Gospodarsku inspekciju zanima račun, ne ugovor s agencijom!


Državnom inspektoratu smo slali upit za mišljenje vezano uz račune i ugovore s agenijcama, a dobili smo i njihov odgovor. Evo prvo našeg pitanja:

Pitanje: Kada službenik inspektor posjeti nekog privatnog iznajmljivača, između sveg ostalog tražit će ga da vidi i kako iznajmljivač ispostavlja račune. Nas zanima u tom smislu vođenja računa, koji se sve detalji pritom provjeravaju, odnosno što je sve iznajmljivač dužan imati i voditi?

Pitanja kao nadopuna i pomoć glavnom pitanju:

1.Da li se provjerava usklađenost iznosa ispisanog na računu sa službenim cjenikom iznajmljivača?
2.Što ako je iznos na računu manji ili veći nego stoji na službenom cjeniku?
3.Kako mora izgledati račun i što je sve pritom potrebno ako je gost došao posredstvom neke agencije pa je iznajmljivač naznačio manji iznos na računu obzirom da je agencija već naplatila svoju proviziju?
4.Je li nužno da iznajmljivač sa svakim posrednikom mora imati ugovor? Posebice ako znamo da je na internetu niz web stranica preko koje iznajmljivači dobivaju rezervacije, a nemaju fizički ugovor potpisan.
5. Koje su greške (vezane uz račune) koje iznajmljivači najčešće rade, a inspektori su to zabilježili?

Kakav smo odgovor dobili, saznajte tako da se besplatno registrirate i pročitate cijeli članak!

42 thoughts on “Gospodarsku inspekciju zanima račun, ne ugovor s agencijom!

 1. Postovani..novi sam iznajmljivac i imam nedoumice s izdavanjem racuna. Konkretno,radi se o Airbnb. Kako ispisati racun za gosta s provizijom od 3% koji mi uzima Airbnb ili iznos koji je uplacen na racun (umanjen za tu proviziju). Ako upisem s provizijom onda mi se nece slagati s uplatom na racun. Prikazati kao popust mozda? Isto tako na racun upisati uslugu ciscenje? U knjigu prometa upisujem iznos sa provizijom ili bez? Ne shvacam cemu davati racun gostu koji ionako ne odgovara iznosu koji je on platio buduci da mi Airbnb zaracunava dodatnu proviziju i ispostavlja racun…Molila bih vas odgovor..hvala unaprijed 🙂

  1. Poštovana, hvala što ste nam se obratili za savjet. Nažalost nismo mjerodavni za davanje ovakvih savjeta. Najbolje da se javite Poreznoj Upravi na: OVAJ LINK. Prema iskustvima iznajmljivača čiji rad pratimo poželjna praksa je sljedeća (ne kažemo da je ispravna i koristite ovu informaciju na vlastitu odgovornost. Dok ne dobijemo konkretne i službene odgovore od nadležnih institucija ne smijemo davati preporuke iznajmljivačima):

   Dakle, total racuna bi trebao biti iznos koji ste dobili uplatom na svoj račun. Na racunu treba upisati.
   a) stavku cijene nocenja (prema vašem cjeniku kojeg imate izlozenog u apartmanu)
   b) od tog iznosa umanjiti proviziju koju vam je taj portal zaračunao
   c) cijena nocenja minus provizija portalu jednako iznos koji ste dobili na račun

   Ako vam je cijena nocenja na portalu niza od one u cjeniku onda morate iskazati i popust na cijenu iz vaseg cjenika u apartmanu. U tom slucaju je cijena nocenja prema vasem cjeniku minus popust do cijene koja vam je oglašena na portalu minus provizija jednako iznos koji vam je isplaćen. Cijena nocenja na portalu vam ne bi smjela biti veca od cijene iz vaseg cjenika izlozenog u apartmanu.

   P.S.- Cleaning fee je na računima odvojena stavka, jer Airbnb ne zaračunava proviziju na ovaj fee.

   Opet napominjemo da ne koristite ovu preporuku bez prethodnog savjetovanja s poreznom upravom.

 2. Poštovani,

  danas nakon posjeti lokalnoj turističkoj zajednici mi je kazano gostu nije potrebno dati račun u slučaju kada radimo s AirBnb. Također su rekli da na računu ime gostu bude navedeno njegovo kako bi se prijava mogla povezati s računom.

