I turističke agencije mogu prijavljivati turiste putem eVisitora!

evisitorSa 1. siječnja 2016. kreće primjena eVisitora – novog sustava za prijavu i odjavu gostiju. Puno je bilo pitanja kako se njime služiti, može li se još na koji način prijaviti goste te tko sve ima uvid u podatke? Jedno od pitanja koje je mnoge mučilo je hoće li turističke agencije moći i dalje prijavljivati goste u ime pružatelja usluga smještaja.

Hrvatska turistička zajednica na svojim je stranicama objavila niz pitanja i odgovora na ovu temu uz detaljno obrazloženje kako turističke agencije mogu nastaviti pružati ovu uslugu i preko eVisitor sustava.
Pregled pitanja i odgovora preuzet je sa stranica Hrvatske turističke zajednice. Evo kako i turističke agencije trebaju prijavljivati turiste.​​
Čitajte dalje...

Obveznici koji posluju s turističkim agencijama trebaju otvoriti dodatnog korisnika (video materijal) s dozvolama nad onim objektima za koje imaju Ugovor s turističkom agencijom te turističkoj agenciji dodijeliti pristupne podatke za tog dodatnog korisnika. Turistička agencija u svoju aplikaciju treba upisati pristupne podatke dodatnih korisnika za obveznike s kojima posluje, te im može u potpunosti samostalno prijavljivati i odjavljivati goste u skladu s Ugovorom.

Može li turistička agencija, sve "odraditi" za obveznika, od preuzimanja podatka, do potpunog vođenja sve prijave i odjave turista?

Može. Obveznik treba dati punomoć osobi iz agencije za preuzimanje pristupnih podataka. Turistička zajednica će dodijeliti pristupne podatke obveznika opunomoćenoj osobi – turističkoj agenciji u ovom primjeru. Potom će osoba iz agencije na temelju tih podataka otvoriti dodatnog korisnika kojeg će koristiti za prijavu i odjavu turista, a podatke o osnovnom korisniku će dostaviti obvezniku, vlasniku objekta. U ovom slučaju, obveznik nijednom ne treba doći niti u turističku zajednicu niti samostalno koristiti sustav eVisitor. Ako agencija ima više obveznika za koje vrši prijavu turista, imati će više pristupnih podataka – za svakog obveznika po jedne.

Može li jedan obveznik poslovati s više turističkih agencija - ima objekte na području dvije turističke zajednice, a svaki objekt održava druga agencija?

Može. U tom slučaju, obveznik će dodijeliti dozvole prijave i odjave turista jednoj agenciji za jedan objekt, a drugoj za drugi putem otvaranja dodatnih korisnika i dodjele odgovarajućih dozvola na način na koji je to opisano u video materijalu.

Treba li se obveznik nekome javiti ako želi dodijeliti dozvole turističkoj agenciji ili osobi od povjerenja?

Ne treba. Ova aktivnost je u potpunosti u nadležnosti obveznika. U svakom trenutku obveznik može, bez obavijesti, donijeti odluku o davanju ili uskrati ovlasti dodatnog korisnika.

Ostala česta pitanja i odgovore na njih možete pronaći OVDJE.

 

Pripremila: Marijeta Matijaš
Izvor: evisitor.hr

One thought on “I turističke agencije mogu prijavljivati turiste putem eVisitora!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated