Osvrt na napise o prevarenim slovencima koji su rezervirali nepostojeći smještaj

Evo kratkog osvrta na aktualne slučajeve slovenskih turista koji su doznali da su prevareni tek nakon što su vidjeli da rezervirani apartman na dobivenoj adresi uopće ne postoji (Ovdje možete pročitati originalan članak iz medija). Policija se naime već počela baviti ovom temom i pretpostavlja se da riječ tek o pojedinačnim slučajevima, a ne masovnoj pojavi.

Netko je, dakle, objavio na internetu oglas s nepostojećim smještajem i krivim slikama i nakon rezervacije i dobivene akontacije od strane gostiju, netragom je nestao.

Kliknite ovdje za nastavak članka...

​​

Ovaj puta sve se odigralo u Sloveniji, trebaju li se onda hrvatski domaćini posebno zabrinjavati? Nedavno je bila situacija s hrvatskim državljaninom koji je lažnim oglasom namamio nekoliko uplata akontacija, no navodno je brzo razotkriven.

Nešto posve drugo je kada su iznajmljivaču ukradeni kompletni podaci o apartmanu i objavljeni na nekoj stranici na kojoj je rezervirao gost. I takve situacije se događaju. Stižu gosti na vrata o kojima domaćin pojma nema. Tu je već hrvatski iznajmljivač involviran u nemali problem.

 

Predstavio se kao šogor od domaćina i uzeo akontaciju na ruke

Kako se navodi u članku s gornje poveznice, slovenski su gosti oglas pronašli na Bolhi. To je klasična slovenska stranica za opće oglase;  od kosilica i motornih pila sve do apartmana u Hrvatskoj. Još smiješnije je što su gosti čak uživo sreli navodnog "šogora od domaćina" i platili mu akontaciju od 300 eur na ruke?! Više nije dovoljno primiti uplatu na bankovni račun i nestati. Sada su se dosjetili lažno se predstaviti i akontacije se na ruke dočepati kako ne bi postojao trag u banci.

Ovdje je i vrapcima na grani jasno kako je rezervacija apartmana preko takvog tipa oglasnika krajnje nesigurna jer, barem kod ovih, očito je, ne provjeravaju vlasnike apartmana (niti istinitost tih oglasa). Čemu onda služe putničke agencije i poznati i sigurni oglašivački portali poput Airbnb-a i sličnih? Upravo iz ovakvih razloga moramo shvatiti kako su putničke agencije tu ne samo da "ubiru" proviziju već i da štite prava gosta i daju mu garanciju.

Naravno, ništa ne opravdava ovakav proračunat čin prijevare i jasno je tko snosi krivicu, no gosti trebaju ipak biti malo oprezniji. Iako je zabilježeno oko tek 30 takvih slučajeva, vijest je prilično odjeknula. A i slovenski bi zakonodavac trebao možda bolje regulirati tko i na koji način smije objavljivati turističke oglase.

Preporuka hrvatskim domaćinima

Proguglajte svakih malo internet ne bi li otkrili možda neke čudne nepoznate stranice na kojima je slučajno oglašen vaš smještaj. Pa reagirajte na vrijeme.

Trikova se dosjete uvijek novih pa bi prijevara u turizmu moglo biti i u budućnosti.

 

 

Piše: Kruno Pekas
Ilustracija: attinternetservice.com

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]