Ukratko o uobičajenostima kod kreiranja cijena smještaja

Postojeći iznajmljivači koji se duže vremena bave iznajmljivanjem, stvari oko popusta, djece, pomoćnih kreveta, kućnih ljubimca već vjerojatno znaju i nisu im novost. No vjerujemo da vrijedi napisati i ponoviti neke uobičajene slučajeve u privatnom smještaju posebice jer mogu biti korisni za nove iznajmljivače.

Naime, brojna su pitanja oko toga kako naplatiti kućnog ljubimca, koliki ide popust na dodatni ležaj, koliko se cijena povećava ako je boravak manji od tri noći i sl. Informacije koje ćemo ovdje navesti orijentacijskog su karaktera i uvijek su moguća odstupanja. Dio informacija je objavljeno u brošuri Turističke zajednice Hrvatske.

Jednokrevetne sobe
Ponuda jednokrevetnih soba na Jadranu je malobrojna, a veća potražnja za njima je primjerice u većim gradovima poput Rijeke, Zagreba, Splita i sl... Cijena im je najčešće kao za dvije osobe u dvokrevetnoj umanjrnoj za 30 posto.

Tri noći
Inače iznajmljivači kreiraju cijene koje se odnose na tri i više noćenja, cijena se za kraći boravak najčešće uvećava za 30 posto. No to nije uvjet i iznajmljivač ima pravo sam kreirati pravilo. Uz cijenu smještaja naplaćuje se i boravišna pristojba koja se nalazi u cijeni ili posebno naznačena na računu uz cijenu noćenja.

Kućni ljubimci
Životinje se mogu dovoditi jedino uz prethodnu suglasnost domaćina. Mogu se dodatno naplaćivati, a mogu ih iznajmljivači primati bez nadoplate, ovisno o želji i poslovnoj politici iznajmljivača. Ukoliko se naplaćuju potrebno ih je navesti u službenom cjeniku i takodjer na izdanim računima. Neki iznajmljivači su vični primati samo male kućne ljubimce, no to je svakako dobro specificirati eventualnoj agenciji s kojom iznajmljivač radi. U uvjetima koje postavlja iznajmljivač, a koje može opisati na svojoj web stranici ili kućnom redu u smještaju, dobro je staviti dodatne informacije da vlasnici ljubimaca nose svoje deke za ljubimce, posude za hranu i sl. Više o tome ćemo pisati uskoro.

Djeca
Uobičajeno, djeca do 2 godine života koriste usluge besplatno. Najčešće spavaju s roditeljima ili u djećjem krevetiću ako ga ima iznajmljivač u smještaju. Do 12. godine života djeca uobičajeno uživaju popust 20 posto. Dječji krevetić se može i naplaćivati.

Pomoćni ležaj
Ako smještaj primjerice ima dva osnovna ležaja, treći kao pomoćni se naplaćuje 30 posto manje.

Doručak
Cijena smještaja u sobama u privatnom smještaju ne uključuje doručak, no gosti se često na licu mjesta mogu dogovoriti s domaćinom da im osigura posluženje doručka ili svježe namirnice. Ako je doručak uvijek uključen u cijeni usluge, onda je to takodjer potrebno navesti na cjeniku i na računu. Tada tu uslugu zovemo "Noćenje s doručkom". Neki iznajmljivači imaju više soba i jednu zajedničku kuhinju pa si gosti mogu sami nabaviti i pripremati hranu.

 

13 thoughts on “Ukratko o uobičajenostima kod kreiranja cijena smještaja

  1. Poštovani ,
    imam jedno pitanje vezano za cjenik,imamo rješenje za rad tijekom cijele godine,cjenik sam radila 01.01.2018 ,u cjeniku su navedene cijene u kunama i eurima,kad sam radila cjenik tečaj eura bio 7,5kn međutim sad u sezoni eur pao na 7,35 i tako nastala razlika u cijeni .
    Dakle pitanje je kako to rješiti mogu li samo napisati u cjeniku da 01.01.2018 tečaj eura iznosio 7,5 kn ili recimo nešto u smislu-cijena će se obračunavati po tečaju na dan uplate?
    Hvala.

  2. Poštovani,
    molim malu pomoć oko pisanja računa. Službeni cjenik stoji u apartmanu, preko Bookinga i Airbnb-a cijene su pak skroz drugačije…kako da onda postignem za inspekciju da se cijene slažu sa službnim cjenikom? Pišem na svaki račun kao da je dan popust (obzirom da su npr. cijene s Airbnb-a manje nego službene)?
    Hvala, Tomislav

  3. Poštovani.
    Molio bih savjet kako je pravilno formirati cjenik ako imamo kategorizirano 2 apartmana (u samostalnoj kući) a iznajmljujemo oba apartmana kao cjelinu – kao kuću za odmor.
    Da li bi u svakom apartmanu trebali imati zaseban cjenik sa cijenama samo za taj apartman ili se može imati jedinstven cjenik (izvješen u oba apartmana) za najam cijele kuće, ev. uz neku napomenu da se oba apartmana prodaju kao cjelina?
    U prvom slučaju bi se i račun trebao sastojati od odvojenih stavaka najma zasebnih apartmana.
    Zahvaljujem unaprijed i lp.

  4. Postovani
    admin i svi ostali

    nova sam u ovome i molim ako tko moze da mi ogledno pokaze kako da sastavim cijenik,,dali da uzmem kauciju za komandni kljuc od ulaza u dvoriste
    unaprijed vam svima puno hvala

  5. Sve je ovo lijepo i dobro. Davno je netko rekao ” Bogu božje a caru carevo “, i to je u redu.Međutim kad vidim koliko treba papira, poznavanje propisa, priprema, spremnosti na kojekakve inspektore, knjiga, cjenika i što sve ne, pitam se da li se isplati tolika muka. Za inspektore si uvijek potencijalni lopov i kradljivac. Nikada, nikome nije u kuću ušao Inspektor s preduvjerenjem da će sve biti u redu. I kada ti jednom nađu neki beznačajni propust, evo ih opet za osam dana i tako barem 5 puta u toku sezone.
    S druge strane tisuće lopova i kradljivaca (neprijavljenih iznajmitelja) mirno spava i zarađuje bez ikakvoga straha i srama ,jer znaju da inspektori ne smiju ni primirisati njihohim kućama odnosno apartmanima. Zašto tako i do kada tako ? Hoće li moj susjed već jednom postati ” glup ” kao i ja ili će idalje biti pametniji i varati sve nas. Pozdrav svim istomišljenicima

  6. Poštovani, imam kategorizaciju na 4+2. Imam i opciju dječjeg krevetića. Pitenje je smijem li primiti/prijaviti 7 gostiju tako da su 6 na tih 4+2 a jedno dijete ili u dječijem krevetiću kojeg ću donijeti naknadno ili spava s roditeljima u krevetu za dvije osobe. Ako da koliko to dijete smije maksimalno imati godina ? Unaprijed zahvaljujem.

    1. Pa naše je mišljenje da, ako je riječ o osmoj osobi djetetu koje spava u kinderbetu, se neće ništa strašno dogoditi. Dijete ne plaća boravišnu, prijaviti ga možete za svaki slučaj a da nabasa inspekcija, momgla bi to porgledati kroz prste. No, ako je kategorizacija 4+2 onda je najbolje ne prelaziti taj broj. Što je sigurno je sigurno 🙂

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated