OBAVEZA IZNAJMLJIVAČA – vidno istaknuti obavijest o načinu podnošenja pisanog prigovora gosta!


znak-upozorenjaDana 6. srpnja 2013. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj
djelatnosti („Narodne novine“ broj 80/13.) kojim je, između ostalog, ukinuta obveza za ugostitelje vođenja knjige žalbi, ali je uvedena nova obveza za ugostitelje i iznajmljivače, glede omogućavanja korisnicima usluga podnošenja pisanog prigovora, sukladno odredbama članka 10. Zakona o zaštiti potrošača.

U Zakonu stoji naime sljedeće:

Iznajmljivači su dužni omogućiti gostima podnošenje pisanih prigovora bilo u objektu u kojem se pružaju ugostiteljske usluge, ili putem pošte, telefaks uređaja ili elektroničkom poštom, vidno istaknuti obavijest o načinu podnošenja pisanih prigovora, u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora odgovoriti gostu, te voditi i čuvati pisanu evidenciju prigovora gostiju, najmanje godinu dana od dana primitka prigovora (članak 10. Zakona o zaštiti potrošača). (Nastavak članka...)

Kako biste mogli pročitati cijeli članak i saznati detaljnije što sve iznajmljivač mora učiniti temeljem ovog novog Zakona, registrirajte se na naše stranice. Besplatno je. Ako nas želite dodatno podržati možete postati i naš redovni član.

23 thoughts on “OBAVEZA IZNAJMLJIVAČA – vidno istaknuti obavijest o načinu podnošenja pisanog prigovora gosta!

  1. Poštovani,
    molim da mi dostavite, cjenik, kućni red i popis prigovora. Iste nisam dobila ili su mi promakli u SPAM folderu. Također bi molila naljepnice za nepušaće. Unaprijed hvala.
    LP, Ž.A

  2. Postovani,

    molim da mi dostavite primjer pisanog prigovora i kućni red.
    Naravno, ako je to moguce.
    I hvala Vam za sve informacije koje mi vjerojatno nikada ne bi pale na pamet da uradim, ili bi dosle s praksom nakon dugo godina.

    Unaprijed zahvaljujem.

  3. Poštovani,
    molim da mi dostavite kućni red i popis prigovora. Iste nisam dobio, ili su mi promakli u SPAM folderu. Također bi molio naljepnice za nepušaće. Unaprijed hvala.
    LP, Dalibor

  4. Poštovani, zahvaljujem na svim savjetima koji nama malim iznajmljivačima olakšavaju snalaženje u moru propisa i zakonskih obveza.
    Molim da mi pošaljete novi kućni red s opisom načina podnošenja pismenog prigovora.Da li mi možete poslati i po tri naljepnice zabrane točenja alkohola mlađim od 18 god. kao i za zabranu pušenja .
    Unaprijed zahvaljujem
    LP
    Vlado

    1. Dobar dan Tramsek,
      naš ste redovni korisnik još od 2012 što nam je veoma drago.
      Iz arhive vidimo da smo vam poslali email sa svim materijalom za naše redovne članove dana 20.06.
      Upravo vam je ponovno prosljeđen isti. U slučaju da ga ne vidite kontrolirajte foldere spam ili promocije.
      Bili bi vam zahvalni ako biste nam potvrdili da je sve u redu na email redovni.clanovi(at)gmail.com.
      Zahvaljujemo na podršci i vašem aktivnom članstvu.

  5. Lipo i korisno je da gost smije napisati prigovor.Ja imam tekice koje vise po apartmanima i u njega mi crtaju i svašta pišu.Uglavnom jako lipe stvari ,po nekad mi napišu da mi fale daske /znam ja to/ ali nebimi palo na pamet da žele jesti sa dasaka pa lipo nadokupijoš pet komada nek ljudi jedu,Bolje stoga nego da lome tanjure.Neki traže nož za kruh nema svabo pojma da tog kod nas nema.naš nož za kruh ne reže ni salamu kamoli ovaj naš žilavi kruh gore kora nutra ništa.Meni je baš drago kad nešto traže onda i ja mogu nima svašta reći.Kao ne galamite drugi spavaju itd,Najljepše je kada ti dođu dica od gostiju takve uparavo sad imam i jedva vladam sa njimaTežak je ovaj naš kruh fala bogu kasno krene a brzo završi..

  6. štovani,da li ja kao tur.agencija i domaćin imam pravo napisati nešto kao ovog tipa:
    štovani korisnici/potrošači
    sve reklamacije uvažavamo prvi dan vašeg dolaska te će iste biti otklonjene istog dana(najkasnije u roku npr.6 sati).U slučaju da reklamacija nije otklonjena imate pravo podnošenja pisanog prigovora:
    i onda navesti obavijest o načinu podnošenja prigovora.Jer pišem sad kao domaćin i tur.djelatnik/posrednik,ima slučajeva gdje u app. fali žlica ,tanjur (sitnice)jer su prije njih bila veća obitelj ili prijatelji koji su stalno bili zajedno i nisu vratili posuđe na mjesto a oni koji su čistili app. nisu na to obraćali pažnju itd.,pukla žarulja.Hoću reći to su sve stvari koje se mogu riješiti u roku par sati a neka veća(ozbiljna) reklamacija da se napiše pisanim putem.Jer ima gostiju koji samo čekaju neku sitnicu (gost je došao dva dana kasnije s reklamacijom kod jednog domaćina:morala sam oprati čašu,nož je drugačije boje od ostalih i sl.pa da li mi na osovu toga možemo dobiti popust na popust (koji su već dobili)) .Znači,mogu li se ograditi jednim dijelom da se u prigovore ne pišu razne stvari koje su vrlo lako rješive .A druga stvar,da li korinik usluga mora podnijeti prigovor kod domaćina gdje boravi ili kod nas u agenciji.Slučaj koji je bio(gospođa je bila vrlo ozbiljna)i recimo mogla je napisati prigovor kod nas u agenciji:”Nismo dobili plavu posteljinu ”

    lp
    branka

    1. Poštovana, gost smije napisati što god želi prilikom reklamacije, pa i to da je jedan nož bio plavi a svi ostali crveni. Dužnost iznajmljivača je da prije dolaska gostiju adekvatno pripremi smještajnu jedinicu za nove goste a to uključuje ne samo čišćenje i zamjenu posteljine, već i provjeru da su svi uređaji ispravni, da postoji dovoljan broj ćaša, da rasvjeta radi i slično. Na vama je da je sve u smještaju funkcionalno i da blista. Na svaku pa i najgluplju pritužbu iznajmljivač mora odgovoriti, ukloniti problem i nai neko rješenje na zadovoljstvo sviju. Ima gostiju koji su u pravu, a ima onih koji se naprosto vole žaliti. No to je njihovo pravo. Ne možete napisati da se za sitnice ne smiju žaliti. Zakon nalaže da se gostu omogući način podnošenja pisanog prigovora. Ako ste naš redovni član, javite nam se mailom rado ćemo vas dodatno savjetovati i porazgovarati s Vama.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini?

Koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini? Nova godina – sve se mijenja, pa tako i zakon. Što možemo očekivati u 2020. od nadležnih vlasti? Hoće li promjene biti pozitivne ili negativne? Kako za koga! Saznajte u nastavku  koje porezne promjene nas očekuju u 2020.godini!  Većinom svi pola puta kroz godinu doznamo promjene u plaćama, […]