Pitanje iznajmljivača: Kako točno voditi Evidenciju o prometu?


Pitanje iznajmljivača:
Obveznik sam u sustavu paušala (300,00 kn po postelji), razred A. Do sada sam po izdanom računu gostu u knjigu Evidencija o prometu upisivao iznos računa umanjen za boravišnu pristojbu. Po najnovijem, po naputku inspektora Državnog inspektorata treba upisati cijeli iznos računa. Po tome ispada da ja plaćam PDV za Turističku zajednicu! Odnosno, s obzirom da nisam u sustavu PDV-a, povećava mi se promet i "gura" me se u PDV. Koliko je to ispravno? I da li moram imati knjigu Evidencija o prometu ili je dovoljno imati kopiju samo najpotrebnijih elemenata evidencije? Hvala!

Naše mišljenje:
Pročitajte odgovor tako da postanete naš član.

41 thoughts on “Pitanje iznajmljivača: Kako točno voditi Evidenciju o prometu?

 1. Postovani,

  cjena nocenja mi je 400 eura dan. Npr gost placa za 7 mocenja 2800 eura i to pisem u racunu pretvoreno u kn, ono sto Airbnb meni isplacuje je 2695 eura pretvoreno u kn. Sad me znaima koja cifra se unosi u Knjigu prometa; ukupan racun ili samo ono sto smo primili?

  Ako se upisuje Bruto iznos os 2800 euro onda mi je to suludo jer placamo porez na iznos koji nismo primili i onda jos uz VAT ID placamo porez na tu istu proviziju od stranih agencija kao sto je Airbnb. U konacnici ispada da nas drzava dere da 2 puta placamo porez na proviziju koju nismo primili.

  Hvala

  1. IZVOR ww.tz-primosten.hr

   ”Evidencija o prometu je evidencija o izdanim računima, a vodi se kronološki prema nadnevku (datumu) izdanih računa, i to posebno za svaku kalendarsku godinu. Porezni obveznik je dužan u Evidenciji o prometu na kraju svakog dana evidentirati sve izdane račune, bez obzira na to jesu li naplaćeni ili ne. Evidencija prometu se može voditi ručno, a može i računalnim putem.
   Mora sadržavati “Opće podatke o poreznom obvezniku” tj o Vama (redni broj svake stavke, broj računa, datum računa, ime i prezime korisnika usluge (gosta), iznos računa i na kraju godine zbrojni iznos svih računa.
   Država uvijek gleda brutto promet, dakle ukupno naplaćeno po računima uključujući proviziju agencije i boravišnu pristojbu. To je u konačnici iznos koji je evidentiran u knjizi prometa iznajmljivača – knjiga prometa i osnovica je za godišnji obračun Članarine TZ koji su obrazac iznajmljivači dužni podnijeti do kraja mjeseca siječnja iduće godine. Dakle u Evidenciju o prometu zavodite samo krajnje iznose svakog izdanog računa plus naravno ostale stavke koje su opisane niže. Ne može se Boravišna pristojba isključiti, niti eventualna provizija agencije i sl.”

   IPAK BRUTO IZNOS I DUPLO OPOREZIVANJE -.-

  2. IZVOR tz-primosten.hr
   Evidencija o prometu je evidencija o izdanim računima, a vodi se kronološki prema nadnevku (datumu) izdanih računa, i to posebno za svaku kalendarsku godinu. Porezni obveznik je dužan u Evidenciji o prometu na kraju svakog dana evidentirati sve izdane račune, bez obzira na to jesu li naplaćeni ili ne. Evidencija prometu se može voditi ručno, a može i računalnim putem.
   Mora sadržavati “Opće podatke o poreznom obvezniku” tj o Vama (redni broj svake stavke, broj računa, datum računa, ime i prezime korisnika usluge (gosta), iznos računa i na kraju godine zbrojni iznos svih računa.
   Država uvijek gleda brutto promet, dakle ukupno naplaćeno po računima uključujući proviziju agencije i boravišnu pristojbu. To je u konačnici iznos koji je evidentiran u knjizi prometa iznajmljivača – knjiga prometa i osnovica je za godišnji obračun Članarine TZ koji su obrazac iznajmljivači dužni podnijeti do kraja mjeseca siječnja iduće godine. Dakle u Evidenciju o prometu zavodite samo krajnje iznose svakog izdanog računa plus naravno ostale stavke koje su opisane niže. Ne može se Boravišna pristojba isključiti, niti eventualna provizija agencije i sl.

 2. Poštovani,
  samo me interesira da li se u evidenciju prometa upisuje iznos računa u kojem je uračunat popust ili bez popusta, tj iznos koji sam ja naplatio od gosta sa uračunatim popustom?
  Hvala

 3. Postovani, mene zanima kako se ispostavlja racun i unose podatci u knjigu prometa ako suradjujem sa agencijom iz inostranstva. Oni mi salju 25 % od moje cijene a gosti mi placaju 75 % nakon dolaska na lice mjesta. Znaci od gostiju ne naplacujem ukupa iznos ali samo 75% moje cijene a agencija mi salje na racun 25 %. Je li trebam ispisati jedan racun prema agenciji na sumu koju su mi poslali a posebno gostu na tu koju sam od njega primila te u knjigu navesti tocne sume i od koga sam ih primila. Hvala na odgovoru

  1. Poštovana,
   stavke suradnje trebale bi biti jasne u ugovoru sa agencijom. Ako su oni posrednici između vas i gosta račun bi trebao glasiti na njih te bi agencija trebala izdati račun gostu.
   Provijerite stavke ugovora.

   1. Postovani,

    cijena nocenja mi je 400 eura dan. Npr gost placa za 7 mocenja 2800 eura i to pisem u racunu pretvoreno u kn, ono sto Airbnb meni isplacuje je 2695 eura pretvoreno u kn. Sad me znaima koja cifra se unosi u Knjigu prometa; ukupan racun ili samo ono sto smo primili?
    Hvala

 4. Poštovani!
  Uvođenjem e-Visitora mijenjale su se neke stvari kao npr. knjiga gostiju se više ne mora pisati!
  Mora li se još uvijek pisati knjiga Evidencije prometa?
  Hvala na odgovoru!
  Neno

  1. Poštovani,
   točno – otkad je uveden e-Visitor knjiga gostiju može se ispisati direktno iz sustava.
   Evidencija o prometu i dalje se treba voditi jer ćete po toj evidenciji do kraja veljače iduće godine uplatiti godišnju članarinu vašoj TZ.

 5. kakva je razlika između knjige računa i knjige evidencije o prometu????ja sam paušalac,trebam imat obadvije knjige????sad sam kupila evidenciju o prometu.Hvala na odgovoru!!

 6. Koja je razlika između knjige evidencjie prometa i obrazca evidencije prometa.Jesam li u prekršaju ako vodim ovidenciju na obrazcu a ne u knjizi?
  Gdje plaćam članarinu TZ?

 7. Poštovani
  U naputku ureda za turizam sam dobio upute o svim moim obvezama kao iznajmljivača paušalca.
  Nabaviti i voditi knjigu POPIS GOSTIJU
  POPIS STRANIH GOSTIJU
  EVIDENCIJA PROMETA
  BLOK RAČUN
  Mene zanima dali u knjigu popis gostiju pišem i domaće i strane goste ili odvojeno.Iz komentara sam vidio da knjigu stranaca nisam obavezan voditi.Može li mi to netko potvrditi. HVALA.

 8. Poštovani, molim pomoć, ja surađijem s jednom agencijom koja mi šalje goste, ali im ona naplaćuje i meni daje moj dio, ali ona i ispostavlja račun u kojem je pdv i boravišna i još svašta i meni dje kopiju računa. Što sad ja knižom u knjigu računa kao paušalista. Moj je dio nekada 50% manji .

