Kome se sve danas iznajmljivači mogu obratiti za pomoć i zatražiti savjet?

Novih iznajmljivača je svake godine sve više. Često se na žalost u taj "posao" ulazi s nimalo ili s nedovoljno iskustva. Stoga su brojna pitanja i nedoumice iznajmljivača oko poslovanja u obiteljskom smještaju konstanta. Zakoni se često mijenjaju, neke obveze koje su postojale prije sada više ne postoje, stizu nove, potrebno je savladati mnoge vještine potrebne da bi ovaj posao bio uspješan i da gosti budu zadovoljni. I stoga je neobično važno da se iznajmljivači imaju kome obratiti s pitanjima i problemima i da sve potrebne informacije budu lako dostupne.

Za razliku od prijašnjih godina, danas se iznajmljivači srećom imaju kome obratiti, a mnoge informacije su puno dostupnije, doslovce na par klikova mišem. Neinformirnost može skupo koštati, a zakonodavac očekuje da se iznajmljivač sam adekvatno informira  o svojim obvezama i zakonima koja mora poštivati u svom radu.
Kliknite ovdje za nastavak članka...

​​

Nabrojat ćemo u ovom članku glavna mjesta u Hrvatskoj gdje se iznajmljivači mogu danas  informirati, obratiti s pitanjima i zatražiti savjet vezano uz svoj posao.  Mnogima su možda sve ove informacije poznate, no smatramo da bi ovaj popis mogao biti koristan posebno onima koji tek planiraju uči u ovaj posao ili su novopečeni domaćini.

 

Grupe iznajmljivača na društvenim mrežama - Ovo je danas možda najbrži i najefikasnij način gdje iznajmljivači iz prve ruke mogu dobiti brz i razumljiv odgovor na pitanja i probleme koji ih muče. Postoji naime nekoliko zatvorenih grupa na Fecebook-u čiji članovi su sami iznajmljivači i osnovni je cilj razmjena iskustva i međusobna pomoć. Sjajna platforma na kojoj iznajmljivači pomažu jedni drugima. Neke od takvih facebook grupa su primjerice "Privatni iznajmljivači (samo za iznajmljivače)", zatim "Booking.com za iznajmljivače" za one iznajmljivače koji se oglašavaju preko bookig.com tu mogu dobiti sve odgovore i čuti isksutva drugih vezano uz booking.com. Također postoji i grupa pod punim nazivom "Airbnb za iznajmljivače - uzajamna podrška, Airbnb only for Hosts" odlična grupa za sva pitanja vezana uz airbnb. Grupama je moguće pristupiti ako vas odobri administrator, a izuzetno je važno pridržavati se pravila grupe.

Portal Klub iznajmljivača i druge internet stranice

S ponosom možemo reći da je Klub iznajmljivača prvi informativni portal s idejom objedinjavanja svih relevantnih informacije za iznajmljivače na jednom mjestu.  Zadnjih smo godina obradili gotovo sve teme iz oblasti obiteljskog smještaja, pisali o svim aktualnim problemima iznajmljivača i dali odgovore na mnoga pitanja. Evo kako možetepretražiti informacije koje vas zanimaju: Pri vrhu stranice s desna, se nalazi tražilica (mali dugački pravokutnik) u koji možete upisati određeni pojam ili riječ i kliknuti na "traži". Na stranici ćete potom dobiti izlistane sve relevante stranice i članke na određenu temu i pojam. Neki manji broj sadržaja i tekstova na stranici nisu vidljivi u cijelosti pa se potrebno samo kratko registrirati da bi ih se moglo pročitati, a registracija je besplatna.

Korisna i također informativna stranica je stranica Zajednice iznajmljivača Apartmanije ( apartmanija.hr/zajednica) . Sve korisne informacije za iznajmljivače su lako i javno dostupne na stranici, a iznajmljivači koji su ujedno članovi njihove zajednice iznajmljivača imaju dostupnu pomoć i podršku 24 sata na dan.

Tu je i vrlo koristan blog iznajmljivaci20.com koji vam prenosi konkretne savjete za poboljšanje turističkog poslovanja, iskustva privatnih iznajmljivača, posebice recenzije novih tehnologija te rasprave i mišljenja o prednostima koje one nude.