  No na više stranica nailazim da ime gosta treba biti napisano na AirBnB.

  Također svi kažu da cijena na računu mora biti u skladu sa cijenikom koji se nalazi u objektu. No što ako iznamljivač ima više cijena za različite dane što sam primjetio kod susjednih iznajmljivača koji praktički za jedan vikend imaju jednu cijenu te već za sljedeći drugu.

  Da li onda treba nešto posebno navesti na računu s obzirom da se cijena ne poklapa s onom u cijeniku ili samo ispisati račun s tom cijenom.

  1. Misljenja smo da račun uvijek treba izdati.
   Istina je da AirBnb i ostale platforme izdaju potvrdu gostu o zaprimljenom iznosu sto je u nekim slucajevima samo potvrda a ne i sluzbeni racun koji gost moze prikazati svojoj poreznoj upravi radi opravdavanja eventualnih troskova.
   U računu uvijek treba biti ispisana točan iznos koji je naveden i u cijeniku, a u slučaju da ste izašli u susret gostu i snizili cijenu dodajte u račun odgovarajuči popust.
   Cijena u računu gosta nesmije nikako biti viša od cijene prikazane u cijeniku.

 3. Poštovani, nikako da shvatim iz sveg pročitanog (inace sam mali iznajmljivac)-da li cijena koja je ovjerena od inspektorata , mora biti jednakoa onoj koja je istaknuta u njihovim sobama,te da li ta cijena mora biti u računu? Ili možemo staviti cijenu koju hoćemo ? Dakle,da li možemo povisiti cijenu smještaja u odnosu na ovjeren cjenik od inspektorata?
  Hvala na odgovoru.

 4. Poštovani,dosta ste mi pomogli dosadašnjim savjetima.Samo još nisam shvatila da li u knjigu prometa upisujem iznos sa provizijom ili bez provizije.Naime,radimo sa airbnb ,i koliko sam shvatila u račune upisujemo cjenu sa cjenika minus provizija dobiveni iznos od agencije.Hvala.

 5. Poštovani,

  Mene zanima da li treba izdati račun na plaćenu akontaciju na devizni žiro račun, ako će gost doći tek za 2 tjedna? Ili se možda navede plaćena akontacija na računu na dan kada gost meni na ruke plati ostatak iznosa? Te kako to izgleda?

  1. Ako gost baš zahtijeva za tu plaćenu akontaciju račun onda možete napisati račun, no naznačite na njemu da je “akontacija”. Ako odmah ne zahtjeva račun, dovoljo je da mu pošaljete onda samo potvrdu rezervacije. Na dan dolaska (dan kada ste uslugu pružili) možete onda izdati račun gostu na ukupan iznos koji je platio. U računu se ionako ne navodi na koji je način platio gost, jer je to nebitno.

 6. Pozdrav. Može li mi netko objasniti sljedeću situaciju??
  Znaci cijena noćenja na mom službenom cjeniku neka je 100 kn,u cijenu su uracunati svi troskovi i sl. odlučim se raditi sa agencijama i neke agencije traze postotak unutar cijene a druge se nadogradjuju na cijenu. Tu si napravim računicu da je meni prihvatljiv najnizi iznos 80 kn po noćenju. i sad sa agencijom koja uzima 20% unutar cijene nema problema ali sto je sa agencijom koja se nadograduje na cijenu?
  Ja im ponudim za 80 i oni na to dodaju neu svoju proviziju i cijena u konačnici nije 100kn kao na mom službenom cjeniku nego je npr 94kn za noc.
  Kako ja izdam račun za tu agenciju?

  1. Poštovani, nebitno je po kojoj cijeni posrednik (agencija) prodaje vaš smještaj. Bitno je da se držite vašeg službenog cjenika. Ako nekome ponudite cijenu nešto nižu od svog cjenika, to je u redu i treba u računu navesti razlog (agencijska provizija ili popust). Nije naravno dopušteno napisati u računu da ste prodali svoju uslugu za veću cijenu nego je u cjeniku. Za dodatne informacije i savjete, pozivamo vas da postanete naš redovni član i moći ćete razgovarati telefonski sa našim savjetnikom. 🙂

  1. Poštovana, nama je u planu jedan PDF priručnik na tu temu, no ne možemo reći kada će izači. Neki poseban priručnik vezano uz financije na relaciji iznajmljivač – posrednik koliko nam je poznato, nema.