 9. Kontakt ne radi pa evo i drugo pitanje, ne sasvim vezano za EP. Naime ako gost plaća 100% avansno, tjedan prije dolaska, kako je najbolje riješiti izdavanje računa? Jasno je kad plati 30% da ide avansni račun pa onda ostatak kad dođe, ali ako plati 100% mogu izdati jedino račun sa datumom ranije od datume početka usluge. Ili izdati račun za avans 100% ali što onda na dan dolaska gosta?

  1. Poštovani Luka, nije se potrebno svake godine prijavljivati. Paušalni iznos poreza se određuje na temelju broja osnovnih kreveta i zone u kojoj Vam se nalazi smještaj. To je dovoljno napraviti jednom odlaskom u poreznu, odmah nakon što dobijete Rješenje o iznajmljivanju. Lijepi pozdrav!

 10. možda je odgovoreno ali nisam našao.
  Agencija mi šalje gosta , ja naplačujem gostu deposit 30 % od čega polovicu prosljeđujem agenciji za proviziju.
  Agencija mi izdaje račun za usluge.
  Dali u knjigu evidencije prometa i račun unosim ukupnu cijenu koju sam naplatio od gosta , ili unosim iznos umanjen za agencijsku proviziju.

  1. Poštovani Ivan, evo mog mišljenja: u evidenciju unosite onaj iznos koji ste gostu izdali na računu. Dakle ukupan iznos koji ste naplatili gostu. Mislim da se onaj iznos koji vi kao kasnije platite agenciji, ne računa. Vjerujem da bi bilo najbolje kada bi agencija naplatila svoj dio, a onu razliku koju vi naplatite gostu i napišete ju u računu prema gostu je zapravo iznos koji treba ići u Evidenciju o prometu. U slučaju iznajmljivača paušalaca, državu nije briga koliko ste vi kasnije računa i novaca potrošili na plaćanje za održavanje apartmana ili agencijama za provizije. Kao što rekoh, ako u računu prema gostu napišemo da smo primili samo umanjeni iznos od našeg redovitog cjenika jer je to bio agencijski gost (ako je agencija već naplatila svoj dio), onda je dobro napisati račun gostu i staviti napomenu da je račun manji jer je prethodno plaćena provizija agenciji. Na taj način će taj realan iznos koji ste primili biti naveden i u Evidenciji o prometu. Kada vi sve naplatite, pa onda agenciji naknadno platite proviziju bojim se da to nije toliko sretno rješenje, jer onaj iznos koji ste naplatili od gosta i napisali na računu prema gostu, morate zavesti i u Evidenciji o prometu. Molim Vas da me ako griješim isprave oni koji su upućeniji u ovu problematiku 🙂

  1. Pozdrav,

   Apartmane iznajmljujem preko inozemne agencije i direktno, pa me zanima kako u tom slučaju pisati račune, obzirom da agenciji iznajmljujem po puno nižoj cijeni, nego gostima koji direktno rezerviraju.

 11. Molim vas da mi pojasnite . Vidjela sam knjigu domaći gosti pa mi sad nije jasno da li sam trebala imati takvu knjigu , jer ja sam domaće goste vodila u popisu gostiju , a strane goste sam uvodila u Knjigu stranaca. Da li sam trebala u knjigu popis gostiju uvoditi sve goste i domaće i strane ili sam ispravno radila . Hvala za odgovor.

 12. Upravo sam pročitala komentare i interesira me od kada je uvedeno da se u knjigu gostiju uvodi bruto iznos , a ne neto umanjen za boravišnu pristojbu .Ako je to tako onda smo stvarno stimulirani raditi po propisima gdje smo kažnjeni što smo se uopće prijavili i registrirali. Što se tiće poreza da je konačan i da nemamo pravo tražiti povrat uplaćenog poreza to isto nije u redu .