 

Interligo - prvo savjetovalište za obiteljski smještaj - Prvo i jedino savjetovalište specijalizirano za obiteljski smještaj. Tvrtka Interligo ima ured u Splitu. Jednostavno nema pitanja na koje ne možete dobiti odgovor. Određene usluge se naplaćuju posebno primjerice kod izrade poslovnog plana, ulaganja i slično. Savjetovalište oranizira i brojna predavanja i edukacije. Više informacija na: http://interligo.hr/.

 

Apartman plus - Jedinstveni časopis za iznajmljivače - Pokretač i izdavač je takodjer savjetovalište Interligo, Na časopis se moguće pretplatiti i primati ga u tiskanom ili digitalnom obliku. Ovo je odličan način da redovito primate sve najvažnije novosti, korisne savjete i vijesti vezane uz obiteljski smještaj na svoj email ili kućnu adresu. Tako vam nijedna važa informacija neće promaći. Više o časopisu pročitajte ovdje.

 

Udruge iznajmljivača - Postoje otprilike deseci udruga iznajmljivača u Hrvatskoj. Na žalost neke su udruge vrlo slabo aktivne, no to se može promijeniti jedino tako da se i sami aktiviramo unutar svoje zajednice. Ako u vašem mjestu postoji lokalna udruga iznajmljivača, može se i njima obratiti za pomoć. Takve lokalne udruge se puno konkretnije mogu pozabaviti ili su bolje upućene u probleme specifičnima za svoje područje. Mi smo sastavili popis udruga iznajmljivača do kojih smo mogli doći. Pogledajte popis ovdje.

Također, iznajmljivači se mogu obratiti i Zajednici obiteljskog smještaja pri HGK koja je zadnjih godina ostvarila za obiteljski smještaj u hrvatskoj ogromne pomake i pozicionirala se kao najvažnija službena institucija za podršku obiteljskom smještaju (više info na http://fos.hgk.hr/). Forum obiteljskog smještaja koji se priređuje jednom godišnje u svim županijama, a koji je pod njihovom organizacijom, donosi mnoga zanimljiva predavanja i izlaganja raznih stručnjaka. Na takozvanim FOSovima uvijek se govori i donose mnoge aktualnosti i problematike obiteljskog smještaja. Njima se moguće obratiti emailom, a najbolje se može informirati na licu mjesta za vrijeme Foruma ili drugih događanja koje organiziraju.

 

Specijalizirane domaće putničke agencije za obiteljski smještaj - djelatnici tih agencija imaju iskustva i usko su specijalizirani za ovaj vid turizma. Nekako je već postalo uobičajeno da agencije i posrednici rado iznajmljivačima s kojima surađuju nude dodatnu podršku. Popis agencija specijaliziranih za obiteljski smještaj se može zatražiti od Udruge hrvatskih putničkih agencija (http://www.uhpa.hr/)

 

Turističke zajednice - mnogi TZ-i mogu biti na pomoć iznajmljivačima. Ako baš nekim informacijama ne raspolažu, mogu uputiti službene dopise relevantnim istitucijama i doći do valjanih informcija. Uz njihovu podršku i orgaizaciju, mogu se organizirati predavanja i radionice za iznajmljivače na kojima sudjeluju i stručnjaci iz ministarstva, porezni stručni službenici i slično pa se odgovori mogu dobiti iz prve ruke . A TZ ima popis email adresa svih iznajmljivača sa svog područja pa važne vijesti obično šalju iznajmljivačima emailom. U svakom slučaju za pitanja o boravišnoj pristojbi, TZ je možda prva adresa na koju se treba obratiti.

 

Ostali službeni uredi i državne institucije - Porezna uprava, ministarstva, uredi za gospodarstva i slično takodjer imaju dužnost službeno odgovoriti na svaki upit građana naravno iz oblasti za koju su odgovorni. Njihovi odgovori i mišljenja su službena i najmjerodavnija. Moguće je ih je kontaktirati telefonom, poslati email ili dopis poštom. Na mnoga važna pitanja vjerojatno već postoje službeni odgovori i mišljenja i nalaze se objavljeni na njihovim web stranicama, najčešće pod rubrikom "često postavljana pitanja" i sl. Pa je dobro prvo tamo pogledati i istražiti.

