Pitanje iznajmljivača: Što kad se boravišna plaća odvojeno?


Pitanje iznajmljivača:

PDV sam obveznik tako da ne plaćam paušalni porez. Imam 4 kreveta u jednom apartmanu i prema navedenom imam izbor plaćati paušalnu boravišnu pristojbu ili posebno za svakog gosta. Takodjer je rečeno da boravišna pristojba mora biti uključena u cijenu za gosta i tako navedeno u cjeniku. Da li je to točno? Dakle ako želim
plaćati posebno za svakog gosta, a ne paušalno (s obzirom na mali broj nocenja), da li to plaćam pri prijavi u turistickoj zajednici?

Naše mišljenje:
...
Naše mišljenje pročitajte tako da postanete naš član.

15 thoughts on “Pitanje iznajmljivača: Što kad se boravišna plaća odvojeno?

 1. Poštovani,

  Novi sam iznajmljivač i zanima me kako uskladiti sve papire kada agencija koja naplaćuje boravak turistima naplaćuje bez uračunate boravišne takse i taj iznos umanjen za njihovu proviziju uplaćuje meni na ŽR. Ja u cjeniku moram navesti cijenu bez boravišne takse kako bi bilo u skladu s informacijom koju daje agencija, pa vas molim da mi kažete kako treba onda izgledati moj račun koji izdajem turistu sa ili bez boravišne takse koju i onako plaćam paušalno. Da li ja moram turistu izdati račun za boravišnu taksu? Da li imam obvezu predaje obračuna turističkoj zajednici do 28.02. i kako se obračunava prihod s taksom ili prihod po računima bez takse?
  Unaprijed se zahvlajujem.

  1. Poštovana, pa jel vam boravišna uključena u cijenu kao i ostalim paušalnim privatnim iznajmljivačima? Ako jest, onda je objašnjenje da je boravišna u cijeni i točka, svidlo se to agenciji ili ne, a agencija neka se prilagodi. Ne može Vama agencija narediti da u svom službenom cjeniku ne navedete boravišnu. I ujedno u cjeniku morate navesti čak i koliki je iznos boavišne za vaše mjesto, ali i napomenu da je boravišna zapravo uključena u cijenu. To je obavezno po zakonu. Dakle da Vam dodje inspekcija platili bi kaznu. Upoznati smo s tim cakama koje agencije rade, a to nije u redu. Predložili bismo Vam sljedeće: Kada vi direktno izdajete račun gostu (ako vam je gost platio recimo), onda obavezno navedite samo napomenu da je boravišna uljučena, a u svom službenom cjeniku obavezno navedite dvije stvari (i napomenu da je boravišna uključena u cijenu, ali i iznose boraviše za vaše mjesto.) To je informacija koja putem službenog cjenika mora biti predočena gostu, jer to gost i plaća. Podrobnije ćemo Vam dati objašnjenje emailom.

 2. Imam jednosobni stan ( dvokrevetni apartman ), šta mi je radit za kategorizaciju i da li ga uopće trebam kategorizirat pošto se radi o manje od 4 postelje, tj. koje mi je najbolje rješenje, a da apartman radi legalno i da su gosti prijavljeni u lokalnom uredu TZ – a. Apartman bi teoretski mogao biti popunjen od 50 do 60 dana.

 3. Ja sam pocetnik i totalno sam sad zbunjena ovim sto sam procitala.
  imam samo 3 kreveta i pausalac sam.
  Naime meni je sluzbenica u TZ rekla da cijenu Boravisne pristojbe treba obavezno istaknuti odvojeno na racunu i naplatiti posebno od gosta, i to mi je OK!
  Ovo sto tu citam mi se nimalo ne svida: ako je bor.prist. ukljucena u cijenu to mi povecava cijenu prema gostu, njemu je drugacije vidjeti da je smjestaj 35EUR + taksa, nego da je smjestaj 40EUR jer ja tada u cijenu moram ukalkulirati 4 osobe da sebe zastitim. I cijenik u apartmanu mi je tada veci…
  Kad sam to rekla ovoj u TZ u Zadru ona se jako cudila ko mi je to mogao reci da taksa mora biti sadrzana u cijeni, nego bas naprotiv MORA biti istaknuta posebno na racunu i posebno je naplacujem od gosta.
  Imate li iko ikakav pravilnik gdje ja to mogu procitati da taksa mora biti sadrzana u cijeni?
  Hvala

  1. Kliknite prvi vrhu naše stranice na propise. Možete si isprintati pravilnik i predlažem da ga odnesete do službenice u Vašem TZ uredu. Vi kao privatni iznajmljivač možete odabrati da budete paušalac ili da odvojeno naplaćujete BP. Ako ste paušalac, jednom godišnje platite boravišnu bez obzira koliko ste bili popunjeni. Ako Vam se to ne sviđa imate mogućnost naznačiti BP posebno i tako ju naplaćivati. Ali onda ćete svaki tjedan ići u TZ da im uplatite tu svu boravišnu opvisno o tome koliko ste gostiju imali. Djelatnica TZ-a nije čula da je boravišna uključena u cijenu, onda hitno treba ići na edukaciju 🙂

 4. Boravišnu pristojbu plaćam paušalno (4 ležaja) i prošle godine apartman je bio pun 3 tjedna (prijatelji i ja). Ove godine iznajmila sam preko agencije koja je uplatila paušal, ali su me zvali iz turističke (Novalja) da još moram uplatit pristojbu po svakom prijavljenom gostu?! Početnik sam i nisam sigurna moram li dodatno uplatit ili ne?! Ako da zašto plaćam paušal od 1.200,00 kn?!

  1. Ako ste paušalac, plaćate paušalno jednom godišnje ili na više rata ako se tako dogovorite s TZ-om. Njihova greška vjerojatno. Javite im se i recite da ste paušalac. Ali onda platite na vrijeme boravišnu kako Vam je naznačeno na uplatnici.

 5. Cini mi se da ovo vezano za racun svi inspektori ne provode isto, naime prosle godine prilikom kontrole imao sam bas takve racune za goste kako ste naveli, sa opaskom da je BP uracunata u cijenu, pa mi je inspektor rekao da se to ne navodi zbog pausala, ovih dana su mi isto bili u kontroli, sada nemam te opaske u racunu i nisu nista pitali da je potrebno to staviti? Kako da to sad objasnim, pisat ili ne????
  Hvala

  1. Ja bih rekao da neka dodatna informacija ne može biti na odmet. Bolje tako nego da nešto izostavimo pa dobijemo kaznu 1000kn. Pa čak i da nemate PDV u cijeni a navedenete na računu napomenu da “iznajmljivač ne podliježe plaćaju PDV-a” to ne može štetiti. Boravišna pristojba je pristojba koja ide uz uslugu smještaja kod svih, da li izdvojeno ili uračunato u cijenu, pa ta napomena ne može biti na odmet i ne može biti razlogom kazne.

 6. Poštovani, a kakva je situacija je za pdv obveznike ako se odlučimo za boravišnu pristojbu koja je uključena u cijeni, Nada je dobro primjetila da je uvećan prihod koji nije stvaran, to znači da ćemo platiti veći porez?

  1. Ali zato imate mogućnost plaćati boravišnu i odvojeno. Ja koji imam samo jedan apartman meni se savršeno isplati platiti boravišnu jednom godišnje paušalno. Sa dva noćenja sam si već vratio taj iznos. Sada se postavlja realno pitanje na koje ćemo pokušati dobiti odgovor: “Koji se iznos unosi u Evidenciju o prometu, brutto ili netto te po kojem se iznosu računa da smo prešli prag za ulazak u PDV?” Bilo bi dobro da nam netko tko se bavi računovodstvom to pojasni. No pokušat ćemo tražit od nekih institucija odgovor.

 7. Ja sam registriran u paušalu . Zanima me da li je zakonski propisano da smo obvezni obračunati boravišnu pristoju u svoju cijenu i tako ju zajedno iskazati u cjeniku ili nam je dozvoljeno da smijemo imati cjenik + boravišna . Na računu ju isto iskazati znači (noćenje x cijena =iznos i druga stavka osobe x boravišna i tako napisati na računu . Jer ako je obračunata u cjeniku ona mi ulazi u prihod po računu koji nakon toga uvodim u knjigu prometa , a na taj način si uvečavam promet koji nije stvaran moj promet već je uvećan za boravišnu koju sam dužan uplatiti turističkoj zajednici. Osim toga moj cjenik je onda veći i gosti radije odlaze iznajmljivačima na crno koji im govore nižu cijenu i dodatno zaračunavaju boravišnu koju ne uplaćuju u turističku zajednicu. Molim vas pojašnjenje kako da radim . Hvala za odgovor.

  1. Postovani, ako ste pausalac boravisna se smatra da je uracunata u cijenu. U cjeniku koji Vam je ovješen u apartmanu bi trebao stajati iznos cijene smještaja, napomena da se boravišna nalazi uračunata te treće svakako samo navesti opasku koji je to iznos boraviše specificiran po dobi gosta a ovisno u kojoj ste zoni. Pazite, to govorimo o cjeniku. U računu pak kojeg izdajete gostu, mora biti naveden jedinični iznos noćenja, ukupan iznos i mala napomena da je boravišna uračunata u cijenu. U Računu nije potrebno navoditi koliko ta boravišna iznosi jer ona i nije posebna stavka. Da i taj se iznos unosi unosi u Evidenciju u prometu.

   Boravišnu iznajmljivač plaća paušalno, dakle jednim jedinstvenim godišnjim iznosom bez obzira koliko je imao gostiju i noćenja tijekom godine. Zakon je trenutno takav. Ako imate dva kreveta to je recimo oko 600kn godišnje i mislim da nema bojazni da ćete prijeći granicu od 85.000kn jer bi time postali PDV obveznik. Zato postoji paušal jer je zgodniji manjim iznajmljivačima, kod situacije gdje imate više smještajnih jedinica, vjerojatno je isplativije plaćati boravišnu odvojeno da ne ulazi u prihod. Uostalom paušalcima je i porez paušalan. Recimo da imate dva apartmana s po dva ležaja i cijena noćenja po apartmanu je 600kn a popunjeni ste 60dana godišnje. Vi biste naveli u Evidenciji o prometu iznos od 72.000kn. I boravišna Vam se nalazi uračunata u cijeni. Dakle i u ovakvoj idealnoj situaciji je vidljivo da niste prešli granicu za ulazak u PDV. A i za porez ste na taj iznos platili paušal od samo 1200kn godišnje.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]