Ležanje pa bježanje (Kad gost ne plati…)

Kada je 1. travnja na vrata malog obiteljskog hotela u Radunici zakucala M.M. (60) i zatražila sobu na dulje vrijeme, vlasnik Zoran Ovuka nije se ni trenutka premišljao. Poslali su mu je iz Turist-biroa, a on je primio omišku profesoricu i dao joj na raspolaganje sobu s kupaonicom.

No, 5. svibnja se M.M. odlučila odseliti, Ovuka joj je uručio račun na 4550 kuna, a ona se svojim potpisom obvezala kako će mu tri tisuće kuna isplatiti do 10. svibnja, a pet dana poslije i preostalih 1550 kuna. Novac mu međutim nikad nije plaćen.


Login or Register da biste saznali više...

20 thoughts on “Ležanje pa bježanje (Kad gost ne plati…)

 1. Gost mo je rezervirao apartman od 10. do 20. došao je 12. dali mu imam pravo naplatiti sve rezervirane dane jer gost koji je bio prije 10. htjeo je ostati još dva dana a nisam ga mogla ostaviti jer sam očekivala da će ovaj doći 10. kako je bilo dogovoreno.

 2. Poštovani,

  Što napraviti s akontacijom i uplatom cjelokupnog smještaja, ako gost useli u apartman, ali ne provede niti jednu noć u smještajnoj jedinici i obrazloži da je to popodne našao smještaj bliže moru.
  znam da imamo pravo zadržati akontaciju, ali kako nadoknaditi štetu za ostalih 10 rezerviranih dana.

  Molim Vas savjet.

  1. Poštovana Andrijana, odlično pitanje, evo upravo pripremamo jedan ogroman članak upravo oko primanja uplata i izdavanja računa te razne situacije koje su moguće kao ova za koju vi postavljate upit. Uskoro ćemo objaviti taj članak i vjerujem da ćete naći brdo korisih informacija.

   Što se tiče vašeg pitanja, moram reći da sam se kroz svoje iskustvo susretao s takvim situacijama. Dakle vi ste zadržali kompletnu uplatu. Ako je tako, iskreno ne vidim zašto to gledate kao štetu. Dobiven je cjelokupan iznos, gost nije niti boravio i još je mogućnost da dobijete uplatu od drugih novih gostiju. Sjajno.

   S druge strane, pretpostavljam da vi takav iznos jednostavno možete zadržati, organi reda bi rekli: ” Ne, vi morate izdati račun”, najvjerojatnije kao stavku npr. “Naknada otkaza rezervacije”. Naravno, ako ste novac dobili u gotovini, vjerujem da iako ne izdate račun da o tome nema traga za inspekciju. Ako Vam je taj iznos sjeo na račun, dobro bi bilo ispostaviti račun kako je gore opisano.

   Da biste ponovno mogli dobiti nove goste, uvijek je dobro imati ugovor s nekom lokalnom agencijom u vašem mjestu koja Vam onda u takvim slučajevima brzo može doći do novog gosta, posebice u srcu sezone.

 3. Deset godina se bavim iznajmljivanjem i mogu reći da sam imala sreće, samo jedan mi je gost pobjegao i nije platio , Uvečer kasno došao- ujutro nestao. Godinama sam se mučila i trudila naplatiti odmah prvog dana dolaska i konačno to funkcionira ima dvije godine. Zaista je to najbolji način. Stavila sam im uz kućni red obavijest u kojoj ih molim da prvog dana boravka odmah predaju dokumente i plate svoj boravak. Nećete vjerovati ali funkcionira kao što funkcionira i metla, krpa i škovacera na balkonu (od kad imaju to svaki u svojoj sobi smanjilo se vrijeme čišćenja 50%)

 4. Molim odgovor isavjet:
  Kad gost odluči otići 1 ili dva dana prije zadnejg dana rezeravcije (npr. zbog lošeg vremena), kako naplatiti račun, u potpunom iznosu, bez tog jednog dana ili drugačije?

  1. Loše vrijeme je viša sila i na to iznajmljivač ne može utjecati. Ja bih rekao da je gost dužan platiti i to zadnje noćenje. Na iznajmljivaču je odluka ako želi vratiti novac. Ako Vam je gost došao preko agencije, takva bi situacija jasno trebala biti predviđena i opisna u Općim uvjetima poslovanja između agencije i iznajmljivača kao i između agencije i gosta pa s time imate odmah riješenu stvar.

 5. Da li se zna ili koliko je propisano koliko su iznajmljivači dužni čuvati namjerno ostavljene ili zaboravljene stvari gosta,bilo da ste u mogućnosti da ga upozorite pe mu javite,bilo da je to nemoguće?

