Kako funkcionira turistička inspekcija?

lijevoban_turistZakonom o turističkoj inspekciji (NN 19/14), koji je stupio na snagu 13. 2.2014. godine, uređeno je ustrojstvo, poslovi i način rada turističkih inspektora te uvjeti za imenovanje, prava, obveze i ovlasti turističkih inspektora.

Turistička inspekcija obavlja inspekcijski nadzor nad primjenom zakona i drugih propisa kojima se uređuju način i uvjeti pod kojima pravne i fizičke osobe obavljaju ugostiteljsku djelatnost ili pružaju ugostiteljske usluge i/ili pružaju usluge u turizmu, uključujući obavljanje ugostiteljske djelatnosti odnosno pružanje ugostiteljskih i/ili usluga u turizmu suprotno izdanom rješenju nadležnog tijela, osim u slučaju neregistriranog obavljanja ugostiteljske djelatnosti ili neregistriranog pružanja ugostiteljskih usluga i/ili usluga u turizmu. Turistička inspekcija, također, obavlja inspekcijski nadzor provedbe i drugih propisa kada je to propisano posebnim zakonom...

Više

Sve podneske koji se odnose na djelovanje turističkih inspektora moguće je dostaviti elektroničkom poštom: [email protected], ili poštom na adresu: Ministarstvo turizma, Turistička inspekcija, Trg maršala Tita 8/I, 10000 Zagreb (mob. 099 2670885 ; 099 267 0706).

Zakonom o pružanju usluga u turizmu (čl. 6. st. 5.), za udruge, sindikate, škole i druge odgojno–obrazovne ustanove propisana je obveza dostavljanja prijave o organizaciji putovanja/izleta, službi turističke inspekcije Ministarstva turizma, prema svom sjedištu, najkasnije tri dana prije početka putovanja, dostavljanjem obrazaca OB-T-I (škole i odgojno–obrazovne ustanove) i OB-T-II (udruge i sindikati) službi turističke inspekcije Ministarstva turizma. Popunjene obrasce moguće je dostaviti i elektroničkom poštom na: [email protected], osim u slučaju podlijeganja upravnim pristojbama (čl. 6. Zakona o upravnim pristojbama) kada je ispunjeni obrazac potrebno poslati redovnom poštom (OB-T-II/.pdf).

Koordinacija, organizacija i upravljanje turističkom inspekcijom: dr. sc. Jasenka Štiglec (10000 Zagreb, Trg maršala Tita 8/I).

Koordinacija, organizacija i upravljanje turističkim inspektorima na područjima županija:

  • Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske: Vesna Varga (Šetalište K. F.  Šepera 1d, 31000 Osijek, tel. 031/250-638; fax. 031/250-601);
  • Primorsko-goranske i Ličko-senjske: Marija Vukelić (Osječka 50, 51000 Rijeka, tel. 051/500-618; fax: 051/500-617);
  • Istarske (Područna jedinica Pula, Bože Gumbca 36, tel. 052/388 600 ; fax. 052/650 070) ; (Ispostava Poreč, M. Vlašića 20, tel. 052/429 010 ; fax. 052/453 353)
  • Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske: Ante Marušić (Mike Tripala 6, 21000 Split, tel. 021/407-330; fax. 021/407-337)
  • PJ Zagreb obavlja poslove za područja: Zagrebačke, Grada Zagreba, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije: Darko Marečić (Prilaz Ivana Visine 1-3, 10000 Zagreb, tel. 01/6504-556; fax. 01/6504-599).

Napomena: Od 1. 1. 2014. godine, inspekcijski nadzor nad neregistriranim obavljanjem ugostiteljske djelatnosti/ili pružanjem ugostiteljskih usluga i/ili pružanjem usluga u turizmu, te obračunom i naplatom boravišne pristojbe, obavlja Ministarstvo financija - Carinska uprava.

Izvor: mint.hr

3 thoughts on “Kako funkcionira turistička inspekcija?

  1. Jučer mi je inspektor zakucao na vrata apartmana (Zagreb) u kojem je bio gost (?!) i pitao ga da li je on vlasnik apartmana (inače vlasnici stanuju u apartmanima ili …?!)
    Zanima me, s obzirom da je to direktan atak na poslovanje nas iznajmljivača, imaju li pravo inspektori tako poslovati? U stanu je mogao biti strani gost koji ne razumije što sad netko hoće na vratima apartmana kojeg je skupo platio i očekuje diskreciju.
    Pitao je gosta za moje podatke (broj telefona), dakle, moj je zaključak da je došao po dojavi (susjedi..)
    Danas sam bila u inspektoratu sa svim potrebnim dokumentima i rekao je da me našao na “internetu”.
    U zakonima samo piše što i kako mi trebamo poslovati i kolike su kazne.
    Mene zanima kakva su pravila za njih i mogu li se spriječiti takve situacije, ili su sva prava u njihovim rukama a mi možemo samo plaćati kazne i ispričavati se gostima na neugodnostima…

  2. Evo upravo mi je bila jedna takva inspekcija,
    Inače je Bjelovar naveliko poznat po turizmu pa kod nas trebaju redovito doči i uzeti tu crkavicu koju dobijemo.
    Inspektori dolaze i naravno uvijek nešto mogu naći.sada su recimo rekli da veličina ogledala nije odgovarajuča,nemam koš za smeće u svakoj sobi,nemam 5 vješalica po osobi nego 4 i tako bez obzira što su računi u redu i prijave i sve ostalo I NISU ZATEKLI NIKOGA JER GOSTIJU NEMA kazna je 2000 kuna a ako platim odmah 1300
    Pa kud to vodi?
    Tko kontrolira inspekcije i dali oni smiju raditi ovakve iznude?

  3. Dovraga i takve inspekcije,koje se svim silama trude svakodnevno zagorčavati život legalnim iznajmljivačima, koji uredno servisiraju svoje obveze i koji uredno plaćaju ” BOGU BOŽJE A CARU CAREVO”.
    Kada će konačno ti inspektori ( ili neki njima slični ) konačno loviti onih 60% nelegalnih, koji svakodnevno zarade više od legalnih, i koji nam se rugaju i smiju u brk i govore da smo naivne budale. Čak u nekim mjestima imaju potporu Turističkih zajednica općina, i goste koji se javljaju u turistički ured, prosljeđuju njima a ne nama.
    Do kada tako ? Ima li šanse da u ovoj lopovskoj branši krene konaćno kako Bog zapovida ?

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]