Izdavanje računa u radu s Booking.com-om i drugim posrednicima!


​​

hongkiatdotcomOvo je prilično često pitanje koje nas iznajmljivači pitaju i objašnjenje koje ćemo dati u ovom članku nije slučaj samo kod Booking.com-a već i kod ostalih putničkih agencija ili oglašivačkih stranica i portala, neovisno o tome je li posrednik domaća tvrtka ili strana. Naime, pokušat ćemo jednostavnim rječnikom objasniti na koji način iznajmljivač može ispisati račun za pruženu uslugu smještaja ako je gosta dobio preko posrednika.

Na dvije stvari je dobro obratiti pozornost. Prva je, ime na koga će glasiti račun, druga je iznos koji pišemo u račun. U svakom slučaju, bez obzira primio iznajmljivač uplatu za pruženu uslugu smještaja od agencije ili direktno od gosta, u punom ili djelomičnom iznosu, iznajmljivač je za pruženu uslugu dužan uvijek izdati/ispostaviti račun. Čitajte dalje

​​(članak se nastavlja....)

Kako biste mogli pročitati članak do kraja, molimo vas registrirajte se. Hvala!
​​
​​
​​

28 thoughts on “Izdavanje računa u radu s Booking.com-om i drugim posrednicima!

 1. Tek sam počeo i sve ovo me podosta zbunilo. Booking.com gosti plaćaju po dolasku (kako stoji u jednom dijelu članka) ili sve uplaćuju bookingcomu a on proslijeđuje uplatu nama?

  Potom nailazim na izdavanje računa bookingcomu? Račun im šaljem poštom ili jebitno samo zadržavati kopiju za sebe?

  Mislim da bi bilo zgodno napraviti jedan članak sa sikovitim prikazom procedure korak po korak

 2. Poštovani,
  da li imate neke nove informacije vezano za upisivanje iznosa u Evidenciju prometa kod rada sa booking.com kada gost plaća cjelokupan iznos bookingu a iznajmljivač dobije na račun iznos umanjen za proviziju?
  Sasvim mi je jasno da se kao što se navodi u članku račun izdaje bookingu u iznosu novca koji se primio, odnosno iznos umanjen za proviziju, i taj iznos se upisuje u knjigu prometa.
  Međutim dobila sam odgovor preko “pišite nam” porezne uprave, citiram, u evidenciju prometa se unosi iznos sa provizijom!!! Dakle, što je ispravno?!!
  Sve što je navedeno u članku je po meni ispravno, međutim što kada “nadležni organ” kaže drugačije?
  Hvala

 3. Hvala na korisnim informacijama. Samo jedno pitanje molim Vas, u slučaju koji ste naveli pod brojem 2. b) da li se u evidenciju upisuje onda ukupan iznos na 2800 kn ili umanjeno za proviziju ili popust 2380 kn? Unaprijed hvala!

      1. Hvala na odgovoru. Ali pazite sada ovo – djelatnik turističe zajednice mi je u mailu rekao sljedeće:

       Poštovana,
       u “evidenciju o prometu” unose se samo računi koje je iznajmljivač sam naplatio od gosta, tj. računi za koje je primio novac.
       Dakle, u ovom slučaju u “evidenciju o prometu” ne unosi se nikakav iznos – RAČUN KOJI STE IZDALI BOOKING-U.
       Napominjemo da se na iznos provizije plaća PDV od 25% – više pogledajte na našim internetskim stranicama

       Sada me zanima da li je to istina? Jer sam sam sve račune koje sam izdala Bookingu stavljala u knjigu prometa, a praktički mi je oko 90% zarada preko njih bukirano.

 4. Postovani,molila bih pomoc..Dakle,imam goste preko Booking-a,moram staviti cijenik i izdati račun booking-u,čisto staviti u arhivu.Medutim,ne znam koju cijenu da stavtim na sluzbeni cijenik?Nocenje mi je 350E,na rezervacija booking gosta stoji 400E(naravno uvecano za proviziju)i da li da ja stavim cijenu sa rezervacije,dakle 400e na cijenik a u računu napisem da je 300E njihova provizija i tako prikazem krajnji iznos koji sam dobila na ž.rn.?Moze li savjet,molim Vas..Hvala puno i lp,

