Mogu li vlasnici obiteljskog smještaja biti izuzeti od obveze energetskog certificiranja?


energetskicZahvaljujući našoj specijalistici za nekretnine Ivi Aračić došli smo do saznanja da bi privatni iznajmljivači, posebice sezonalci mogli/morali biti izuzeti od obveze energetskog certificiranja svojih apartmana, soba i kuća za odmor! Evo zašto mislimo tako.

Da podsjetimo, Ministarstvo Graditeljstva i prostornog uređenja donijelo je Pravilnik po kojem su svi pružatelji usluga u domaćinstvu (iznajmljivači) takodjer dužni ishoditi energetski certifikat do 1.1.2016 godine (mgipu.hr područje energetske učinkovitosti). Dakle ostalo je svega nešto više od godine dana do prilagodbe s navedenim Pravilnikom. Više

Spominje se samo najam i zakup, no ne i pružanje ugostiteljskih usluga!?

(članak se nastavlja...)

Za nastavak čitanja molimo vas registrirajte se. Besplatno je.

​​
​​

6 thoughts on “Mogu li vlasnici obiteljskog smještaja biti izuzeti od obveze energetskog certificiranja?

  1. Najjednostavnije rečeno – mi smo na tržištu ponuđene usluge i komfora. Ako je gostu prevruće ili pregladno, utjecat će na daljnju prodaju i na taj način će bit ocijenjen energetski razred. Koga briga koji je to stvarno razred? Gosta sigurno ne..

  2. Meni je također logično da certifikat trebaju imati oni koji naplaćuju režije odvojeno od najma.

    S obzirom da mi iznajmljivači uglavnom imamo cijenu naoćenja ili najma apartmana po danima, logično je da su u cijeni sadržane i sve režije pa čak ( kod mene ) i korištenje bežičnog interneta. Samim time smatram da je posjedovanje certifikata skroz nepotrebno jer na cijenu boravka ne utječe količina utrošene energije tijekom boravka gosta.

    Pozdrav,
    Damir Vadlja.

  3. U Njemačkoj primjerice vam uz noćenje mogu naplatiti i troškove za struju. Posebice ako je riječ o smještaju u starim seoskim kućama ili stancijama koje se griju zimi i slično. Mi smatramo da vi kao iznajmljivač imate pravo naplatiti utrošak struje gostu i potrebno je to takodjer u cjeniku i računu navesti (jednom smo dobili mišljenje ministarstva na ovu temu), ako naravno odlučite imati takvu poslovnu politiku. Baš kao što neki naplaćuju i klimu ili gubitak ključeva. Za struju je potrebno onda imati i posebno brojilo.

    https://www.klub-iznajmljivaca.com/2012/08/24/sto-kad-gost-izgubi-kljuceve-od-smjestaja/

  4. Pa ako ima imalo razuma, će donijeti neku odluku, uredbu ili kako je već nazvali. Osim ako nije još jedan način harača u pitanju.

    Svakako ne bi htio pametovati previse – ali mislim da bi granica trebala biti, ne vremenski rok (ovoliko ili onoliko mjeseci iznajmljivanja), već da li je u nekoj cijeni sadrzan utrošak energije.

    Ozbirom da vjerujem da nitko nema cjenik napravljan na način “platit ćete smještaj x, a naplatit ćemo vam još i struju nakon što očitamo brojilo prilikom izlaska” mislim da bi u nekom zahtjevu/molbi upućenoj ministarstvu trebalo stajati da se očituju na gore opisani način, sa jasnom granicom – da li netko plaća režije ili ne.

    Kad se mjesečno renta stan (lupam primjer studenata u nekom gradu), obično se plaćaju i režije – te bi za takvu vrstu najma bilo vazno znati energetski razred prostora koji se renta.

    Pozdrav
    Boris Stanišić

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Iznajmljivači oslobođeni druge rate paušalnog poreza

Građani koji iznajmljuju sobe, apartmane i smještajne jedinice u turističke svrhe nisu obveznici PDV-a sve dok im isporuke u prethodnoj ili tekućoj godini ne prelaze 300.000 kuna. Iznajmljivači soba, apartmana i smještaja u kampovima i oni koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu također su oslobođenii plaćanja polovine iznosa godišnjega paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni […]

COVID-19: Daljnji razvoji – EU ponovno pokreće turizam

Smjernice o obnavljanju putovanja i ponovnom pokretanju europskog turizma 2020. godine Europska komisija je predstavila paket smjernica i preporuka kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja, nakon višemjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19. Smjernice komisije imaju za cilj pružiti ljudima priliku za odmor i opuštanje. Čim zdravstvena situacija dopusti, ljudi bi trebali biti […]