  1. Da. Za svaku pruženu uslugu smještaja vi morate imati neki izlazni račun. Ako je gost račun dobio od agencije jer je agenciji i platio, onda vi ispostavite račun na iznos koji vam je uplatila agencija na vaš bankovni račun i na računu napišite ime agencije, a ne gosta. Ime gosta navedite negdje sa strane eventualno.

 7. Poštovani,
  još jednom zahvaljujem na odgovoru u vezi ispisivanja računa za Booking-ove goste i sve mi je jasno, da cijena sa provizijom se mora ispisivati i na računu, da tu istu cijenu upisujemo i u evidenciju prometa, proviziju ukalkuliramo kao i ostale troškove, međutim, što ako poslujemo i sa drugim agencijama koje se nadograđuju na našu cijenu, a naša cijena je već cijena sa provizijom, ispadamo skupi turistima koji rezerviraju preko takvih agencija? Po meni bi matematički bilo puno jednostavnije imati svoj službeni cjenik,
  za Booking-ove goste ispisati račun po svom cjeniku minus njihova provizija i toliko smo i zaradili, a za sve ostale agencije račun ispisat prema službenom cjeniku, jer je svakako agencija naplatila od njih.

  Hvala

  1. Mi smo već pisali o alotmanskom cjeniku kao što ga imaju hoteli. Dakle vi imajte jedan jedini svoj jedinstveni cjenik tako s cijenama složen, gdje ste sve moguće provizije i troškove uračunali. Pa kad vam se pojavi agencija koja traži rabat ili proviziju od vaših cijena (dakle nešto sniženu cijenu negoli je ona vaša sa vašeg službenog cjenika) da im to onda može odmah ponuditi i bez razmišljanja hoće li vam se to isplatiti ili ne. Agencija se može nadograditi na vašu cijenu ili prodavati dalje koliko hoće, to je njihov problem i to oni smiju. Na primjer: Vi si odredite recimo cijenu noćenja 500kn, a da u suradnji s posrednicima njima možete odobriti do najviše 380kn rabat. Dakle da je vama i 380kn zadovoljavajuć iznos. Pročitajte više u našem članku:
   https://www.klub-iznajmljivaca.com/alotmanski-cjenik/

 8. Mene zanima samo jedna stvar,
  kako napisati račun za Booking-ove goste, sa provizijom ili bez;
  tj. ako imam cijenu noćenja 100€, provizija je 15€, ja zaradim 85€,
  koliki ukupni iznos navodim na računu 100 ili 85€?
  Hvala

  1. Evo odgovorili smo u prethodnom komentaru. Morate gostu izdati račun na puni iznos koji vam je i platio. Iznajmljivač u cijeni smještaja ima troškove čišćenja, režija i razne druge troškove, a u ovom slučaju to je i agencijska provizija. Ne možete ju izdvojiti kada vama gost plaća cijelu rezervaciju. Najbolji je sistem rada kada agencija sve naplati gostu i vama na bankovni račun šalje razliku. U tom slučaju realno imate mogućnost u računu napisati taj manji iznos koji ste primili jer ste toliko doista i primili. Samo u računu onda tada treba navesti “agencijska provizija” kao razlog manje primljenog iznosa od nego je u vašem službenom cjeniku.

 9. Jedno pitanje…kako ispostaviti račun gostu koji je rezervirao preko booking.com-a ili slične agencije gdje iznajmljivač naplaćuje proviziju? Dali istaknuti cijenu smještaja odvojeno od provizije i kako to knjižiti u evidenciju prometa? Ukupan iznos pa odbijati na kraju mjeseca od toga svega iznos provizije ili? Hvala puno!

  1. Vi morate izdati račun gostu u iznosu koji vam je on i platio. To što se u tom iznosu nalazi i provizija booking.com-a to vam je na žalost trošak kao i svaki drugi kojeg ne može prikazati niti izdvojiti jer niste tvrtka. Gost mora dobiti račun ispisan na iznos koji je i platio. Dakle prikazujete i puni iznos u evidenciji prometa. To je tako kada je metoda rada da gost plaća cijelu rezervaciju po dolasku u smještaj direktno iznajmljivaču.

 10. Posjedujem jedan apartman, i poslujem samo preko jedne strane agencije koja mi uplačuje neto iznos na moj devizni žiro račun, znači ja ne primam nikakav novac od gosta osobno. Dal sam ja dužan ipak izdati račun gostu ili je dovoljan onaj koji primi sa strane agencije?

   1. Iznajmljivač je dužan ispostaviti račun za usluge koje je pružio. Bez obzira jel dobio dirketnog gosta ili mu je gost došao preko agencije to jest bez obzira izdao on račun prema agenciji koja mu je platila za uslugu smještaja ili izdao on račun prema gostu. Tako bismo mi to formulirali 🙂

 11. Pozdrav – kako ja krećem tek ovu sezonu, zanima me da li netko zna da li se što promijenilo u međuvremenu u vezi izdavanja računa prema agencijama.

  Ja se za sada držim Kruninog savjeta od 30/8/2012. U TZ mi nisu znali dati savjet za airbnb… Također, u smislu sadržaja računa držim se savjeta sa str. 126

  http://www.mint.hr/default.aspx?ID=7932
  http://www.undp.hr/upload/file/278/139168/FILENAME/Prirucnik_Seoski_turizam_za_web.pdf

  (makar naravno nemam pojma koliko je aktualan).

 12. Ove godine počinjem se baviti iznajmljivanjem te vas molim kako poslovati s stranom agencijom koja smještaj naplaćuje od stranca i nama dostavlja sredstva na devizni račun ili mora na žiro račun, te kako napisati račun (koji iznos, PDV) te kako strancu zaračunati extra internet, klimu itd. Zanima me što zaračunavam agenciji i u kojoj valuti te što zaračunavam strancu? Molim vas da mi odgovorite i koje elemente trebaju imati ti računi?

 13. S obzirom da se od ove godine počinjem baviti uslugom iznajmljivanja apartmana a moje mjesto boravka je udaljeno 300 km od apartmana koji ću izdavati,zanima me kad dođe inspekcija što se događa i kako ću im predočiti sve na uvid ako nisam tu prisutna taj dan pri njihovom dolasku?

 14. Mene zanima sto je sa onim dijelom gdje na računu treba pisati da PDV nije obračunat tj da fizička osoba nije u sustavu PDVa prema članku 22. o PDVu.
  Dali to treba pisati na računu ili ne?

 15. Zanime me ako na računu pišem iznos kao i na cjeniku , taj račun sam ispostavila agenciji a agencija meni račun agencijske provizije , što ja trebam unijeti u knjigu evidencije prometa : da li iznos s moga računa ili onaj koji mi je agencija umanjila za agen.proviziju?

 16. Posto cu dogodine biti novi iznajmljivac zanimaju me dvije stvari;
  1. Da li se racun izdaje gostu prilikom odlaska ili odmah po dolasku
  2. Ako je meni cijena recimo za 6 mjesec 40 eura dan,a npr.period od 12.06-18.06. je prazan,i neletu mi neki gosti kojim je puno 40 eura za dam,a s obzirom da ne zelim da mi zjapi prazno ponudim mu smjestaj za 32eura po danu, kako da ispostavim takav racun? Tu bi bio popust od 20%…Da li se moze takav racun ispostavit?
  Hvala!
  3. Apartman bi bio velicine oko 45 kvadrata. Soba za dvije osobe,dnevni boravak za kaucom za izvlacenje na kom mogu spavati isto dvije osobe,kuhinja,wc itd itd..Zanima me ako na kaucu mogu spavati dvije osobe+krevet dvije osobe,da li se kauc racuna kao pomocni lezaj ili kako? Ako se racuna kao pomocni lezaj jel placam 600kn za njega ili samo placam 600kn za krevet sa dvije osobe?
  Hvala!

  1. 1. Vaša je odluka koju ćete politiku rada uvesti. Neki bi računovođe rekli da je dobro račun izdati s početkom korištenja usluge, dakle na dan dolaska gosta. Mnogi iznajmljivači imaju praksu odmah kod prvog dana dolaska naplatiti cijelu cijenu rezerviranog smještaja.

   2.Naravno da može. U račun je potrebno navesti Vašu regularnu cijenu, napisati iznos popusta (pazite, ne postotak, već iznos) te krajnju cijenu koju ste gostu naplatili. To je sve potpuno u redu.

