju ne pružaju usluge polupansiona ili punog pansiona, pa čak niti usluge doručka; procjenjuje se da usluge polupansiona ili punog pansiona pružaju iznajmljivači koji etažiranjem objekta ishode rješenja o pružanju ugostiteljskih usluga na više članova obitelji, te na taj način u jednoj građevinskom objektu imaju veći kapacitet smještaja, što u naravi može izgledati kao manji hotel, kojeg kao takvog i reklamiraju na tržištu, te takvim iznajmljivačima osnivanje trgovačkog društva ili obrta neće predstavljati veće financijsko opterećenje..

 

Ovdje se prema iščitanome jasno vidi da se želi stati u kraj iznajmljivačima koji svojom ponudom konkuriraju manjim hotelima (koje vežu veće financijske obveze i smatraju iznajmljivače nelojalnom konkurencijom).
Sve navedene izmjene zakona bi trebale izvršiti pritisak na iznajmljivače koji pružaju usluge polu pansiona (ili punog pansiona) kako bi s vremenom prešli u viši stupanj i pokrenuli obrt.

Kako bismo provjerili da li će najava novog zakona motivirati iznajmljivače da pokrenu obrt, objavili smo malu anketu (u kojoj ste i vi slobodni sudjelovati do 19. svibnja ove godine).

Dosadašnji rezultati ankete su pokazali da kada se radi o iznajmljivačima koji su pružali uslugu hrane i pića u svojim apartmanima, mali broj namjerava prijeći u obrte. Većina će najvjerovatnije prestati nuditi tu uslugu ili će pratiti poticaje ministarstva koji bi im eventualno pomogli da prijeđu u kategoriju mali obiteljski hotel.

Koje su predložene opcije za iznajmljivače koji su do sada pružali usluge polupansiona / punog pansiona?

...prvo, da odustanu od pružanja usluge polupansiona ili punog pansiona, drugo, da nastave pružati usluge polupansiona ili punog pansiona osnivanjem trgovačkog društva ili obrta i treće, da svoje prostore daju u zakup pravnoj ili fizičkoj osobi-obrtniku koji bi u tom prostoru uz ishođenje odgovarajućih rješenja za vrstu ugostiteljskog objekta obavljali ugostiteljsku djelatnost kao ugostitelji, u kojima bi se ugostiteljske usluge prehrane mogli koristiti i gosti iznajmljivača;

Izvor: Esavjetovanje

ZAKLJUČAK

Naši iznajmljivači su svakako u vrhu prema kvaliteti usluge te redovito ulažu u održavanje i kvalitetu smještaja. Rekategorizacija neće puno toga promijeniti. Svi koji se lažno predstavljaju na duge staze nemogu profitirati jer ga kazne gosti negativnim recenzijama.

Kada se radi o zvjezdicama i kategorizaciji, mišljenja smo da bi trebali postojati samo minimalni tehnički uvjeti da bi netko registrirao svoj objekt za pružanje usluga smještaja u domaćinstvu, no da bi samu kategorizaciju i zvjezdice trebalo ostaviti kao neobvezne i opcionalne, odnosno da oni koji smatraju da im je to bitno mogu rješenje ishoditi od posebnih tvrtki koje imaju licencu od ministarstva (kao sto je slučaj s pločama) .

Neke zemlje Europske Unije primjenjuju ovakvu praksu, što vjerujemo da bi bilo odlično rješenje i za naše iznajmljivače.
Što se tiče pružanja usluge hrane i pića jasno je da će se ovdje ići na ruku hotelima. Naša preporuka je da (ukoliko imate komentar ili prijedlog rješenja) isti napišete na https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=7352 i sudjelujete u javnoj raspravi.

One thought on “Nova pravila za iznajmljivače: Što donosi rekategorizacija i gube li iznajmljivači pravo pružanja usluge ručka i večere?

  1. Postovana,
    molim vas info.
    od 23.06. 2003.godine smo iznajmljivaci -U nje;Porecu
    Registracija glasi na mog supruga .
    pitanje;
    Dal odjel za Turizam moze da donese odluku
    ukinuti Rjesenje o Kategorizaciji sa 31.12.21.Ako nije obavjestio iznajmljivaca,Samo posalju na kucnu adresu -Mislim da to nije uredu.Redovno placamo sve treba da platimo-porez-boravisnu pristojbu-Članarinu..20.000tisuc aje iznajmljivaca sa starim rjesenjima.Ja sam zato da se treba placati RH SVOJA DAVANJA DRZAVI.
    Unapred se zahvaljujem,
    Dragica

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]