Pečati i potpisi na računima odlaze zauvijek u prošlost!

Ukinut pečat i za udruge. Prije nekoliko dana je Sabor donio Zakon o izmjeni zakona o udrugama kojim se 8. dana od objave u Narodnim novima ukida obveza definiranja pečata udruge u Statutu, a time ujedno i njegova primjena u budućnosti. Potrebno je uskladiti još neke propise kako bi banke i kojekakve institucije prestale tražiti u slučaju udruga pečat i prihvatile samo potpis odgovorne osobe.

Potpisivanje i pečatiranje računa je davno ukinuto, pa neki i dalje ne žele prihvatiti račun bez potpisa i pečata, tako da će trebati neko vrijeme da se u glavama ljudi dogodi promjena i prihvate ove reforme.

Čitajte dalje...

Isto vrijedi i kod iznajmljivača:

Računi ispisani putem računala

Račun, što je jasno, mora sadržavati sve zakonom obvezne stavke o vrsti usluge, cijeni, popustu, ukupnom iznosu i slično (više u nastavku članka). Potpuno je svejedno kako će on izgledati i kako će biti dizajniran bitno je da sadrži minimum propisanog. No ono što nije potrebno navoditi u računu jesu tri stvari: nije potreban pečat (to nikada niti nije bila obveza za iznajmljivače),  nije potreban potpis i nije potrebna ona stara napomena "da je račun pisan na računalu valjan bez pečata i potpisa".

Važno je sljedeće: na računu mora jasno biti navedeno ime osobe pružatelja usluge (iznajmljivačevo ime, prezime, adresa i OIB), to jest osobe koji je odgovoran za ispostavljanje računa.

"Zakon kaže da račun ne mora biti

potpisan niti pečatiran

ako sadrži ime i prezime odgovorne osobe"

 

Računi pisani putem blok računa ili paragona

Iako Zakon kaže da račun ne mora biti potpisan ako sadrži ime i prezime odgovorne osobe, ovakvi blok računi koji se danas mogu kupiti u papirnicama i narodnim novinama i dalje sadrže prostor (crtu) na koju je predviđen potpis.  Pitanje je što u tom slučaju? Budući još puno toga nije usklađeno poput ovakvog računa, svi koji se koriste blok računima na kojima još uvijek stoji prostor za potpis predlažemo da se radnije i dalje potpišu.

Minimum kojeg iznajmljivačev račun mora sadržavati:

 1. Ime, prezime, adresa i OIB iznajmljivača
 2. Datum (može datum kada je uplaćeno, najbolje je s datumom pružene usluge)
 3. Redni broj računa (Recimo 1/2017, bitno je da brojevi idu po redu.)
 4. Ime gosta (jednog, nije potrebno navoditi imena svih osoba)
 5. Vrsta usluge (noćenje, usluga smještaja...)
 6. Količina (broj noćenja...)
 7. Pojedinačna cijena (cijena po noćenju...)
 8. Ukupan zbroj pojedinačne cijene (zbroj koji se dobije množenjem cijene noćenja s brojem noćenja)
 9. Boravišna pristojba (ako je iznajmljivač paušalac, potrebno je navesti napomenu: "Boravišna pristojba uključena je u cijenu",  u suprotnom treba navesti cijene po stopama)
 10. Popust ( samo u slučaju ako je odobren)
 11. Konačan iznos (krajnji iznos računa, koji se upisuje u evidenciju prometa)

 

Mora li se u računu navoditi imena svih gostiju?

Naše je mišljenje da je to potpuno nepotrebno. U eVisitor se ionako bilježe svi gosti pa nije potrebno da to stoji i na računu. Drugo, hoteli kao tvrtke imaju tako prilagođene programe da mogu u račun navesti imena svih gostiju, no za paušalce smatramo da je to nepotrebno. Treće, u paragon blok kojeg iznajmljivači danas koriste niti neće stati sva imena. Dakle, ne treba komplicirati, već je dovoljno navesti ime gosta koji je platio ili rezervirao, koji je takozvani nositelj računa.

"Iznajmljivanje" treba izbaciti iz uporabe

Kao vrstu usluge predlažemo u potpunosti izbaciti izraz "iznajmljivanje" ili "najam" već koristiti "noćenje" ili "usluga smještaja" ili "noćenje u apartmanu za 4 osobe" i slično. Iznajmljivanje kao takvo se u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti ne spominje pa bi bilo pogrešno naplaćivati uslugu "najma".

Prihvatljivi izrazi za naziv pružene uslugu u obiteljskom smještaju, mogu biti:

"Noćenje"

"Noćenje za dvije osobe"

"Noćenje u apartmanu za 4 osobe"

"Usluga smještaja"

"Smještaj u domaćinstvu"

"... "

 

 

Piše: Kruno Pekas

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]