   3. Po opisanom sam razumio da ćete imati bračni krevet kao dva osnovna ležaja i kauč u dnevnoj sobi što bi bila dva pomoćna kreveta. To bi bio tzv. 2+2 apartman gdje se računaju samo 2 osnovna kreveta i samo se na njih plaća boravišna i porez. Olakšanje ha? 🙂

 17. Puno pitanja dobivamo baš vezano uz uplate na relaciji gost-iznajmljivač-agencija pa ćemo uskoro objaviti članak na tu temu ili možda čak i mali priručnik. Naime, bez obzira s koliko agencija radili, vi imate svoj službeni cjenik u kunama i na Vašim izlaznim računa mora stajati ili točno ta cijena ili niža cijena ako je riječ o odobrenom popustu ili agencijskoj proviziji.

  Ako je gost platio agenciji sve, gost će račun dobiti od agencije, a vi izdajte račun prema agenciji (bez obzira što agenciji ne treba takav ralun) koja Vam je platila vaš dio na račun. U računu ipak navedite sa strane ime gosta za kojeg je vezana rezervacija i za svaki slučaj imajte u arhivi ugovor s tom agencijom preko koje je došla rezervacija). Ako je iznos koji Vam je agencija platila na račun manji od vašeg službenog cjenika, onda napišite taj iznos koji ste primili ali navedite da je riječ o agencijskoj proviziji.

  Ako gost razliku plaća po dolasku vama u smještaj, a agenciji je platio neku proviziju ili akontaciju, izdajte račun prema gostu. Ako je iznos koji ste naplatili manji od vašeg službenog cjenika, navedite da je riječ o agencijskoj proviziji.

  Račun napišite tako da navedete vašu regularnu cijenu, minus iznos agencijske provizije i kao krajnji iznos računa onaj iznos koji je stvarno bio naplaćen gostu. I tako izdati računi bi morali biti u skladu sa zakonom.

 18. naravno, niste dobili ni prilizan odgovor na postavljeno pitanje.
  nasim sluzbama je previse apstraktno zamisliti situaciju sa razlicitim agencijama i razlicitim poslovanjem.
  na kraju ispada da je najjednostavnije rjesenje voditi poseban racun koji se ne daje gostima vec sluzi samo za njihovu evidenciju. jedino na taj nacin se moze izbjec placanje kazne a da se ne zbuni gosta nekakvim popustima.

 19. Ako samo to traže, svaka im čast. Zapravo krivima ste postavili pitanje. Trebali ste pitanje postaviti poreznoj upravi. Isto. Naime kada npr. agencija uzme svoju proviziju ili ne plati tošak banke, kako onda prilagoditi račun njima koji se mora slagati u lipu ? Onda , recimo, Adrialin,plaća iznajmljivaćima nekih par eura taxe po njemačkom zakonu što ne postoji u Hrbatskoj. Tih par eura i par eura troškova banke čine nebulozan broj a mora biti točan u lipu,
  Dalje, agencije nama plaćaju po svome izračuni a ne po našem ispostavljanju računa. Da li je to legalno i kako onda uskladiti račune prema Inspektoratu i Poreznoj upravi ?

  1. Zna li tko? ovo je jako važno. Zapravo se dogodi da za 4 različite agencije imaš 4 cijene. I jjoš nešto.
   Da li se ispostavlja račun za agenciju u bruto iznosu ili samo za dio koji sjedne na račun?

   1. Ako sam dobro shvatila, možemo mijenjati cijene prema situaciji, bitno je samo to da svaki put istaknemo točnu cijenu u tom trenutku, kad dolazi gost.
    To bi značilo, kod svakog gosta mijenjanje istaknutih cijena.

    1. po meni bi to značilo imati na zidu jedan cjenik, a na računu umanjiti za popust, ovisno kako smo dogovorili s gostom

     mene sad zanima jedna druga stvar… koliki maksimalni može biti taj popust?

   2. Ako sam dobro shvatila, možemo mijenjati cijene prema situaciji, bitno je samo to da svaki put istaknemo točnu cijenu u tom trenutku, kad dolazi gost.
    To bi značilo, kod svakog gosta mijenjanje istaknutih cijena.

    Što se agencije tiče, njima i nije potreban račun, tako da ispišemo račun i ostavimo kopiju sebi.
    Račun mora imati onaj iznos koji smo primili od agencije (ne onaj koji je gost platio).

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]