 13. Obveznik sam u sustavu paušala (300,00 kn po postelji), razred A. Moje pitanje je kako vodimo akontaciju u knjigu evidencije o prometu? Za svaku akontaciju trebamo izdati poseban račun i upisat ga u knjigu ili kada dođe gost onda izdamo račun s cijelokupnim iznosom i upišemo ga u knjigu evidencije o prometu.

  1. Ja mislim da na kraju ispada isto. Možete izdati račun na iznos akontacije (ako vas baš gost traži da mu pošaljete neki račun da je uplatio) pa potom kad gost dodje izdati račun na razliku. A možete izdati račun (što je možda i bolje) na dan dolaska gosta gdje ćete mu onda sve navesti u računu.

   1. Ako gost uplati akontaciju ona se ne uvodi u evidenciju o prometu. Jer gost još nije ni stigao npr. ako
    gost ne stigne i morate je vratiti gostu jer je otkazao dolazak. Umjesto računa izdajte mu Voucher ili nekakvu pisanu potvrdu, potpišite i pečatite kao dokaz da je stigla uplata. Obavezno na potvrdi
    napišite da vam pošalje povratnu informaciju da ju je primio. I da tu potvrdu mora imati kod sebe
    prilikom dolaska u objekat.
    Na računu koji izdajete pišete datum odlaska ali unesite dvije stavke akontacija i ostatak. Tek
    odlaskom gosta smatra se da je pružena usluga izvršena u potpunosti. Isto tako ima slučajeva da
    gost traži da mu se vrati akontacija misleći da se radi o nekakvom pologu vezanog za moguću
    štetu i sl.
    Ne bi bilo uredu da platite članarinu i na taj iznos koji ste vratili gostu naravno umanjen za troškove
    slanja

 14. Pozdrav,

  privatni sam iznajmljivač i plaćam sve paušalno. Možda sam malo promašila temu, al vezano je za izdavanje računa. Naime, zanima me, kada gostu izdavam račun koji je već na moj žiro račun uplatio depozit prije dolaska jeli moram to posebno istaknuti u računu ili ne? Malo sam zbunjena vezano za uplate preko žiro računa i plaćanje poreza akonto toga. Ako bi mi mogli pojasniti bila bih zahvalna.

  Lijep pozdrav

  1. Draga Lidija, račun gostu možete zapravo datumski izdati na prvi dan dolaska gosta u smještaj u iznosu koji Vam je gost platio kako kažete na žiro, jer tada počinje zapravo korištenje usluge. Uplata na Vaš žiro sasvim je legalna i ok. Obzirom da ste paušalac i porez plaćate paušalno (vjerojatno kvartalno) i stoga nema bojazni za plaćanjem dodatnog poreza. Oslobođeni ste i godišnje porezne prijave po tom pitanju, dakle ne morate ju podnositi. Pogledajte pod PROPISI na zaglavlju naše stranice, tamo si možete skinuti jednu lijepu brošuru koju je napravila porezna i tiče se upravo tih poreza i prilično je jasno ondje sve objašnjeno. Srdačan pozdrav!

 15. Martina, hvala Vam na Vašem komentaru. Ja bih rekao da sve ovisi o tome kakav je ugovor potpisan s agencijom. Smatram da iznajmljivač treba izdati račun samo u krajnjem iznosu kojeg je realno primio, no moraju biti navedene sve stavke. Dakle ukupan iznos gdje je umanjena agencijska provizija. Kod suradnje s agencijom iznajmljivač bi trebao imati izlazni račun na kojem stoji cijena noćenja puta broj noći te stavka agencijske provizije tako da je ukupan krajnji iznos na računu onaj kako vi kažete “netto” dakle iznos bez agencijske provizije. Besmisleno bi bilo da iznajmljivač ima na računu ukupan iznos koji uključuje agencijsku proviziju i još da to navodi u Evidneciji o prometu, jer toliko nije zaradio. Dakle, ako je noćenje 300kn i riječ je o 7 noćenja, ukupan iznos stavke noćenja je 2100kn. Druga stavka je agencijska provizija (neka je ona 10%) i potrebno je navesti iznos (ne postotke) dakle 210kn. Ukupan krajnji iznos pri dnu računa kojeg je izdao iznajmljivač treba biti 1890kn (2100-210). Nadam se da se slažete sa mnom. Kruno