 

I na kraju, onaj iznajmljivač koji misli da sve već zna i da nema potrebe dalje učiti i informirati se, najlošiji je iznajmljivač. I stoga u svrhu unapređenja usluge koje iznajmljivač pruža, neminovnog prilagođavanja novim turističkim trendovima i urednog poslovanja poštivajući propise, iznajmljivač ima obvezu biti informiran i educirati se.

 

Piše: Kruno Pekas
Slika preuzeta s: debbiehodge.com

 

 

 

3 thoughts on “Kome se sve danas iznajmljivači mogu obratiti za pomoć i zatražiti savjet?

 1. Na današnji dan, 24.11. primili ovaj Vaš mail u kojem opet navodite kako rezervaciju koja je već potvrđena 01.08.2017 za termin 21.07.-31.07.2018. ne želite prihvatiti po dogovorenim cijenama. Iz svega navedenog je vidljivo da Vi ne želite prihvatiti fiksno potvrđenu rezervaciju i da se ne pridržavate dogovora. Sukladno tome, primorani smo Vas još jednom obavijestiti o troškovima vezanih za odbijanje potvrđene rezervacije pod brojem S-5-000035023 u terminu 21.07.-31.07.2018. u minimalnom fiksnom iznosu 1.500,00 HRK za što će te primiti račun. Također, ukoliko ne možete ponuditi zamjenski smještaj i sve popratne usluge gostima Agencije s obvezno istim ili boljim karakteristikama, te iste ili bolje kategorije u istoj destinaciji, smještaj će gostima pronaći Agencija te ukoliko bude eventualno razlike u cijeni zamjenskog i Vašeg smještaja tu razliku ste kao Iznajmljivač dužni nadoknaditi.

  Ukoliko imate primjedbu na navedeno možete se očitovati u narednih 7 dana, a po isteku roka poslat ćemo Vam podatke za uplatu.

  Privitak:
  -Opći uvjeti poslovanja
  -Potvrda rezervacije

  Srdačan pozdrav,

  Milena Milošević

  Travel Agency Adriagate.com
  Vukovarska 156
  21000 Split

  Tel 00385(0)21 271 870
  Mob 00385(0)91 230 7805
  Fax 00385(0)21 271 879
  Mail info@adriagate.com
  Web http://www.adriagate.com

  cid:image001.png@01D0631A.C98599E0cid:image002.png@01D0631A.C98599E0cid:image003.png@01D0631A.C98599E0cid:image004.png@01D0631A.C98599E0cid:image005.png@01D0631A.C98599E0 https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/uploads-eu.hipchat.com/175049/1277200/gycAMoe3XfVqvWE/linkedin1.png

  Adriagate.com

 2. Poštovani, molim Vas za Vaše mišljenje. Turistička agencija me obavijestila 1.8.2017. da imam rezervaciju za iduću godinu u špici sezone. Ja sam joj odgovorila da nismo utvrdili cijene za slijedeću godinu. Ona mi tvrdi da sam telefonski prihvatila tu rezervaciju, a ja nisam potvrdila cijenik pismeno . Dana17.11. 2017. šalju mi mail cijenik da ga potvrdim za 2018. Ako otkažem rezervaciju plaćam penale od 1.800,00. Imam li pravo otkazati rezervaciju budući nisam zadovoljna sa cijenom?
  Srdačan pozdrav Vlatka Butorac

  1. Poštovana, najbolje da prihvatite ovu rezervaciju, jer ste svojom krivicom i neažurnošću doveli se u ovakvo stanje.
   Tako ćete zaraditi i ostati i dalje u dobrim odnosima sa agencijom. U suprotnom postoji mogućnost da ćete morati po ugovoru koji ste potpisali sa njima platiti troškove te rezervacije i još nećete zaraditi.

   Pozdrav!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

POZIV: Edukacija za iznajmljivače privatnog smještaja

U današnjem okruženu gdje se sve brzo mijenja bitno je ostati u trendu. Izdvojite malo vašeg vremena i poslušajte izlagače koji će vam predstaviti korake za digitalizaciju vaše prodaje. Moći ćete naučiti nešto o sustavima koji se koriste za optimizaciju prodaje, kao i o oglašavanju putem društvenih mreža. Svakako preporučljivo svakom iznajmljivaču koji se profesionalno […]

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]