Vjerska obilježja u smještaju, da ili ne?


O ovoj temi ćemo pokušati biti objektivni, nediskriminatorni, profesionalni i tolerantni prema različitosti. Nadamo se da nećemo podići prašinu oko ove teme, no pozivamo i Vas da kao članovi iznesete svoje mišljenje u komentarima na ovaj članak.

Križevi, raspela, Biblija... Je li to doista nužno?

Uvijek se lome koplja na ovakve teme, no smatramo da su kod turizma i ovakvog biznisa neke stvari ipak malo jasnije ili bi barem trebale biti.

Za nastavak čitanja članka molimo Vas registrirajte se. Hvala Vam!

2 thoughts on “Vjerska obilježja u smještaju, da ili ne?

 1. Religija i vjera su čovjekova osobna stvar i nije dobro nametati ih mu. Izuzetak su objekti koji su vezani za vjerski turizam (Međugorje, Marija Bistirica itd).
  Imam jedan osobni primjer, pošto sam apartmane nazvao geografskim pojmovima, najviša 2 sam nazvao Sveti Jure i Sveti Ilija, po 2 najviša vrha Biokova koji se i nadvijaju iznad njih i za koja sam jako vezan, bez ikakvih religijskih pretenzija.Jako brzo sam im promijenio imena u Split i Pelješac, koji su sa južne i zapadne strane. Jednostavno, gosti nisu shvatili moju ideju i neki su dobili krivu sliku o meni i mjestu. Trećem je ostao ime Sveti Nikola, po zaštitniku pomoraca i mjesta Uostalom njegov veliki kip je u središtu mjesta i predstavlja njegov simbol.
  . U tom minimalnom kontekstu nisam do sada imao problema niti sa njim niti sa gostima u njemu makar dobar dio njih nisu katolici ali niti kriščani.Vjerujem da se tako isto može u Splitu npr. iskoristiti ime Sv. Duje i da turisti ne bi negativno gledali na to.
  Imam jako puno izuzetno kvalitenih reprodukcija freski dalmatinskih svetaca na drvu no mislim da im nije mjesto u apartmanima, kao niti križu.
  Htio sam reći da se mogu koristiti neki religijski simboli, imena, slike ali treba biti jako oprezan kako vas gosti ne bi shvatili kao religijskog fanatika ili kako im ne biste prostor u kome borave učinili manje ugodim. Jedna mala anegdota-skoro svi Poljaci odavde idu na izlet u Međugorje tako mi je već postao običaj da im taj izlet preporučim. No kada sam jednom to prepručio počeo se smijati i rekao mi :
  “Za koga me ti smatraš !?”.
  E tako treba naučiti “plivati” između jednih i drugih.)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated