Što učiniti kad vas strane agencije traže VAT ili “tax number”?


VATSad kad smo u EU, polako nam stižu regulative kojima se trebamo prilagoditi, a koje nam možda nisu bile isprva objašnjene ili najavljene. Iznajmljivačima polako stižu i dopisi od stranih agencija da im dostavimo neki VAT broj. Jeste li i vi imali iskustva s time? No dobro, još će nam trebati neko vrijeme da se prilagodimo svim promjenama, kasnije će vjerujemo biti lakše. (Nastavak članka...)

Da biste mogli pročitati nastavak članka, molimo Vas registrirajte se. Besplatno je.

U daljenjem teksu ćete moći pročitati sljedeće:

- Što je to VAT broj?
- Što činiti ako smo u sustavu PDV-a?
- Kako doći do PDV identifikacijskog broja i treba li nam on uopće?

12 thoughts on “Što učiniti kad vas strane agencije traže VAT ili “tax number”?

  1. Poštovani,
    paušalno plaćam porez. Prošlo ljeto njemačka agencija Atraveo me je tražila da dostavi VAT ID, ja ga nisam dostavila, rekla dam sa nisam u sustavu PDV-a nego paušalac. Naplatili su mi VAT 25% na svoju priviziju. Da li su bili u pravu?

    1. Još uvijek smo na žalost zbunjeni svim ovim obvezama oko PDV-a. Vjerojatno ste čuli sve te zavrzlame oko booking.com-a? Sve informacije oko ovakvog načina plaćanja raspravlja se još uvijek pa vas pozivamo da pratite članak prijateljskog portala: http://www.iznajmljivaci20.com/2013/11/booking-com-pdv-identifikacijski-broj-i-prenosenje-obveze-placanja-pdv-a-na-iznajmljivaca/

      A možda vam pomogne i ovaj članak:
      http://www.iznajmljivaci20.com/2014/01/posluje-je-li-booking-com-nezakonito-u-hrvatskoj/

  2. poslao sam još par upita poreznoj upravi;

    Pitanje:
    Molio bih vas još par pitanja ako nije problem: -gdje da zatražim taj porezni broj i kako se to točno zove tj.šta da tražim? -dali postoji kakvi prag iznosa; naime radim sa booking.com i njima plaćam proviziju i sad bi trebao plaćati pdv na tu proviziju,dali postoji kakav cifreni iznos koji,kad bi prešao, izgubio bi pravo na paušalno plaćanje? -dali booking.com ima pravo retroaktivno tražiti da platim pdv na račune od 01.07.2013 do 31.12.2013? Molio bih da mi ponudite odgovore,bio bih neizmjerno zahvalan. Unaprijed zahvaljujem!

    Odgovor:
    PDV identifikacijski broj za rad sa stranom turističkom agencijom radi plaćanja PDV-a na proviziju za uslugu koju je strana agencija pružila iznajmljivaču u RH zatražite u nadležnoj Ispostavi Porezne uprave prema Vašem prebivalištu. Kao što smo Vam već odgovorili i dalje ste dužni plaćati paušalni porez prema broju izmajmljenih kreveta. Kad ostvarite godišnji promet iznad 230.000,00 kuna od 1.01. iduće godine obavezni ste se prijaviti u sustav PDV-a. Dužni ste obračunavati hrvatski PDV samo na iznos provizije po računu koji Vam je ispostavila strana agencija iz EU. O prelasku na obrt i za sve pobliže informacije obratite se u nadležnu Ispostavu Porezne uprave.

    Da rezimiramo, moje shvaćanje je da se nemamo čega bojati prilikom vađenja PDV ID broja, idalje imamo obveze kao paušalci samo moramo plaćati PDV na njihovu proviziju i to je to.