  1. Postovani Zoran, to se moze provjeriti, no mislim da je riječ o godini dana koliko bi bilo u redu čuvati gostove stvari koje su ostavili u smještaju. Naravno goste treba odmah čim prijemijetimo ostavljene stvari kontaktirati i dogovriti se s njima na koji način da im to vratimo. Najbolje je poslati poštom, s time da gost podmiri troškove. Naime, to oko ostavljenih stvari mislim da je propisano u Posebnim uzancama u ugostiteljstvu.

 6. To je vječita igra,ja se više uopće ne ljutim na to,uvijek te neko iznenadi sa novim štosom pa je to zapravo igra nadmudrivanja.Zapravo sam ja uvijek kriv jer nisam naplatio unaprijed.a zapravo smo lakomi na promet pa odustanemo od pravila naplate unaprijed.
  Sumnjivo je:
  ako nema nikakve prtljage,samo se odšeta i ne vrati se,a još gore je kad odnese ključ.
  ako pri dolasku kaže da nema novac pa će ga dignuti sutra i platiti,
  ako odgađa platiti ili dati dokument iz dana u dan a pritom je jako ljubazan.
  U svim tim a i nekim vašim iskustvima,najbolje je stvar zaboraviti i držati se UVIJEK NAPLATE UNAPRIJED,ako to ne učinimo SAMI SMO KRIVI.Prjavljivati nema koristi jer se samo gube živci još dodatno novac.Zanima me da li smo dužni napisati račun i kako bi on trbao izgledati iako gost nije platio?

  1. Slažem se sa Vama Zoran. Što se tiče računa, ja bih rekao da ga je potrebno izdati samo u slučaju kad Vam gost doista plati. Čemu mu izdavati račun, ako gost kaže sutra ću vam platiti pa nikad ne plati. A ako se slučajno račun izda, a nikad nismo primili novac, mislim da ne bi smjelo biti problema da se takav račun jednostavno prekriži, napiše storno na njemu (neka ostane označen pod rednim brojem pod kojim smo ga napisali) i onda u nastavku dalje izdavati normalno račune. To je ako račune vodimo preko Račun-bloka koji se može kupiti u Narodnim novinama. Dakle, ako netko nije platio, ne mu izdavati račun, a uplatu tražiti na prvi dan dolaska u smještaj.

 7. Mi na sreću nismo imali slučajeva neplaćanja. Ali zato od prvog dana imamo praksu uzimanja putovnice ili nekog drugog osobnog dokumenta gostiju radi kopiranja svih njihovih podataka, te naplate ljetovanja čim se smjeste u apartmane. Bolje biti siguran nego kasnije požaliti 🙂

 8. Imali smo i jedan slučaj u Zagrebu u privatnom apartmanu, gdje je gost došao u privatni smještaj i drugi dan otišao a nije platio. Gost je bio i uredno prijavljen i uzeti su mu podaci za prijavu.

  U slučaju iz ovog članka, iznajmljivač ili hotelijer je to mogao prijaviti policiji što je i učinio. Mislim da je dalje riječ samo o neučinkovitosti policije ili suda.

  Imamo savjet što u tom slučaju napraviti. Postanite naš član i saznajte više.

  1. Imali smo slucajeva da su gosti rezervirali smjestaj za 14 dana a otisli nakon 2 dana posto im se grad nije svidao…..
   Nas smjestaj je stajao 12 dana prazan jer smo mi iz gornjeg razloga odbili druge goste.
   Imali smo gubitak za tih 10 dana, kopji nigdje nismo mogli proknjiziti,
   posto porez placamo pausalno.

    1. Ja radim ISKLJUČIVO preko agencije. Ako gost odjavi boravak unutar 28 dana, agencija mi isplaćuje 50% i objekt je slobodan za booking. Ako gost odjavi unutar 24 sata ili se jednostavno ne pojavi, agencija isplaćuje 100 % i objekt je slobodan za booking. Tada je na meni da ga sam
     probam popuniti (ili preko neke lokalne agencije). Individualno popunjavanje je OK, ali nosi i neke rizike. Agencije uzimaju svoj dio provizije, ali daju i nekakvu sigurnost.

   1. Ovdje mi je još nešto palo na um. Da je gost rezervirao preko agencije i došao k Vama, vjerojatno bi ostao bez cjelokupnog iznosa, ili barem pola. Jer agencije imaju svoje opće uvjete u kojima je tolčno navedeno što i koliko gost plaća u slučaju otkaza. To što im se nije svidio grad nije opravdan razlog za otkaz, a niti se može računati pod višu silu. Kod agencijskih gostiju bi iznajmljivač trebao biti ipak više zaštićeniji. Ako nam gost dodje preko naše vlastite web stranice, možda nije zgorega napisati neke kratke opće uvjete o otkazu rezervacije, a rezervacijom gostu se pošalje link i time se smatra da se gost složio s uvjetima čim je potvrdio rezervaciju. Dobro je da goste tražite i uplate akontacije, bankom, Western Unionom ili po novom Paypal-om. Sve je to zakonski dozvoljeno.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]