 5. Službeni cjenik je u Kunama, a drugi cjenik (na kojemu je navedeno da se radi samo o informativnim cijenama) u Eurima. Cijene na stranim portalima su izražene u Eurima, i tako nam i uplaćuju na devizni žiro račun.
  Jasno mi je da se račun ispisuje i izdaje u Kunama, prema službenom cjeniku, ali iznos se ipak ne poklapa savršeno sa primljenim iznosom (npr, cijena noćenja iznosi 350Kn, a informativna i objavljena na stranim portalima 44€.. Nitko ne objavljuje cijenu 43,71 prema nekom srednjem tečaju. Kod bukiranja većeg broja noćenja ostvari se razlika koja nikada ne odgovara službenom cjeniku.
  Što sa tim, treba li zanemariti?
  Pozdrav svima! Maja

 6. Poštovani,
  Zahvaljujemo na vrlo korisnom tekstu.
  Imamo jedno pitanje: da li je moguće za goste koji dolaze preko bookinga na zid staviti cijenik (koji vrijedi samo za njih) i na taj način opravdati iznos na računu (koji je veći od onoga na našem cjeniku, budući da je gostima booking cijena uvećana za proviziju)?
  Unaprijed hvala na odgovoru

   1. Poštovani,

    Postavio sam isto pitanje inspektorima i odgovorili su mi da mi ( iznajmljivači) možemo imati više cjenika i mijenjati ih na vratima ovisno preko koje agencije nam gost dolazi, jer svaka agencija uzima različitu proviziju. Inače ako gost vidi na vratima jednu cijenu , a on je platio višu zbog agencijske provizije on negoduje tako da to nije normalno kako ste vi naveli.

    lp.

 7. Pitanje:
  Kako formirati cijenu na službenom cjeniku fizičke osobe-iznajmljivača, koji nije u sustavu PDVa, ako on radi npr. sa nekoliko agencija i portala, koji imaju provizije od 3 % do 50 %, te ako jedne nadograđuju svoj postotak na iznajmljivačevu neto cijenu, a druge ugrađuju svoju proviziju u konaćnu cijenu objekta. Npr:
  Agencija A: iznajmljivačeva neto cijena + 30 %, 34%, 50%. Najniži postotak je provizija matične agencije A, koja na njenim partnerskim /jačim/ agencijama dostiže 50% /moj vlastiti slučaj !/. Gost plaća iznajmljivaču njegovu neto cijenu u gotovom pri dolasku. Agencija ne ispostavlja iznajmljivaču nikakav račun, ona se naplaćuje od gosta. NA KOGA TREBA GLASITI RN ZA OD GOSTA primljeni novac?
  Agencija B: iznajmljivač formira krajnju cijenu od koje je provizija agencije 3% i oglašava se na njenom portalu. Nisam siguran da li agencija B zadržava svoju proviziju po naplati od gosta, ili joj iznajmljivač plaća proviziju kad primi dio najma na račun /akontaciju/. Preostali dio najma gost plaća po dolasku.
  Agencija C: isto kao B samo je provizija agencije C 15% od krajnje cijene.

  Iznajmljivač uvijek ima svoju neto cijenu, ali kad se ugrade provizije, onda krajnja cijena varira. TO JE STVARNOST. KAKO ONDA FORMIRATI SLUŽBENI CJENIK, TO BI NAM TREBALI ODGOVORITI VRLI DRŽAVNI SLUŽBENICI, KOJI IMAJU SIGURNU PLAĆU I PROPISANO RADNO VRIJEME, ZA RAZLIKU OD PODUZETNIKA.

  1. Oprostite, ali nismo uopće razumjeli vaše pitanje. Oko vaše situacije, predlažemo vam da postanete naš redovni član Kluba iznajmljivača i moži ćete dobiti besplatno savjetovanje oko cijena i cjenika. U ovom članku smo već objasnili da račun izdajete na ono ime od koga ste i primili novac za vašu uslugu. Ako vam je platila agecije, a ne gost, račun napišite na agenciju. A provizije se uvijek budu raazlikovale kod različitih agencija. Vi odredite svoj cjenik i držite se svojih cijena, to jest pokušajte ići s istom politikom cijena prema svim agencijama.

   1. Mislim da nisam mogao biti jasniji s opisom i pitanjem: cijena iznajmljivača je jedna jedina, ali na tržištu postoje provizije agencija od 3 % pa do 37 % i više. Zakon i vi hoćete da iznajmlljivač utječe na politiku cijena svjetskih agencija, što je apsurd. Živimo u surovom kapitalizmu, a država politiku svjetskih provizija prelama preko malog iznajmljivača i hoće da on izjednači krajnju cijenu u kojoj je od 3 do 37 % provizije! To je socijalistička politika uravnilovke koje nema na tržištu. Onda neka država propiše cijene, pa ćemo se vratiti u socijalizam: Ja prvi, jer mi je život bio lakši. Kad se izborite za neko pravo iznajmljivača, onda ću se učlaniti! Pozdrav

    1. Poštovani,

     Postavio sam isto pitanje inspektorima i odgovorili su mi da mi ( iznajmljivači) možemo imati više cjenika i mijenjati ih na vratima ovisno preko koje agencije nam gost dolazi, jer svaka agencija uzima različitu proviziju.

     Lp.

 8. Hvala na puno korisnih informacija. Molila bih Vas za pomoc u sljedecoj situaciji:

  Na koji nacin izdajem racun ako turisticka agencija radi u moje ime i za moj racun, izdaje račun gostu, uzima iz akontacije svoju proviziju i ostatak akontacije naznači na moj žiro račun. Preostali iznos rezervacije uplaćuje gost po dolasku. Agencija se nadograđuje na moju cijenu. To bi znacilo npr. da bi moja cijena u cjeniku bila 50 EUR, moze li agencija iznajmljivati za 59 EUR? Je li to u skladu sa zakonom i kako da to konačno prikažem na računu?

  Puno hvala na pomoći !!!

  1. Ako agencija radi u vaše ime i za vaš račun, trebala bi vama onda poslati kopiju računa kojeg je izdala u vaše ime i za vaš račun. I njega si onda čuvate u svojoj arhivi. Ako vam agencija ne šalje nikakve račune koje je u vaše ime izdala, onda vi napišite račun prema agenciji (jer morate imati neki račun za usluge koje ste pružili), na iznos koji vam je agencija i platila. Original bacite, a kopiju si sačuvajte za evidenciju.

   Agencija može prodavati po cijeni po kojoj ona želi, bez obzira koja je vaša službena cijena, naravno da može prodavati po većoj cijeni od vaše, čak i 100% većoj ako misli da to može. 🙂

   1. Za administratora: Kako može iznajmljivač napisati račun agenciji za dio najma koji je iznajmljivač primio na ruke od gosta, kad mu je taj dio GOST platio a ne agencija?

    1. Inspekciju ne zanima od koga ste vi primili novac, kako vam je uplaćen i kada vam je uplaćen. Vodite se u svom poslovanju po tome da na dan pružene usluge (dan kada je gost došao u smještaj) izdate račun (može prema agenciji, može prema gostu) u iznosu kojeg ste i primili. Ako je on bio nešto niži od onog kako vam stoji u cjeniku, navedite razlog (popust ili agencijska provizija). Za vaš konkretan slučaj, možemo vam kao redovnom članu pružiti besplatno telefosko savjetovanje da znate dalje ispravno i jednostavnije poslovati.

   2. Koliko ja znam, ako agencija radi u nečije ime i za nečiji račun, tada se agencija mora pridržavati i cjenika osobe za koju radi. Drugim riječima, nema nadogradnje na cijenu sa cjenika jer time mijenja cjenik. Ako je cijena iz cjenika apartmana po danu 50 EUR, tada ga agencija i mora prodati za 50 EUR. Iz te cijene ona može uzeti svoju proviziju u dogovorenom postotku.
    Nadogradnjom na cijenu mijenja se način rada i tada agencija radi u svoje ime i za svoj račun. Ona razlika između cijene sa cjenika apartmana i cijene za koju je prodala apartman gostu je njihova zarada (marža). Agencija iznajmljivaču isplaćuje 50 EUR, razliku zadražava.
    Ili postoji mogućnost da iznajmljivač “proda” agenciji apartman po nižoj cijeni, npr. 40 EUR (ta razlika od 10 EUR se zove “agencijski popust” ne provizija) i zatim ga agencija preproda za neku drugu cijenu. Tu također agencija radi u “svoje ime i za svoj račun”.
    Mora se shvatiti da kada je riječ o poslovanju “u tuđe ime, za tuđi račun”, agencija je u ulozi predstavnika iznajmljivača. Stoga se ne može tj. ne smije dogoditi situacija da u apartmanu visi jedan cjenik, a u agenciji drugi.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]