    Znači ako je provizija agencije bila 15% po noćenju (npr. 80 eura noć,provizija je 12 eura… PDV na 12 eura je 3 eura što znači da na 80 eura plaćamo 15 eura; 12 eura agenciji i državi 3 eura PDV-a

  3. pod pitanjem koji sam poslao poreznoj upravi :
    “Poštovani,zanima me ako zatražim PDV identifikacijski broj kao privatni iznajmljivač apartmana a paušalni sam platitelj,dali gubim prava paušalnog obveznika i postajem obrtnik? ”

    dobio sam odgovor :
    ” Porezni obveznik koji primjenjuje paušalno oporezivanje soba i apartmana i nakon dodjele PDV identifikacijskog broja mogu primjenjivati paušalno oporezivanje prema posebnim propisima. O istom se pitanju na isti način izjasnilo svojim mišljenjem Ministarstvo financija, Porezna uprava-Središnji ured Zagreb, Klasa: 410-19/13-01/476, Ur.broj: 513-07-21-01/13-2 od 28.studenog 2013. godine. “

  4. Očito nas sve muče holanđani kojima smo uredno sve platili a sad dobivamo upite za PDVID.
    Nisam u sustavu PDV-a. Računi imaju oznaku ‘reverse charge’
    Uvjet za prijenos porezne obveze je postojanje PDV ID.
    Da li netko zna što se dalje dešava ako taj broj nemaju.
    Uz to Holandska firma ima podružnicu u Zagrebu, te bi po zakonu ta tvrtka trebala preuzeti plaćanje PDV-a jer:

    Prema zakonu o PDV-u:
    (1) PDV mora plaćati:
    6. svaki porezni obveznik ili pravna osoba koja nije porezni obveznik, a registrirana je za potrebe PDV-a, kojoj se obavljaju usluge iz članka 17. stavka 1. ovoga Zakona ako te usluge obavlja porezni obveznik koji nema sjedište, prebivalište ili uobičajeno boravište u tuzemstvu.

    Molim mišljenje
    Hvala

    1. Pozdrav! I mene jako zanima sta se desava ako nemaju taj broj! Sta ce nam otkazati suradnju ili kako vec nas ucijeniti? Ako netka ima saznanja neka napise da nam svima pomogne!
      Ja sam zadnji racun od holandske tvrtke dobio pred 15 dana za uslugu u oktobru, cini mi se da nije pisalo reverse charge, vec samo uvecanje od 2,50% jer placam kreditnom karticom!
      E sad me prosli tjedan zvala neka Taira iz Holandije i trazi da joj u mailu posaljem taj PDV identifikacijski broj za ubuduce. Nisam jos nista poslao, zvao sam poreznu ali ni oni mi nemogu bas tocno reci o cemu se radi. Nisam u sustavu PDV-a niti zelim biti!

  5. Imate li kakvih novih saznanja po pitanju PDV identifikacijskog broja i privatnih iznajmljvača. Imamo slučaj jedne strane agencije iz Nizozemske koja nas traži da joj dostavimo taj broj, a nismo u sustavu PDV. Dakle jesmo li dužni to njima dati? Ako nismo, kako onda ide obračun PDV-a? Hvala na odgovoru.

    1. Ako niste u sustavu PDV-a, onda ne mozete niti izvaditi PDV identifikacijski broj. Dobivaju ga oni koji su u PDV-u. Ne javljajte im nikave porezne brojeve i ne saljite OIB jer to nije PDV identifikacijski broj.

  6. Od ulaska u EU 1.7.2013. sve inozemne online agencije sa kojima surađujemo traže od nas malih iznajmljivača smještaja ”kod domaćina” a koji smo u godišnjem paušalu za turizam (plaćamo 300kn po ležaju godišnje), da im pošaljemo naš VAT broj i da platimo PDV (koji sami moramo obračunati) za svaki njihov ispostavljeni račun za proviziju na kraju svakog mjeseca. Mene zanima jesmo li mi duzni poslati OIB i ako jesmo kako mi to trebamo izračunati i gdje se to plaća.
    Pročitala sam da postoji prag od 77.000kn za zaradu u EU za one koji nisu u sustavu PDV-a, što ako iznajmljivač prijeđe taj prag a u sustavu je paušala u RH. U Hrvatskoj je limit prije ulaska u sustav PDV-a 230.000kn. Što iznajmljivac treba uciniti ako ukupna ”zarada” preko agencije iz EU prelazi 77000 kn?
    To je za iznajmljivača brutto zarada jer on u RH mora platiti još paušal i sve ostale troškove vezane uz iznajmljivanje, navedimo samo one osnovne voda, struja, posteljina, čišćenje, sredstva za čišćenje, posuđe što ie potrošna roba. Tako da od ukupnog iznosa ”zarade” neto zarada domaćina je bitno manja.
    Hvala na pomoći!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]