  1. Kruno,
   potpuno se slažem s vašim mišljenjem i podrobnom objašnjenju. Naime i ja sam tako radila i na dalje ću raditi. Do ovog pitanja sam došla nakon što je prošle sezone došlod do toga da privatni iznajmljivači moraju platiti krizni porez. U službenim uputama obračunavanja kriznog poreza stajalo je:
   ….iz knjige evidencije prometa zbrojite ???BRUTO??? iznose računa za mjesece 7., 8. i 9. te bla bla bla…..
   Nakon što sam to pročitala pitala sam se tko onda tu griješi, mi iznajmljivači ili je to njihova greška?!?
   Hvala i pozdrav,
   Martina

 16. Odgovor dan na postavljeno pitanje stoji potpuno na mjestu ukoliko se radi o privatnom iznajmljivaču i o njegovim gostima gdje on sam izdaje račun i isti takav treba upisati u knjigu Evidencije o prometu.
  Meme osobno nešto drugo zanima.
  Naime i ja sam privatni iznajmljivač ali pored mojih vlastitih gostiju kojima ja izdajem račun, surađujem sa turističkom agencijom. U slučaju da su gosti od agencije, gost se tamo sam prijavljuje i plaća račun agenciji. Agencija izdaje račun za boravak (+završno čišćenje) i zatim od ukupno naplaćenog iznosa obračunava svoju proviziju, te rasčlanjuje PDV na svoju proviziju i doprinose i članarine. Kao krajnja stavka računa je “ZA ISPLATU”, tj iznos koji agencija isplaćuje stanodavcu. U nastavku stoji UKUPNE OBUSTAVE I OBVEZE IZNAJMLJIVAČA , tj. iznos za koji je umanjen naplaćeni račun i koji agencija zadržava kao svoju proviziju.

  Pitanje je da li se u evidenciju prometa upisuje iznos koji agencija isplaćuje stanodacu (NETO zarada) ili ukupno naplaćeni iznos računa (BRUTO – koji sadrži proviziju s PDV-om)?

  Takoder kad je počela cijela priča sa vođenjem evidencije prometa od turistčke zajednice i turističkih agencija (svojedobno sam i ja radila u jednoj) dobili smo uputu da se u knjigu upisuje neto iznos!

  Molim vas za vaše mišljenje.
  Hvala!

  1. Poštovani,
   i ja sam privatni iznajmljivač koji takodjer radi i s agencijom, plaćam sve paušalno. Što se tiče prikazivanje prometa, odnosno računa od agencijskih gostiju, prošle godine mi je bila u kontroli turistička inspektorica koja je uistinu bila ljubazna i objsnila mi da račune od agencije moram prikazivati u Knjizi evidencije prometa BRUTO!!! dakle ne iznos koji sam ja dobila kada je agencija naplatila svoju proviziju, nego iznos koji je agencija naplatila.
   Na to sam ja rekla da to nije u redu, jer to nije iznos koja sam ja dobila, i na kraju krajeva zaradila.
   Na taj način mogu ući u sustav PDV-a ako bude dobra sezona i puno gostiju, a nije realna cijena zarade.

  2. Martina, znate što bih ja napravio. Ako je agencija naplatila ukupan iznos i meni kao iznajmljivaču platila moj dio, onda bih ja lijepo izdao račun prema agenciji (ne prema gostu, jer mi gost nije ni platio) upravo na taj iznos koji mi je agencija platila. A tu je riječ onda o netto iznosu koji sam ja kao iznajmljivač stvarno dobio. Nije li to takodjer logično?

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]