Kako početi s iznajmljivanjem? (od ideje do odluke)


Izvor fotografije: apartmani-pinia-moscenicka-draga.comKao i u svakom poslu, tako i u najmu smještaja ako se krenemo baviti time trebali bismo imati jasnu sliku što želimo i kako mislimo da ćemo postići isplativost. Budimo direktni. Ovo je biznis i ovo je uslužna djelatnost. No prije svega moramo voljeti ovaj posao. Da bismo mogli donijeti ispravnu odluku potrebno je malo samostalnog istraživanja i informiranja.

Javlja nam se sve više sugrađana koji bi željeli svoje stanove pretvoriti u turističke apartmane ali nisu sigurni kako početi. Kome se obratiti? Kako preurediti stan? Što najbolje ide, apartman ili sobe? ...

Za nastavak članka molimo Vas registrirajte se. Besplatno je. U nastavku ćete moći pročitati sljedeće:

Prvi korak - istražite tržište!
Drugi korak- napravite dobru procjenu i donesite ispravnu odluku!
Treći korak - bacite se na posao!

_________________________________________________________________


Ako ste tvrtka koja se bavi savjetovanjem o pokretanju iznajmljivanja, koja može izraditi procjene tržišta i slično. Ovdje može biti Vaš oglas i link.

+ Pogledajte OVDJE koje sve mogućnosti Vam nudimo.

_____________________________________

21 thoughts on “Kako početi s iznajmljivanjem? (od ideje do odluke)

  1. Poštovani,

    U procesu sam kupnje jednog većeg stana,da li je moguce istog nakon preuređenja i podjele na jedan apartman i jedan studio apartman kategorizirati i kao takve ih iznajmljivati?

    LP

  2. Poštovani,

    vlasnik sam kuće sa okućnicom koju bih stavio u funkciju iznajmljivanja kao kuću za odmor. Vlasnik sam kuće 1/1 ali na okućnici sam suvlasnik 4/6 dok je na preostalih 2/6 uknjiženo troje drugih suvlasnika. Ne postoji ugovor o upotrebi okućnice (plan diobe) i nije ga moguće postići. Međutim, u ugovorima o darovanjima i kupoprodaji kojima je nekretnina stjecana jasno je napisano koji dio okućnice pripada meni. S obzirom da Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti kao i Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata propisuju da se u postupku kategorizacije kuće za odmor mora dokazati vlasništvo na kući i okućnici (odnosno imati suglasnost suvlasnika) postoji li način da kuću kategoriziram kao kuću za odmor kada nemam suglasnosti suvlasnika na okućnici?

    1. Već kategorizirani apartmani se ne mogu drugim iznajmljivačima iznajmiti, mogu jedino putničkim agencijama ili drugim ugostiteljskim tvrtkama registriranim za usluge smještaja.

  3. Poštovani,
    iznajmljivali smo apartman desetak godina, pa smo dvije godine odjavili i nismo iznajmljivali. Interesira me ukoloko želimo ponovno iznajmljivati apartman dali moramo ponovno registrirati i prikupiti svu dokumentaciju kao da tek počinjemo.
    Hvala.lp

    1. Poštovana/i, zakoni se vrlo često mijenjaju pa tako i MTU (minimalno tehnički uvijeti) pa smo mišljenja da ćete morati sve iznova napraviti kako biste dobili Rješenje. Ipak, postoji mogućnost da vam u lokalnom uredu za gospodarstvo pogledaju kroz prste te vas upute da samo dodatno donesete nove papire koji se sada traže a prije nisu eventualno. Uputili bismo vas da se najbolje obratite u Ured za gospodarstvo u vašem mjestu, odjleu za MTU. Lijepi pozdrav!

    1. Obzirom da su nasupile promjene u kvadraturi i još vjerojatno nizu drugih stvari u smještajnoj jedinici, potrebno je ponovno napraviti minimalno tehničke uvjete. Moguće je da vam kategorija (zvjezdice) ostanu iste. Ako se u nekoj smještajnoj jedinici ništa nije mijenjalo ili pregrađivalo, ne morate onda vršiti ponovnu kategorizaciju. Dakle samo kod novih smještajnih jedinica ili onih kod kojih je nastupila neka promjena, dograđivanje i slično. Konkretnije se raspitajte u uredu za gospodarstvo, odjel MTU.

  4. Postovani,

    molim Vas za savjet.Nudila bih smjestajne kapacitete u kuci sagradenoj za tu namjenu, sa deset studio apartmana.Medutim nisam vlasnik nekretnine koja ima stambenu namjenu, koliko procedura prenamjene traje? postoji li ijedan drugi nacin umjesto registracije ugostiteljske djelatnosti koji omogucuje bavljenje istom? unaprijed hvala i lp

  5. Poštovani, u obiteljskoj kući sagrađenoj 80-tih godina jedan stan bi preuredili u apartman za iznajmljivanje. Da li se to kod kategorizacije tretira kao postojeći ili kao novi objekt? LP

  6. Naravno da da, nisu svi apartmani u kućama, već i u zgradama, uvjeti su isti. Ako stoji da je građevinska neophodna, a vi ju ne možete dobiti (??) onda vam nadležni ured neće moći izdati rješenje. Javite nam se putem emaila s detaljnim opisom situacije pa ćemo vidjeti što Vam možemo savjetovati. Lijepi pozdrav.

  7. Poštovani,

    da li se sva navedena dokumentacija odnosi I na iznajmljivače koji bi iznajmljivali stan u zgradi?
    Da li je također potrebna građevinska dozvola, te što u slučaju da se do građevinske dozvole ne može doći?

    1. Poštovani,

      mi bi počeli sa iznamljivanjem kuće na moru, ali ona je u postupku legalizacije. Da li možemo odmah započeti sa iznamljivanjem ili moramo pričekati da je lagalizacija gotova?

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated