Naš osvrt: Veliki planovi u turizmu – puste priče ili je na pomolu preokret?

resize.aspxNa stranicama Ministarstva turizma je baš objavljen plan za 2014. godinu kao i spomenuta strategija turizma do 2020. godine. Planovi su veliki, promjena je dosta, prvi koraci su već učinjeni i eto ostaje nam da vidimo, hoće li se doista sve odvijati po planu i hoće li uroditi plodom.  Nas iznajmljivače itekako treba zanimati što će se događati sa cijelom tom turističkom industrijom. Inertnost na događanja u turizmu, moglo bi vas jednog dana koštati praznih kreveta. Stoga dobro je informirati se što hrvatski turizam planira jer i vi možete povećati svoje prihode i inicirati dolazak više gostiju, oni su ne samo vama dobitna kombinacija nego cijelom vašem mjestu jer su to konzumenti koji će donijeti povećanje potrošnje na više razina, od posjeta muzejima do večera u restornima. Evo što kaže ministar turizma Darko Lorencin, navodimo samo neke bitne citate i dodajemo naš komentar i mišljenje:

Pročitajte nastavak članka ovdje.

"... Hrvatska se u samoj špici turističke sezone našla pred očima milijuna gledatelja te je zasigurno postala još atraktivnija destinacija kako za provođenje godišnjeg odmora, tako i za ulagače."

Ovo je točno, a i točno je da smo na tren postali malo uočljiviji Europi, no koliko je to donijelo doista interesa prema odluci o provođenju godišnjeg odmora u Hrvatskoj to je upitno, ali evidentno će biti idućih godina. U svakom slučaju uz učinkovitu provedbu svih budućih ambicioznih planova, mogli bi tek onda postati popularniji. Mnogi s jedne strane još niti ne znaju jesmo li u EU dok drugi (proveli smo malu anketu u Berlinu, Njemačka) a neki su čak mislili da smo mi odavna u EU. Ovo potonje je zapravo dobar znak, dakle imaju dobru percepciju o nama.

Ove godine izvrstan rujan?!

"Godinu su obilježili i vrlo dobri rezultati turističkog prometa i to ne samo glavnog dijela turističke sezone, već i pred i posezone. Tako sa zadovoljstvom o rujnu možemo govoriti kao o dijelu glavne sezone, a izvrstan rujan slijedili su i jako dobri listopad i studeni s povećanjima dolazaka i noćenja između 4 i 5 posto. "

Sjajno, lijepa vijest. Voljeli bismo čuti Vaša iskustva. Molimo Vas slobodno komentirajte u članku, jeste li imali više ostvarenih noćenja u pred i posezoni nego lani?

Iznajmljivači, jeste čuli - plan je profesionalizacija i "povezivanje obiteljskog smještaja"!

"Jedna od najvažnijih stvari za daljnji razvoj turizma u Hrvatskoj bila je usvajanje Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020.  Ti će projekti biti generatori razvoja u budućnosti kroz posebne oblike turizma, malo i srednje poduzetništvo te jačanje ljudskih potencijala. U Strategiji se navodi i naš glavni cilj, a to je do 2020. biti jedna od 20 turistički najkonkurentnijih zemalja svijeta. Kako bismo to ostvarili, računamo do 2020.godine podići razinu investicija na 7 milijardi eura. Za to nam je posebno potrebno ulaganje u nove hotelske kapacitete i podizanje njihovog udjela među ukupnim smještajnim kapacitetima s 13 na 18%, povećanje kvalitete smještaja u kampovima te profesionalizacije i povezivanja obiteljskog smještaja."

Što konkretno misle pod "povezivanje obiteljskog smještaja" nismo uspjeli saznati, ali svakako budemo. Pretpostavljamo da se tu radi o modelu difuznih hotela ili "raspršenih hotela". Planiramo o ovoj temi uskoro jedan članak da vam predstavimmo ovaj uspješan model pokrenut ne tako davno u Italiji. Riječ je ukratko o okupljanju apartmana u nekom mjestu, boljeg standarda kojem bi se u centru mjesta oformila jedna recepcija. Više info o tome uskoro.

Primjer grada Hvara

"... trebamo raditi na razvoju posebnih oblika turizma, koji će biti dodatni motivi dolazaka, posebice u vrijeme izvan glavnog turističkog dijela godine."

Da, destinacije je potrebno profesionalizirati ali i specijalizirati. TZ-i i putničke agencije će imati pune ruke posla, iznajmljivači se trebaju prilagoditi, kao što bi trebali i malo uslugu prilagoditi ovisno o tipu posebnih oblika turizma. Što se pod time misli? Tu se želi reći da prestanemo više razmišljati kako je cijela Hrvatska samo sunce i more i kako je svaka naša destinacija obiteljski turizam. Oslobodite se okova obiteljskog tuizma i razmišljajte malo dalekosežnije. Sportski i aktivni turizam, vjerski turizam, priroda i ekoturizam, kulturni turizam pa čak i gej turizam ako treba (o njemu ćemo čak uskoro i pisati). Stoga razmislite što to vaše mjesto nudi ili ima potencijale, a nije samo obiteljski turizam. Da se razumijemo, neka mjesta moraju ostati i na obiteljskom turizmu, no ne treba zanemariti ostale potencijale, kao što se recimo na Hvaru nekako mimoilazi kulturni turizam. Sjajno je da se grad Hvar profilirao za mondeni turizam i mišljenja smo da obiteljski tip turizma u tom mjestu treba napustiti. To je naše mišljenje.

"O razvoju pojedinih proizvoda i upravljanju razvojem destinacije trebale bi se izmjenama i dopunama Zakona o turističkim zajednicama intenzivnije brinuti regionalne turističke zajednice, koje bi se udružile u klastere. Njima bi se trebale priključiti i destination management kompanije koje bi bile specijalizirane za razvoj posebnih turističkih proizvoda na pojedinim destinacijama."

Ovo zvuči dobro. Smatramo da ne treba samo razvijati Hrvatsku kao destinaciju već regije i otoke kao destinacije. Recimo kao što se brendira Istra. I naravno DMK su ovdje takodjer bitni kao i TZ-i koji moraju bolje funkcionirati, naprosto TZ-i moraju više doprijenijeti nego dosad. Izgleda da su ovo konkretni potezi u tom smjeru.

Očekuju se ponovno izmjene Zakona i pravilnika!

"Što se tiče normativnog okvira, za sljedeću godinu planirane su i izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o pružanju usluga u turizmu, upravo kojima ćemo u skladu sa ostalim zakonima omogućiti liberalizaciju bavljenja ugostiteljskom i turističkom djelatnošću. "

Tu će se sigurno dirati i u obiteljski smještaj. Pod hitno treba mijenjati prijavu gostiju i popise gostiju kao i knjigu gostiju. To sve apsolutno treba maknuti i napustiti tu praksu. Nema smisla. U njemačkoj primjerice nema uopće standarda kategorizacije kojeg je propisala država. Već kategorizaciju samostalno izvode privatne tvrtke, a zvjezdice imaju samo hoteli. Pitanje je, je li doista potrebna kategorizacija  nekome tko ima jednu sobu? Tu su nam se podudaraju dva Zakona, Zakon o obveznim odnosima koji uređuje klasičan najam stanova i Zakon o ugostiteljskoj djelatnosi koji uređuje obiteljski smještaj. Pa pitanje poreza i paušala....

Sinergija svih u destinaciji ključna je za razvoj destinacije!  Ne ide bez toga.

"Vjerujem da ćemo tako i samo tako uspjeti u tome da iz godine u godinu povećamo ulaganja u sektor, a time i omogućimo veće zapošljavanje i veće prihode od turističke djelatnosti.  Svakako da je osnova uspjeha i realizacije ciljeva sinergija između nas te svih partnera, od strukovnih udruga, turističkih zajednica, jedinica lokalne i regionalne samouprave, partnera iz privatnog i civilnog sektora te svih turističkih djelatnika."

Sinergija svih u destinaciji ključna je za razvoj destinacije!  Jasno stojimo uz ovo mišljenje. Ne može se razvjati destinacija ako svi ovi čimbenici nisu uključeni u projekt i suradnju. I iako sve zvući dalje vrlo optimistično, neće sve ići lako, no vjerujemo kao do 2020. možda i bude nešto od nas. Samo da lokalni vođe manje gledaju vlastiti džep i fotelju, a više trazmatraju kako dignuti svoju destinaciju.

I na kraju. Iznajmljivači, niste sami u ovoj priči, nije nebitno što vi mislite. Bit će potrebno da se uključite u tu priču, u svoju destinacijsku priču, stoga oči širom otvorene i napregnite uši 🙂 Vama direktno ide u džep dobrobit od toga ako turisti vide u vašoj destinaciji interes dolaska. Treba stvoriti u destinaciji program i proizvode da potaknu interes budućih gostiju. Treba im prodati doživljaj. To stalno govorimo.

Naši komentari: Kruno Pekas
Original članak pročitajte na stranicaama Ministarstva Turizma.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]