ITB berlin 2017: Hrvatska dobar primjer. Berlinski iznajmljivači u problemima!

Na 160 tusuća kvadratnih metara prostora susreli su se predstavnici turističke branše iz 187 zemalja na ovogodišnjoj vodećoj svjetskoj turističkoj burzi ITB Berlin na kojoj se takodjer predstavila i Hrvatska. Prethodna tri dana bila su namjenjena isključivo profesionalcima, a od danas, subote 11.3.2017 se vrata otvaraju za širu publiku.  Osim Hrvatske kao destinacije posebno su se predstavile i određene hrvatske regije kao što su Turistička zajednica Dubrovačko neretvanske županije, po prvi puta Zagorje te Kvarner.

Tijekom same burze održavaju se i razne konferencije, rasprave, predavanja i stručni paneli na kojima se predstavljaju analize novih trendova u turizmu te najsuvremeniji proizvodi i usluge za turistički sektor.

Čitajte dalje...

​​

 

Hrvatska predstavila svoj uspješan organizacijski model zajednice obiteljskog turizma kao i zakonsku regulativu.

Tako je od strane europske organizacije EHHA (European Holiday Home Association) organizirana i posebna konferencija na temu "sharing economy" kojoj je kao novi član prisustvovala i Zajednica obiteljskog turizma pri HGK. Model organiziranja i funkcioniranja Zajednice obiteljskog turizma HGK predstavila je direktorica Sektora turizma HGK Leila Krešić Jurić. A završna diskusija prepuštena je našem ministru turizma Gari Cappelliju koji je predstavio rezultate turističkog prometa u obiteljskom smještaju Hrvatske i glavne odrednice zakonske regulative.

Diskusiji su sudjelovali predstavnici Airbnb.-a, Wimdu-a i Novasola, Njemačka udruga iznajmljivača (Deutscher Ferienhausverband)  te čak predstavnici najjačih političkih stranaka u Njemačkoj. To je vrlo dobar znak koji govori kako su sve strane od turističkih djelatnika do politike zainteresirani tražiti bolje rješenje za ovaj galopirajući turistički trend - sharing economy koji je nespremne zahvatio ne samo Europu već i svijet.

 

I u Njemačkoj osnovana krovna udruga koja okuplja iznajmljivače i posredničke portale i agencije

Dinamičan rast obiteljskog smještaja zadnjih godina primječen je svugdje pa i u Njemačkoj. Njemačka svako peto noćenje broji u, kako ih oni zovu, stanovima za odmor (Ferienwohnung) i kućama za odmor (Ferienhaus).

Spomenuta njemačka udruga iznajmljivača (Deutscher Ferienhausverband) je osnovana prije samo tri godine, što samo govori kako je ova turistička branša i u Njemačkoj zadnjih godina imala nužnu potrebu za udruživanjem i kako je silovit rast prodaje kreveta u privatnom smještaju i njih pomalo zatekao. Ova organizacija ne okuplja samo iznajmljivače, već i vodeće njemačke agencije i portale specijalizirane za obiteljski mještaj.

 

U Berlinu je trenutno nuditi privatne sobe turistima ilegalno!

I upravo Berlin kao domaćin ove svjetski poznate turističke burze, se susreće sa najvećim problemom najma privatnih soba i stanova u turističke svrhe. U Berlinu je naime zabranjeno sobu izdati u turističke svrhe i svatko tko to čini, zapravo posluje potpuno ilegalno. To je veliki problem na koji se pokušava naći rješenje.

Pravo je pitanje koliko će turizam Berlina zbog toga patiti i kakve sve to posljedice može prouzročiti? Prošli mjesec su objavljeni i svježi turistički podaci koji govore kako je broj noćenja u 2016. i broj turistikih dolazaka u Berlinu usprkos svemu - porastao!

No, što je zapravo u pozadini te priče saznali smo od Torstena P. iznajmljivača iz Berlina. Tosten je nekoliko zadnjih godina imao uredno registriran stan kao Ferienwohnung u Schönebergu u Berlinu i naplaćivao boravišnu taksu te poslovao uredno, ali i uspješno. Prijašnjih godina mogli ste uredno dakle registrirati stan kao apartman, a naravno onih koji su radili na crno bilo je i tada. Pravo je pitanje zašto bi grad odustao od svih tih prihoda nastalih od boravišne pristojbe? Prošle godine ne samo da je daljnje davanje dozvola iznajmljivanja ukinuto, već i postojeće. Tako je Torsten morao prijeći na klasično dugoročno iznajmljivanje.

 

Zašto je Berlin zapravo odlučio ukinuti izdavanje dozvola za najam soba?

Glavni razlog naime, ukidanju registracije za odmorišne stanove je bio deficit stanova za življenje za građane Berlina. Manjak stanova za življenje i dalje je gorući problem Berlina, a shodno tome kao domino efekt je i skok cijena najma. Berlin je bio prijašnjih godina poznat po povoljnim stanovima kako za kupnju tako i za najam. No to više nije slučaj. Na ponudu tvrtke koja nudi jednosoban stan za najam, na razgledu stana se drugi dan pojavi više od stotinu zainteresiranih pojedinaca. Naravno samo jedan će imati sreću dobiti stan.

Berlin kako bi za vlastite građane i sve više novopridošlih omogućio dovoljan broj stanova, ukinuo je izdavanje dozvola za najam privatnih stanova u turističke svrhe.  Iako Berlin slovi kao grad primjer problematike sharing economyja, iz ovog kuta gledano, teško je reći je li doista grad bio nespreman na ovaj trend sharing economyja.

 

Hrvatska kao primjer

U svakom slučaju postaje očito kako je Hrvatska sa svojim zakonskim okvirom i organizacijom iznajmljivača (udruženja, zajednice i portali za iznajmljivače) za ostale EU članice prilično dobar primjer. Na stranu svi ti parafiskalni nameti koji tište naše iznajmljivače, no kada gledamo samo naše dugogodišnje iskustvo u obiteljskom smještaju (Korčula - Pelješac, početak prošlog stoljeća) a onda i model paušalne boravišne te paušalnog oporezivanja (koje u Berlinu i prije za iznajmljivače nije postojalo, već se plačalo kudikamo više s obzirom na porezni status osobe), već možemo govoriti o prednostima koje Hrvatska ima.

Sada trebamo i dalje raditi na tome budemo brzo prilagodljivi svjetskim promjenama i trendovima, da osmislimo još bolji poslovni model za iznajmljivače, da se hrvatski propisi još više pojednostave, ukinu nepotrebne obveze i parafiskalni nameti. Samo ako se sjetimo nemile  zdravstvene potvrde, atesta za buku i vodu, energetskog certifikata... koji su nas tištili zadnjih godina i koje su sada uklonjene, možemo reći kako napredujemo i kako imamo dovoljno razloga za optimizam.

 

Piše: Kruno Pekas

Slike: ITB Berlin

 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

POZIV: Edukacija za iznajmljivače privatnog smještaja

U današnjem okruženu gdje se sve brzo mijenja bitno je ostati u trendu. Izdvojite malo vašeg vremena i poslušajte izlagače koji će vam predstaviti korake za digitalizaciju vaše prodaje. Moći ćete naučiti nešto o sustavima koji se koriste za optimizaciju prodaje, kao i o oglašavanju putem društvenih mreža. Svakako preporučljivo svakom iznajmljivaču koji se profesionalno […]

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]