Od 1. siječnja neće više stizati obročne uplatnice za paušalni porez na dohodak!

uplatnica.phpOvih su dana mnogi pružatelji usluga smještaja u turizmu („domaćini“) u svojim poštanskim sandučićima pronašli pismo Porezne uprave i račun za 4. ratu poreza i prireza porezu na dohodak. Podsjetimo, fizičke osobe koje se odluče na pružanje usluga smještaja u turizmu imaju mogućnost plaćanja godišnjeg poreza paušalno u 4 jednaka obroka, a obračunata prema broju postelja i koeficijentima turističkih mjesta čemu se pridodaje prirez porezu na dohodak ako je propisan odlukom jedinice lokalne samouprave prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu poreznog obveznika. Više o paušalnom i ostalim oblicima oporezivanja možete pročitati ovdje.
Čitajte dalje...

Rate odnosno obroke je valjalo platiti do 31. ožujka, 30. lipnja, 30. rujna i 31. prosinca tekuće godine. Novina koja započinje s 1. 1. 2016. je da Porezna uprava više neće slati obročne uplatnice već će se trebati (pod)sjetiti platiti obroke na vrijeme. Obavijest je to Porezne uprave koja je stigla uz posljednju ovogodišnju uplatnicu. Također, navodi se kako se na nepravodobno uplaćeni iznos poreza plaća zatezna kamata.

Kako izbjeći zaboravljanje i zatezne kamate? Evo nekoliko ideja:

1. TRAJNI NALOG
U svojim bankama ili putem usluge  internet bankarstva moguće je ugovoriti trajni nalog. Iznos koji se plaća je uvijek isti (onaj koji je naveden na zadnjem računu ili u rješenju). Nije nužno da to bude bankovni račun koji se koristi za uplate od gostiju ili agencija, već s bilo kojeg kojeg računa na kojem ima sredstava.
U postavkama plaćanja je bitno podesiti plaćanje svaka tri mjeseca - važno samo da dospijeće bude do 31.03., 30.06., 30.09. i 31.12., a datum plaćanja je proizvoljan. Naknada banke za trajni nalog ovisi od jedne do druge banke, ali kreće se od 1 do 5 kn po transakciji. Recimo Erste banka naplaćuje 3,00 kn. Mala „cijena“ za razliku od kazni i kamata.

2. PODSJETNIK / ALARM/PLANER/KALENDAR
Podesite alarm u mobitelu ili podsjetnik u kalendaru kojeg koristite. Internet, mobiteli, tableti i računala danas su prepuni online i offline planera/rokovnika u kojima možete upisati i ovu obvezu. Naravno, važno je sjetiti se redovito gledati svoje planere, no ako to ionako činite, neće biti problem uočiti i ovu obvezu. Upišite u stolni ili zidni kalendar, označite nekom jarkom bojom (najbolje fluorescentnim markerom) dan ili tjedan u mjesecu kad ste sigurni da ćete biti u mogućnosti platiti ovu obvezu.

3. ISPIS UPLATNICA KOD KUĆE
Onaj tko je vičan plaćanju u poslovnicama banke, pošte i slično, predlažemo da kupe unaprijed nekoliko praznih općih uplatnica, ispune po modelu posljednje uplatnice koja se dobije za ovaj posljednji kvartal, samo na svaku je potrebno navesti odgovarajući kvartal za koji se plaća rata (I., II., III. ili IV. kvartal). Opće uplatnice moguće je kupiti u Narodnim novinama, pošti, kioscima, knjižarama,... Opće uplatnice moguće je i samostalno izraditi i kod kuće te isprintati: http://uplatnica.com/
Otplatni plan treba stići uz zadnji račun za ovaj posljednji, IV. kvartal u 2015.

4. PLAĆANJE ODJEDNOM
Osobe koje su u mogućnosti izvršiti jednokratnu uplatu godišnjeg poreza i prireza porezu na dohodak (predujam poreza i prireza porezu na dohodak), mogu to učiniti u prvom tromjesečju. Tako će prva rata biti „preplaćena“, a preplata će se svako tromjesečje umanjivati za jedan obrok te će na kraju godine kompletna obveza biti podmirena.

 

Piše: Marijeta Matijaš

 

2 thoughts on “Od 1. siječnja neće više stizati obročne uplatnice za paušalni porez na dohodak!

 1. Budući da sam ishodio Rješenje za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu (iznajmljivanje) na dan 20. srpnja 2016.
  Moram li paušalni porez na dohodak platiti i za prva dva kvartala, za vrijeme u kojem nisam ni bio u mogućnosti ostvariti dohodak?

  Trebali ste to pojasniti.

  Što je s porezom, PDV-eom na proviziju Agencije preko koje sam ostvario iznajmljivanje registriranog apartmana?

  1. Poštovani,
   porezna uprava trebala bi vam dati rješenje o načinu oporezivanja u kojem točno stoji od kojeg datuma morate započeti plćanje rata vašeg paušalnog poreza.
   U slučaju da ga niste zaprimini obratite se vašem osobnom referentu i zatražite kopiju rješenja.

   PDV se uvijek plaća te bi vam agencija ili posrednik trebali direktno zaračunati i naplatiti PDV na njihovu proviziju.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]